FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 5. rujna 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BRUXELLES - Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Tonino Picula (SDP) i Davor Stier (HDZ) uputili su u četvrtak europskom povjereniku za proširenje Štefanu Fueleu pitanje o tome kakav će pristup zauzeti na predstojećem sastanku s čelnicima Bosne i Hercegovine u pogledu rješavanja pitanja institucionalne ravnopravnosti Hrvata u BiH. Povjerenik Štefan Fuele sazvao je za 1. listopada sastanak svih političkih čelnika Bosne i Hercegovine u Bruxellesu na kojem će se razgovarati o provedbi presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci. "Ovim zajedničkim pitanjem htjeli smo poslati jasnu poruku potpore europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i poruku da bez Hrvata nema Bosne i Hercegovine, pa prema tome bez Hrvata nema ni europske Bosne i Hercegovine", izjavio je novinarima Davor Stier. Tonino Picula je rekao da bi provedba presude Sejdić-Finci trebala osigurati građansku ravnopravnost i ravnopravnost konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini.

SKOPLJE - Hrvatska i Makedonija trebale bi surađivati na velikom infrastrukturnom projektu, poput Jadransko-jonske autoceste, koji bi unaprijedio gospodarske odnose i pridonio prevladavanju gospodarske krize, rekao je u četvrtak u Skoplju hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Gospodarska razmjena dviju zemalja "nije onakva kakva bi mogla biti", rekao je Josipović novinarima drugog dana svojega posjeta Makedoniji. "Bilo bi dobro da postoji jedan veliki infrastrukturni projekt od regionalne i europske važnosti koji bi imao takav kapacitet da podigne naše ekonomije, te da ima blagotvoran učinak ne samo na naše zemlje i regiju nego i na cijelu Europu. Konkretno, razgovarali smo o Jadransko-jonskoj autocesti", rekao je Josipović koji se u srijedu sastao s makedonskim predsjednikom Đorgom Ivanovim. Josipović se u četvrtak sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u Makedoniji nakon čega je novinarima o položaju Hrvata u Makedoniji rekao da oni "ovdje nisu prepoznati na ustavnoj razini, ali najvažnije je da nema nikakve diskriminacije, nema problema".

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović boravit će u petak u službenom posjetu Srbiji tijekom kojega će se susresti sa srbijanskim ministrom obrazovanja, znanosti i tehnološkoga razvoja Tomislavom Jovanovićem, priopćeno je u četvrtak iz MZOS-a. Nakon razgovora o unapređenju bilateralne suradnje dvojica ministara potpisat će sporazum o sjedištu Tajništva Obrazovno-reformske inicijative za jugoistočnu Europu (ERI SEE) kojim se promiče i omogućava regionalna koordinacija provedbe obrazovne suradnje prema ciljevima obrazovne politike Europske unije. Ministar Željko Jovanović susrest će se i sa srbijanskim ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem, bivšim kapetanom srbijanske vaterpolske reprezentacije i donedavnim igračem zagrebačke Mladosti. Glavne teme tog sastanka bit će borba protiv nasilja u sportu, na sportskim natjecanjima i izvan njih, financiranje sporta i zdravstvena zaštita sportaša.

SANKT PETERBURG - Međunarodna zajednica mora se usredotočiti na političko rješavanje sirijskog sukoba jer se on ne može rješavati vojnim putem, izjavili su u četvrtak u Sankt Peterburgu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy, a prenose ruski mediji. "Europska unija je uvjerena da se moraju poduzimati napori usmjereni na političko rješenje", rekao je Barroso na konferenciji za novinare u okviru summita G20. "Ne postoji vojno rješenje, samo politička sredstva", rekao je Van Rompuy na tiskovnoj konferenciji na rubu summita G20.

VATIKAN - Papa Franjo pozvao je u četvrtak svjetske čelnike, u pismu koje je uputio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu povodom summita G20, da "ostave po strani uzaludno traženje vojnog rješenja" u Siriji. SAD i Francuska razmatraju vojnu akciju protiv režima u Damasku kao odgovor na kemijski napad 21. kolovoza u kojemu su ubijene stotine ljudi. "Neka se radije obnovi predanost hrabrom i odlučnom traženju mirnog rješenja kroz dijalog i pregovore uz jednoglasnu potporu međunarodne zajednice", napisao je Papa.

SANKT PETERBURG - Američki predsjednik Barack Obama doputovao je u četvrtak u Sankt Peterburg gdje će sudjelovati u radu summita G20 koji će protjecati u znaku sirijske krize, izvijestio je novinar AFP-a. Obama će nakon cjelodnevna posjeta Švedskoj zatražiti od G20 što širu potporu napadima kako bi kaznio Damask za smrtonosni kemijski napad 21. kolovoza. Ruski predsjednik Vladimir Putin, najveći saveznik sirijskog režima i domaćin G20, protivi se takvoj vojnoj operaciji, što bi moglo stvoriti napetost na susretu dvojice čelnika na međunarodnoj konferenciji koja bi se ponajprije trebala baviti gospodarskim temama. Putin će uputiti dobrodošlicu svjetskim čelnicima oko 14.30 sati po srednjoeuropskom vremenu.

TEHERAN - Kemijsko oružje za čiju je uporabu optužena sirijska vlast samo je "izlika" za napad na Siriju, rekao je u četvrtak vrhovni iranski vođa, ajatolah Ali Hamenei. Sjedinjene Države i njihovi saveznici "koriste se kemijskim oružjem kao izlikom" i "kažu da žele intervenirati iz humanitarnih razloga", rekao je glavni čovjek u Iranu, pošto je američki predsjednik Barack Obama zatražio odobrenje Kongresa za vojne udare kojima bi se trebao "kazniti" sirijski režim optužen da je 21. kolovoza blizu Damaska upotrijebio kemijsko oružje.

KAIRO - Egipatski ministar unutarnjih poslova Mohamed Ibrahim preživio je u četvrtak napad autobombom u Kairu, rekli su za AFP izvori u sigurnosnoj službi. "Ministar unutarnjih poslova je preživio pokušaj ubojstva", rekli su ti dužnosnici koji su htjeli ostati anonimni, dodavši da je automobil ostavljen pokraj ceste eksplodirao pri prolasku povorke automobila u kojoj je bio Ibrahim, blizu njegova doma u predgrađu Nasr Cityju. Kako navodi službena agencija MENA, u eksploziji je ranjeno nekoliko civila. Napad se događa nakon grube represije nad pristašama islamističkog predsjednika Mohameda Mursija kojeg je vojska smijenila početkom srpnja.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel uspjela je zadržati veliku prednost u odnosu na svojeg socijaldemokratskog protivnika Peera Steinbruecka nakon debate u programu njemačke televizije, pokazali su rezultati ankete objavljeni u četvrtak, samo nešto više od dva tjedna prije održavanja parlamentarnih izbora u zemlji. Na pitanje "koga biste željeli za budućeg kancelara?", 59 posto Nijemaca odgovorilo je - Angelu Merkel, a 30 posto se izjasnilo za Steinbruecka. Istraživanje je naručila javna televizija ZDF. Riječ je o prvome istraživanju javnog mišljenja provedenom nakon jedine tv-debate održane u nedjelju navečer između dvoje glavnih kandidata. Da se glasovanje održava sada, za CDU bi glasovalo 41 posto birača, a za SPD njih 26 posto. Merkel će vjerojatno uspjeti osnovati koalicijsku vladu s liberalima iz FDP-a za koje bi u ovome trenutku glasalo šest posto stanovnika Njemačke. Izbori će se održati 22. rujna.

BEOGRAD - Srbija i Bosna i Hercegovina (BiH) zaključile su u četvrtak u Beogradu Ugovor o izručenju svojih državljana optuženih i osuđenih za organizirani kriminal, korupciju i pranje novca, a potpisali su ga ministri pravosuđa Nikola Selaković i Bariša Čolak. Ugovor se ne odnosi na optužene i okrivljene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, a po riječima srbijanskog ministra Selakovića, ovim su dokumentom "zaokruženi svi vidovi pravne suradnje između BiH i Srbije". BiH je jedina zemlja s područja bivše Jugoslavije s kojom Srbija do danas nije imala takav sporazum. Prethodnih godina su sporazumi o ekstradiciji zaključeni s Hrvatskom, Makedonijom, Crnom Gorom i Slovenijom.

SARAJEVO - Dvije žene, majka (54) i kći (32), iz Sarajeva polile su se benzinom i zapalile zbog čega je mlađa žena zadobila teže tjelesne ozljede, izvijestili su u četvrtak mediji u BiH pozivajući se na službene izvore. U sarajevskoj općini Novi grad sinoć je došlo do samospaljivanja dvije žene kojima se navode inicijali V. K. i Dž. K. One su prevezene u Klinički centar Sveučilišta u Sarajevu (KCUS), gdje je utvrđeno da je mlađa ženska osoba zadobila teške tjelesne ozljede u predjelu glave i ruku te je zadržana na daljnjem liječenju, dok je njezina majka zadobila ozljede po rukama. Policija provodi očevid kako bi rasvijetlila sve okolnosti ovog događaja. Prije tri dana u središtu Sarajeva pronađeno je pougljenjeno mrtvo tijelo osobe koja se također spalila s benzinom, no vlasti nisu objavile pojedinosti o njegovu identitetu.

KENT - Osam vozača je teže, a oko 60 lakše ozlijeđeno u četvrtak ujutro u lančanom sudaru 100 automobila na mostu Sheppey u istočnom Kentu u Velikoj Britaniji, koji se dogodio tijekom jutarnje prometne gužve, javljaju btitanski mediji. Osobni automobili i kamioni zakrčili su most u jutarnjim satima, a zbog guste magle i neprilagođenom vožnjom došlo je do velikog lančanog sudara. Na mostu je vladao potpuni kaos, a vatrogasci su morali koristiti hidraulične pile kako bi iz izvukli ljude iz automobila. Most će ostati zatvoren za promet cijeli dan.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙