FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: slek
ZAGREB, 31. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama rekao je u subotu kako će tražiti odobrenje Kongresa za vojnu operaciju protiv Sirije, izvijestio je BBC. Obama je u obraćanju javnosti iz Bijele kuće rekao da podržava načelo djelovanja u Siriji te da će Kongres raspravljati i glasovati o tom pitanju. Kongres bi se trebao sastati 9. rujna. SAD kaže da njegova obavještajna izvješća ukazuju da je sirijska vlada izvršila napade kemijskim oružjem 21. kolovoza u Siriji u kojima je život izgubilo 1429 osoba. Sirijska vlada niječe da stoji iza napada i za njih okrivljuje pobunjenike.

DAMASK - Sirijska vojska "mobilizirana je, ima prst na okidaču", izjavio je u subotu na državnoj televiziji sirijski premijer Vael al-Halki, dok je dužnosnik službe sigurnosti kazao da je Sirija spremna "odgovoriti na napad u svakom trenutku". U pisanoj izjavi emitiranoj na službenoj postaji, premijer al-Halki je rekao: "Vojska je spremna suočiti se sa svim izazovima i svim scenarijima". Dok su posljednji inspektori UN-a napustili zemlju u subotu ujutro, sirijske vlasti ustvrdile su da se spremaju uzvratiti na moguće američke zračne udare.

KAIRO - Arapski ministri vanjskih poslova okupit će se u nedjelju u Kairu kako bi razgovarali o Siriji dok su SAD i Francuska odlučni da napadnu režim Bashara al-Assada optužen da je usmrtio stotine osoba kemijskim oružjem. Drugi čovjek panarapske institucije Ahmed Ben Helli istaknuo je u subotu da je sastanak predviđen za utorak premješten na ranije, u nedjelju, na zahtjev nekoliko arapskih država zbog razvoja situacije. U utorak su stalni izaslanici u Arapskoj ligi prebacili na sirijski režim "svu odgovornost" za kemijski napad blizu Damaska 21. kolovoza koji je potaknuo međunarodno zgražanje i natjerao nekoliko zemalja da razmotre udare na Siriju.

AMSTERDAM - Zrakoplov u kojemu se nalaze UN-ovi inspektori koji su sakupljali dokaze o navodnom kemijskom napadu u Siriji, sletio je u zračnu luku u nizozemskom gradu Rotterdamu, objavio je glasnogovornik zračne luke. Glasnogovornik Organizacije za zabranu kemijskog oružja rekao je da će inspektori otići u sjedište te organizacije u Den Haagu, te da će uzorci koje su uzeli na terenu u Siriji biti poslani u razne laboratorije na testiranje.

WASHINGTON - Američke obavještajne službe izvele su 231 cyber napad 2011. godine, posebice spram Irana, Rusije, Kine i Sjeverne Koreje, tvrdi The Washington Post u subotu na temelju dokumenata Edwarda Snowdena. "Ta otkrića pružaju nove dokaze da sve brojniji 'cyber ratnici' u Obaminoj administraciji zauzimaju informatičke mreže u inozemstvu i ometaju njihov rad", piše Post koji se poziva na dokumente o tajnom proračunu američkih obavještajnih službi kojima ih je opskrbio bivši zaposlenik Agencije za nacionalnu sigurnost Snowden, kojega Washington traži zbog optužbi za špijunažu. Uz te cyber napade, stručnjaci "se infiltriraju u strane mreže kako bi ih stavili pod tajni američki nadzor", nastavlja dnevnik, spominjući projekt nazvan GENIE čiji proračun iznosi 652 milijuna dolara. Na taj su način špijunski kompjuterski programi postavljeni "svake godine u desetke tisuća strojeva".

KAIRO - Mohamed Badie, čelnik egipatskog Muslimanskog bratstva, pretrpio je srčani udar u zatvoru, izvijestio je državni list al-Ahram u subotu. Egipatska državna novinska agencija MENA opovrgnula je, pozivajući se na izvore iz službe sigurnosti, informaciju da je Badie umro, a koju je objavio privatni internetski portal al-Nahar. Posljednjih su tjedana, tijekom najoštrijeg obračuna s kojim se egipatska islamistička skupina suočila, privedeni i zatvoreni mnogi čelnici Muslimanskog bratstva.

PEKING - Potres jačine 5,8 pogodio je u subotu izolirano područje na jugozapadu Kine, blizu turističkog područja Shangri-La, pri čemu je poginulo najmanje pet osoba, 24 ih je ozlijeđeno a došlo je i do velike materijalne štete, prema službenim medijima. Do potresa je došlo na dubini od 10 kilometara u Benzilanu, na granici između pokrajina Sečuan i Yunnan, objavio je Američki geofizički institut. Najmanje 600 kuća razoreno je a više od 55.000 oštećeno zbog čega je više od 9000 stanovnika moralo bi evakuirano, javlja agencija.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙