FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 27. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

ZAGREB - Postupno uvođenje pravila kojih će se zatim i držati bio je jedan od razloga ulaska Hrvatske u Europsku uniju, rekla je u ponedjeljak navečer šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić i opetovala ranije stajalište da europski zakon treba ponajprije poštovati, a tek zatim poticati njegovu evenutalnu izmjenu. Točno je da su starije članice EU imale pravo na neka ograničenja Europskog uhidbenog naloga (EUN), koja nisu vrijedila za članice koje su pristupile nakon 2002., rekla je u televizijskom intervjuu prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova. Na pitanje gdje je tu ravnopravnost odgovorila je kako je Hrvatska primjerice morala prevesti više desetaka tisuća pravnih stečevina nego starije članice, no to je prirodno jer se EU razvija i drukčiji je danas nego primjerice 80-ih godina. "Svakako je jedan od razloga (...) hrvatskog interesa da postane članica EU da polako počnemo uvoditi pravila kojih ćemo se onda i držati", rekla je Pusić u emisiji HTV-a Nulta točka. Legitimno je da Hrvatska razgovara s drugim zemljama članicama i pokrene postupak izmjene EUN, no "bitno je poštovati redoslijed" i dok se to ne izmijeni "treba se držati pravila koja su na snazi", rekla je Pusić. Hrvatska je krajem lipnja donijela zakon kojim primjenu EUN-a ograničava na zločine počinjene poslije kolovoza 2002. godine, kolokvijalno zvan "lex Perković". Reading je od Hrvatske zatražila da do 23. kolovoza odgovori u kojim će rokovima svoj zakon uskladiti s europskim no kako do danas nije primila odgovor najavila je mjere protiv Hrvatske prema članku 39. koji predviđa i uskratu novca. U izjavi glasnogovornice iz Bruxellesa u ponedjeljak spominje se da hrvatski potez znači zaštitu "nekoliko kriminalaca osumnjičenih za ubojstvo hrvatskih emigranata u drugoj europskoj zemlji za komunističkog režima", što je Pusić nazvala "bombastičnom" rečenicom koja je promašila temu. Ideja uhidbenog naloga je suradnja u pravosuđu na području EU kako bi zemlja procesuirala svoje državljane za zločine počijene na njezinu teritoriju i Hrvatska "treba, hoće i može" sama procesuirati te slučajeve, rekla je Pusić.

ZAGREB - Sporazum o granicama između Hrvatske i Bosne i Hercegovine privremen je i treba ići prema njegovoj ratifikaciji i s BiH treba razgovarati, kazala je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u ponedjeljak navečer u televizijskom intervjuu. "Nijedan sporazum neće biti idealan i od njega ne treba odustati", rekla je šefica hrvatske diplomacije i prva potpredsjednica vlade podsjetivši da je sporazum o granicama s BiH privremen no može i dalje biti na snazi. S BiH treba o tome razgovarati, kao što treba razgovarati i o načinu spajanja hrvatskog teritorija jer BiH tu ima neku vrstu konzultantskog statusa. Pusić je rekla da se 21. rujna čeka konačni rezultat predstudije isplativosti gradnje Pelješkog mosta pri čemu je Bruxelles uzeo u obzir deset različith varijanti. U tom projektu nije važno samo pitanje novca, već i propisa iz Schengenskog sporazuma, rekla je Pusić.

WASHINGTON - Američki državni tajnik John Kerry u ponedjeljak je izjavio da su dokazi o prošlotjednom napadu kemijskim oružjem "neporecivi", optuživši sirijsku vladu za pokušaj prikrivanja i nagovješćujući da je SAD sve bliži mogućoj vojnoj intervenciji. "Ovim kukavičkim zločinom, ali i ciničnim pokušajem njegova prikrivanja, vrijeđa se naš osjećaj za temeljnu humanost", rekao je Kerry i ocijenio da informacije koje su do sada prikupljene, uključujući video snimke i izvješća s terena, ukazuju da je u Siriji upotrijebljeno kemijsko oružje. "To je neporecivo", kazao je Kerry, ne optuživši direktno sirijsku vladu, ali je dao do znanja da nitko drugi ne može stajati iza tog napada. U do sada najžešćem odgovoru na, kako se sumnja, napad kemijskim oružjem u srijedu u više četvrti Damaska, Kerry je kazao da predsjednik Barack Obama "vjeruje da mora postojati odgovornost onih koji su spremni upotrijebiti najgnusnije oružje protiv najranjivijih". "Ono što smo vidjeli u Siriji prošli tjedan trebalo bi zgranuti savjest cijelog svijeta. Bit ću jasan: bezobzirni pokolj civila, ubijanje žena, djece i nevinih promatrača kemijskim oružjem je moralni blud", rekao je Kerry novinarima.

LONDON - Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je britanskom premijeru Davidu Cameronu kazao da još uvijek nema dokaza da je sirijski režim protiv pobunjenika upotrijebio kemijsko oružje, priopćio je ured za odnose s javnošću britanskog premijera. U telefonskom razgovoru dvojice čelnika, Putin je kazao da "nema dokaza niti o korištenju kemijskog oružja niti o tome tko bi bio odgovoran", doznaje se od glasnogovornika Downing Streeta. Šef britanske vlade je kazao da postoji određena sumnja da iza napada stoji režim u Damasku te je izrazio sumnju u kapacitete pobunjenika da izvedu takav napad. Podsjetio je i da je režim Bašara al-Asada pokrenuo ofenzivu golemih razmjera na područje gdje je izveden napad. "Režim je također inspektorima UN-a ometao pristup mjestu navodnog kemijskog napada što nam daje za pomisliti da nešto skriva", nastavio je Cameron.

NEW YORK - Ujedinjeni narodi u ponedjeljak su poručili kako će zatražiti objašnjenje SAD-a o izvješću da je američka obavještajna služba NSA prisluškivala sjedište svjetske organizacije i upozorili su da se od zemalja očekuje da poštuju diplomatsku nepovredivost svjetske organizacije. Pozivajući se na tajne američke dokumente koje je bivši konzultant NSA-a Edward Snowden pribavio njemački list Der Spiegel u nedjelju je izvijestio da se SAD 2012. uspio uključiti u interni video sustav UN-a. "Svjesni smo tih izvješća i namjeravamo kontaktirati u svezi s tim odgovarajuće vlasti", kazao je glasnogovornik UN-a Farhan Haq. Prema Spiegelu NSA je špijunirao i EU te Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) u Beču.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙