FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija ponovno snizila prognoze gospodarskog rasta

Autor: vmom
MOSKVA, 26. kolovoza 2013. (Hina/Reuters/AFP) - Ruska vlada snizila je prognoze rasta za ovu i iduću godinu, po drugi put ove godine, budući da rusko gospodarstvo bilježi najslabiji rast od krize iz 2009. godine, pokazali su danas dokumenti ruskog ministarstva u koje je Reuters imao uvid.

Ministarstvo gospodarstva snizilo je prognozu rasta za ovu godinu na 1,8 posto, s prvotno procijenjenih 2,4 posto. U 2014. rast se očekuje u rasponu od 2,8 do 3,2 posto, dok je u ranijoj prognozi bio očekivan u visini 3,7 posto.

Snižene prognoze zrcale slabu industrijsku proizvodnju, koja bi ove godine prema prognozama ministarstva trebala porasti za neznatnih 0,7 posto, što je znatno manje u odnosu na prvotno procijenjenih dva posto.

Revidirane prognoze ujedno odražavaju i prigušena ulaganja u rusko gospodarstvo, vrijedno 2.000 milijardi dolara, koje je dodatno usporilo tijekom nešto više od godinu dana trećeg mandata predsjednika Vladimira Putina. Ministarstvo sada očekuje porast investicija od 2,5 posto u 2013., znatno manje u odnosu na 4,6 posto, koliko se prvotno očekivalo.

Među daljnjim razlozima za snižavanje prognozi u ministarstvu izdvajaju slabiji ruski izvoz i usporavanje osobne potrošnje.

Vlada u Moskvi razmatra različite poticajne mjere za gospodarstvo a predstavila je 13 milijardi dolara vrijedan plan ulaganja u izgradnju novih cesta i željeznica, čime se nada otkloniti prijetnju recesije.

Dužnosnici i bankari traže dodatno ublažavanje monetarne politike kako bi se rast primaknuo pet posto, koliko ciljaju u vladi, premda je i to znatno slabije u odnosu na sedam posto, koliko je u prosjeku godišnje raslo rusko gospodarstvo u prva dva Putinova mandata, od 2000. do 2008.

Lani je rusko gospodarstvo poraslo za 3,4 posto, čime je znatno usporilo u odnosu na 2011. kada je postiglo rast od 4,3 posto.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙