FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: slek
ZAGREB, 3. rujna 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

BLED - Hrvatska je u utorak ustvrdila kako se Baselska banka ponovno proglasila nenadležnom za rješavanje pitanja prenesene štednje Ljubljanske banke no Slovenija je to zanijekala što zapetljava početak rješavanja problema koji opterećuje odnose dviju zemalja od njihova osamostaljenja. Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić je izjavila da je Baselska banka za međunarodna poravnanja (BIS) u pismu navela da ne smatra da može pridonijeti rješavanju problema kojega su Hrvatska i Slovenija mislile ponuditi banci na rješavanje u okviru sukcesije bivše Jugoslavije te da jedino što može ponuditi je prostor za održavanje sastanka dviju strana. Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, međutim, zanijekao je točnost izjave Pusić da se BIS proglasio nenadležnim, javlja agencija STA. "Mi to razumijemo tako da se nije proglasila nenadležnom", rekao je ministar. "Važno je to da se taj spor ne rješava pred hrvatskim sudovima nego da se traži rješenje u okviru sukcesije i iz Basela ne govore da se banka proglasila nenadležnom", kazao je.

BLED - Hrvatski i slovenski ministri vanjskih poslova Vesna Pusić i Karl Erjavec i financijski stručnjaci obiju zemalja sastat će se u listopadu kako bi se nastavilo rješavanje pitanje prenesene štednje Ljubljanske banke, izjavila je u utorak šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić. Pusić i Erjavec sastali su se u utorak na Bledu na marginama tamošnjeg strateškog foruma. "Dogovoren je sastanak u Hrvatskoj, najvjerojatnije u drugom dijelu listopada, nakon Croatia foruma u Dubrovniku, između mene i kolege Erjavca i naših financijskih stručnjaka i razgovarat ćemo o sljedećim koracima u rješavanju pitanja prenesene štednje, s obzirom na to da je Baselska banka za međunarodna poravnanja ponovila da se ne smatra nadležnom u ovom predmetu", izjavila je Pusić.

PODGORICA - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji boravi u službenom posjetu Crnoj Gori, nakon susreta na Cetinju sa svojim domaćinom crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, u Podgorici se susreo s premijerom Milom Đukanovićem i predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem. Sugovornici su se suglasili, stoji u priopćenjima ureda crnogorskog premijera i predsjednika parlamenta, da u kontekstu izuzetno dobrih političkih i sveukupnih odnosa treba, između ostalog, gledati i na rješavanje pojedinih pitanja, uključujući i granična, i izrazili spremnost za dalje jačanje i intenziviranje ekonomske saradnje, prije svega u oblasti infrastrukture i investicija. Đukanović je istaknuo da je posjet predsjednika Hrvatske Crnoj Gori potvrda odličnih bilateralnih odnosa koja je važna i za ukupni napredak regiona kao podsticaj za stabilizaciju i dalji evropski put zemalja zapadnog Balkana. „Crna Gora je na pravom putu da postane sljedeća članica Europske unije i uvjeren sam da će Vaša vlada i dalje predano raditi na ostvarenju zacrtanog cilja", kazao je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, navodi se u priopćenju.

BEOGRAD - Ured srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića potvrdio je u utorak da će predsjednik Hrvatske Ivo Josipović u listopadu posjetiti Srbiju, a glavna Nikolićeva poruka bit će da za regiju nema budućnosti bez suradnje i rješavanja problema dijalogom. Kako je agenciji Tanjug izjavila Nikolićeva savjetnica za medije Stanislava Pak, termini za posjet Josipovića još nisu usuglašeni, ali je izvjesno da će se dvojica predsjednika sastati u listopadu u Beogradu. U povodu pojedinih medijskih izvješća da će posjet Josipovića Beogradu biti dio njegove regionale turneje, Pak je objasnila da će hrvatski predsjednik posjetiti Crnu Goru, Makedoniju i Kosovo i hrvatski kontingent u sastavu KFOR-a, a da će u listopadu doći u službeni posjet Srbiji.

BEOGRAD - Beogradski elektronički i tiskani mediji s pozornošću u utorak prate prosvjede u Vukovaru i izvješćuju o incidentima u Dubrovniku i Zadru, a službenih reakcija i očitovanja državnih dužnosnika za sada nema. U utorak se u povodu incidenata u Vukovaru oglasila Asocijacija izbjegličkih udruga Srba iz Hrvatske, ocijenivši da je sprječavanje postavljanja tabli s ćiriličnim natpisom posljedica dosadašnje politike koja je vođena u Hrvatskoj prema Srbima te ustvrdivši da su Srbi svo vrijeme od uspostave hrvatske samostalnosti tretirani kao građani drugog reda.

ZAGREB - Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić bila je u utorak glavni govornik na panelu EU i Zapadni Balkan na Bledskom strateškom forumu na kojemu je ponovno istaknula da je unatoč članstvu u Uniji Hrvatska i dalje dio regije te da će se nastaviti zalagati za njezinu stabilizaciju, priopćeno je iz MVEP-a. "Pogledamo li kartu", rekla je ministrica, "radi se o konsolidaciji teritorija, a ne zapravo o proširenju, a Hrvatska je, unatoč punopravnom članstvu, ostala dio regije i nastavlja se zalagati za njenu daljnu stabilizaciju." Pusić je istaknula da prije nego postavimo pitanje "tko je sljedeći" treba odgovoriti na nekoliko pitanja, od toga tko želi proširenje, je li politika proširenja atraktivna, što nosi sa sobom, kao i da li smatramo da je za jedno dugo vrijeme Hrvatska zadnja koja je postala članica, ili smatramo da hrvatski primjer pokazuje da zemlje zapadnog Balkana zaista imaju realnu mogućnost i da mogu postati članice EU-a.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama u utorak je na sastanku s čelnicima Kongresa u Bijeloj kući pozvao njegove članove na brzo odobravanje vojne akcije SAD-a protiv Sirije i dobio potporu čelnika iz obiju stranaka u Zastupničkom domu za ograničene napade na snage predsjednika Bashara al-Assada. Obama je rekao kako je uvjeren da će Kongres glasati za napade te objasnio da će plan Sjedinjenih Država biti ograničen u ciljevima te da se neće ponoviti dugi ratovi kao u Iraku i Afganistanu. Također je rekao da Amerika ima širu strategiju da pomogne pobunjenicima da poraze snage sirijske vlade. Nakon razgovora, dvojica glavnih republikanskih predstavnika u Zastupničkom domu, predsjednik John Boehner i vođa republikanske većine Eric Cantor, kao i vođa demokratske manjine Nancy Pelosi kazali su kako će poduprijeti vojnu akciju u Siriji. Predsjednik senatskog Odbora za vanjske odnose, demokrat Robert Menendez iz New Jerseya rekao je kako je uvjeren da će članovi Kongresa usvojiti prijedlog, no u izmijenjenom obliku.

ISTANBUL - Sirijski forenzičar prebjegao je u Tursku s dokazima da su vlasti predsjednika Bašara al-Asada uporabile kemijsko oružje u napadu kod Alepa u ožujku, priopćila je sirijska oporba u utorak. Abdeltavab Šahrur, voditelj forenzičkog medicinskog odbora u Alepu, javno će iznijeti svoje dokaze o napadu kemijskim oružjem na Kan al-Asal 19. ožujka, rekla je Sara Karkur, glasnogovornica oporbene koalicije koja ima sjedište u Istanbulu. Šahrur ima dokumente koji dokazuju da se napad kemijskim oružjem, u kojem je ubijeno više dvadeset osoba dogodio i iskaze očevidaca iz policije koje proturiječe verziji Asadove administracije o događaju, rekao je drugi oporbeni dužnosnik.

BEOGRAD - Predsjednik oporbene Demokratske stranke (DS) Dragan Đilas ocijenio je u utorak da je u Srbiji na djelu uvođenje dikatuture i velike moći i vlasti jednog čovjeka i poručio da se svim istragama trebaju baviti policija i tužiteljstvo, a ne prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić. "Tko je on da istražuje? Po kojem zakonu i po kojem Ustavu?", upitao je Đilas na tiskovnoj konferenciji u sjedištu Demokratske stranke, nakon što je prethodno u skupštinskoj raspravi o novoj vladi Vučić najavio istragu protiv Đilasa za kojeg je rekao da je "jedan od najbogatijih tajkuna u državi". Đilas, koji je i gradonačelnik Beograda i koji je na čelo stranke naslijedio bivšeg predsjednika Borisa Tadića, poručio je da policija i tužiteljstvo slobodno istraže sve što se tiče njega i naveo da neće naći ništa nezakonito.

MOSKVA - Američki predsjednik Barack Obama pozvao je ruske aktiviste za ljudska prava da se sastanu s njim kasnije ovoga tjedna, priopćile su njihove skupine u utorak. Obama, koji će se sastati s aktivistima u Sankt Peterburgu na rubu summita G20, prošlog je mjeseca odustao od razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Dvije zemlje imaju zategnute odnose otkako je Moskva pružila privremeno utočište odbjeglom američkom obavještajcu Edwardu Snowdenu, a različita stajališta oko rješavanja sirijske krize također ne pridonose poboljšanju odnosa. Sastanak s aktivistima naglasit će američko nezadovoljstvo zbog stanja ljudskih prava u Rusiji i novih zakona za koje kritičari Kremlja tvrde da su usmjereni protiv disidenata, da krše prava homoseksualaca te da ograničavaju nevladine udruge.

ZAGREB - Potpredsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Carmel Agius, nakon što je prošlog tjedna posebno sudsko vijeće ICTY-ja prihvatilo zahtjev Vojislava Šešelja za izuzećem suca Frederika Harhoffa zbog njegove pristranosti, zatražio je da se obave konzultacije sa Šešeljem oko imenovanja zamjenskog suca, objavio je u utorak ICTY. U nalogu Agius poziva raspravno vijeće koje vodi suđenje protiv vođe srpskih radikala za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini da utvrdi koje je stajalište Šešelja o imenovanju zamjenskog suca, odnosno smatra li Šešelj da se novi sudac može imenovati na samom kraju suđenja ili je potrebno ponoviti suđenje.

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič pozvao je u utorak ukrajinski parlament da donese zakone koji će potvrditi proeuropsku orijentaciju zemlje iako je Rusija pojačala pritisak na Kijev da zaustavi svoje približavanje Zapadu. Janukovič je pozvao zastupnike da pripreme nacrte zakona o reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije kako bi se zemlja približila europskim standardima. Oporba, međutim, kritizira Janukoviča da sam ugrožava europsku perspektivu zemlje jer ne želi stati na kraj političkim suđenjima i jer šuti o slučaju svoje najveće suparnice, zatvorene bivše premijerke Julije Timošenko, čije oslobađanje traži Zapad.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙