FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice na najnižoj razini u dva tjedna

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 20. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice spustile su se u utorak na najnižu razinu u dva tjedna zbog pojačanih očekivanja da će američka središnja banka idućeg mjeseca početi smanjivati monetarne poticajne mjere za gospodarstvo.

Londonski FTSE pao je 0,59 posto na 6.427 bodova a frankfurtski DAX za 1,02 posto na 8.281 bod. Najveći je gubitnik bio pariški CAC, koji je bio u minusu 1,49 posto i iznosio je 4.023 boda.

Ulagači očekuju da će Fed uskoro početi smanjivati svoj mjesečni program kupnje obveznica koji je u ovoj godini uvelike podupro rast cijena dionica jer su se ulagači povukli iz obveznica zbog neatraktivnih prinosa.

Zapisnik sa srpanjskog sastanka američke središnje banke, koji će biti objavljen sutra, mogao bi signalizirati spremaju li se u Fedu za početak povlačenja poticaja.

Mogućnost smanjenja poticaja dovela je u međuvremenu do rasta prinosa na obveznice dok su dionice ulagačima sada manje atraktivne.

Francois Savary iz švicarske banke Reyl okarakterizirao je ipak trenutni pad cijena dionica kao konsolidaciju potaknutu dobitonosnim prodajama a ne kao ozbiljniji pad tržišta. "Kratkoročni su izgledi neizvjesni ali godina bi ipak trebala završiti u plusu", ističe.

Kao razlog za optimizam navodi naznake da se europsko gospodarstvo oporavlja od dužničke krize.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 2,63 posto, na 13.396 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙