FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pripreme za popis stanovništva u BiH gotovo završene

Autor: rmav
SARAJEVO, 29. kolovoza 2013.(Hina) - Ravnatelj Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Zdenko Milinović izjavio je u četvrtak kako se pripreme za popis odvijaju po planu te da je sav potrebni materijal već tiskan, a uskoro će biti dovršen i odabir popisivača.

Po riječima Milinovića, na popisu planiranom za listopad neće se popisivati osobe koje su odsutne iz BiH duže od godine dana, a uz brojna druga pitanja o socijalnom, odgojnom, zdravstvenom statusu te standardu, ispitanici će se moći očitovati i o nacionalnoj odnosno vjerskoj pripadnosti te jeziku. Odgovori na ta pitanja, međutim, neće biti obvezni, a popisivači su dužni upisati bilo koji odgovor kojega ispitanik ponudi.

"Popisivane osobe nisu dužne dati odgovore o etničkoj i vjerskoj pripadnosti ili o jeziku jer je u statističkom smislu odgovor i 'nepoznato' ili 'ne izjašnjava se'. Ipak, popisivač je dužan upisati svaki odgovor koji popisivana osoba dade na ta pitanja, čak i ako se izjasni kao 'marsovac' ", kazala je s tim u vezi Nora Selimović, glavna metodologinja Agencije za statistiku BiH.

U ovom trenutku nitko točno ne zna koliko BiH ima stanovnika no procjenjuje se da ih je oko tri milijuna i 800 tisuća.

Predstojeći popis stanovništva trebao bi pokazati i stvarne demografske gubitke te zemlje prouzročene ratom.

Demograf Sevo Pašalić je ocijenio kako su ukupni demografski gubici iznosili oko 900 tisuća ljudi, što znači kako bi u BiH, da nije bilo rata, danas živjelo 4,7 milijuna stanovnika.

Osim izravnih ljudskih gubitaka tijekom rata, procjenjuje se kako je depopulaciji BiH značajno doprinijelo i poslijeratno iseljavanje. Prema Pašalićevim procjenama, nakon rata se iz BiH odselilo oko 645 tisuća osoba.

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić zatražio je od župnika u svojoj biskupiji da animiraju javnost i vjernike kako bi se odazvali predstojećem popisu stanovništva u BiH koji će se provesti od 1. do 15. listopada, prenijela je Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA).

U svom dopisu župnicima kardinal Puljić je podsjetio na zaključke s posljednjeg zasjedanja BK BiH na kojemu su biskupi konstatirali kako je predstojeći popis iznimno važan događaj jer će ne samo ponuditi sliku sadašnjeg stanja u zemlji nego bi mogao uvjetovati budućnost društva Bosne i Hercegovine u cijelosti, a time i hrvatskog naroda i Katoličke crkve u njoj.

"Moralna je obveza svakog katolika javno i ponosno očitovati svoju vjersku pripadnost i uvijek se izjasniti katolikom, pa i na popisu stanovništva, jer je javno ispovijedanje vjere jedna od temeljnih obaveza svakog katoličkog vjernika. A časna je obveza čuvati i njegovati svoj narodni identitet, posebice u ovim vremenima u BiH gdje skoro svi katolici pripadaju hrvatskom narodu", podsjetio je vrhbosanski nadbiskup pozivajući župnike i pastoralne djelatnike da vjernike potaknu na sudjelovanje u popisu.

Konstatirajući da je rat nedvojbeno izmijenio strukturu naroda u njegovoj nadbiskupiji baš kao i u cijeloj BiH no da ostaje potreba pokazati na popisu privrženost rodnoj grudi, mjesnoj crkvi i svome narodu, kardinal Puljić istaknuo također da pri pozivanju vjernika na popis treba "izbjeći bilo kakvu politizaciju".

Listopadski popis stanovništva u BiH prvi je koji će biti proveden nakon 1991. godine.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙