FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 29. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

BEČ/BEJRUT - UN-ov istražiteljski tim nastavit će svoju istragu o napadu kemijskim oružjem u Siriji do petka, a vraća se u subotu ujutro, izjavio je u četvrtak glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon koji se nalazi u posjetu Beču. "Istražiteljski tim će nastaviti istragu i u petak, a u subotu ujutro napušta Siriji i tada će mi se javiti i izvjestiti me", kazao je Ban, koji je u srijedu o stanju u Siriji telefonski razgovarao s američkim predsjednikom Barackom Obamom. "Rekao sam mu da ćemo analize uzoraka i dokaze podijeliti s članicama Vijeća sigurnosti i općenito s članicama UN-a", kazao je Ban novinarima. Tim inspektora je, kako se doznaje s terena, u četvrtak stigao na područje izvan Damaska pod kontrolom pobunjenika i sprema se za treći dan istrage o navodnom napadu otrovnim plinom. Kako javljaju aktivisti, UN-ovi stručnjaci su stigli u istočno predgrađe Douma i pripremaju se ispitati mjesto na koje su pale rakete s kemijskim punjenjem. Britanski parlament raspravljat će u četvrtak o vladinu prijedlogu vojnog udara na Siriju, ali neće donijeti konačnu odluku jer je pod višestrukim pritiscima premijer David Cameron obećao pričekati nalaze UN-ovih stručnjaka za kemijsko oružje. Cameronov neuspjeh brzog vojnog udara mogao bi odgoditi napore SAD-a da krstarećim raketama napadne ciljeve u Siriji već ovaj tjedan.

MOSKVA - Rusija šalje dva ratna broda u istočno Sredozemlje, javila je agencija Interfax u četvrtak, u vrijeme dok se zapadne sile pripremaju za vojnu akciju zbog prošlotjednog kemijskog napada u Siriji. Novinska agencija Interfax poziva se na izvor u zapovjedništvu ruskih oružanih snaga koji je rekao da će raketna krstarica i protupodmornički brod doploviti u istočni Mediteran idućih dana zbog "dobro poznate situacije", pritom misleći na sukob u Siriji. Mornarica je kasnije demantirala da je raspoređivanje brodova povezano s događajima u Siriji i priopćila je da je to u sklopu dugo planirane rotacije njezinih brodova na Sredozemlju. Nije navela koje vrste plovila ili koliko njih je na putu prema toj regiji. Razlog za proturječnost u dva izvješća nije poznat.

ZAGREB - Tročlano raspravno vijeće Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju prihvatilo je zahtjev Vojislava Šešelja za izuzećem suca Frederika Harhoffa zbog njegove pristranosti, objavio je u četvrtak ICTY. "Optužba o pristranosti suca Harhoffa je utemeljena", zaključilo je većinom glasova tročlano vijeće i o tomu izvijestilo potpredsjednika Haškog suda Carmela Agiusa. Šešelj je u srpnju podnio zahtjev za izuzećem danskog suca iz vijeća koje mu je sudilo za zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini i koje bi trebalo objaviti presudu 30. listopada. To je učinio pošto je u lipnju u mnogim medijima objavljeno "privatno pismo" suca Harhoffa u kojem se sugerira da je predsjednik Haškoga suda Theodor Meron pod pritiskom zapadnih sila poput SAD-a i Izraela donio neke oslobađajuće presude, među kojima i onu u predmetu "Gotovina i Markač. Šešelj je zaključio da pismo pokazuje sklonost suca Harhoffa da osuđuje ratne zapovjednike te optuženike srpske nacionalnosti. Postoje osnove za zaključak da bi razumno moglo shvatiti "da se radi o sklonosti suca Harhoffa za osuđujuće presude", navodi se u odluci vijeća donesenoj većinom glasova sudaca Bakonea Molota i Burtona Halla, uz neslaganje kineskog suca Liua Daquna. Pravni stručnjaci smatraju da ta odluka ne bi trebala utjecati na izricanje presude Šešelju jer pravila Haškog suda propisuju da predsjednik suda u ovakvim situacijama naprosto imenuje drugog suca u raspravno vijeće, a suglasnost optuženog na takvu promjenu potrebna je tek u slučaju "smrti" ili "nesposobnosti" suca.

BEČ - Austrija neće odobriti prelet američkih i savezničkih zrakoplova preko njezina teritorija u slučaju intervencije u Siriji, piše u četvrtak dnevnik Kronen Zeitung. Napad Amerikanaca i njihovih zapadnih saveznika, prema listu, vjerojatno je u pripremi, pošto su već upućeni neformalni upiti NATO država u svezi s dopuštenjem za prelet preko Austrije. Ako ne postoji mandat UN-a za intervenciju, odobrenje preleta bilo bi jako teško usuglasiti s austrijskim zakonima, piše Kronen. Kancelar Werner Faymann, vicekancelar Michael Spindelegger, predsjednik države Heinz Fischer i ministar obrane Gerald Klug suglasni su u odluci da se preleti ne dopuste. "Austrija će u sirijskom ratu ostati neutralna", objavilo je austrijsko ministarstvo vanjskih poslova.

SARAJEVO - Bivši policijski general bosanskih Srba Goran Sarić, koji je u srijedu nepravomoćno osuđen na 14 godina zatvora zbog progona nesrpskog stanovništva u okolici Sarajeva počinjenog tijekom rata, uhićen je u četvrtak po novoj optužnici koja ga tereti za sudjelovanje u genocidu počinjenom nad Bošnjacima u Srebrenici u srpnju 1995. godine. Iz sjedišta Tužiteljstva BiH u Sarajevu u četvrtak je potvrđeno kako su Sarića (49) po njihovu nalogu uhitili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Iako mu je u srijedu Sud BiH izrekao dugogodišnju zatvorsku kaznu on je bio pušten na slobodu do pravomoćnosti presude uz izricanje mjera zabrane napuštanja teritorija BiH. Osnova za novu optužnicu i uhićenje je činjenica da je Sarić u vrijeme pada Srebrenice bio zapovjednik brigade za posebne namjene MUP-a tadašnje Republike Srpske, čiji su pripadnici sudjelovali u masovnim likvidacijama i deportacijama Bošnjaka. Sarića se izravno tereti da je zapovijedao policijskim postrojbama na terenu koje su zajedno s vojskom bosanskih Srba provodile etničko čišćenje.

SAN FRANCISCO

Nacionalni park Yosemite, suočen sa širenjem ogromnog požara koji bjesni Kalifornijom, odlučio je da će glavna cesta u parku ostati zatvorena. Zatvaranje velikog dijela ceste Tioga kroz zapadnu polovicu parka uslijedilo je nakon što je požar prodro dublje u park i došao bliže Yosemitskoj dolini - turističkom središtu parka. Požar, koji je dosad šesti najveći u povijesti države nakon što je poharao područje veće od Chicaga, u utorak je došao do crpilišta iz kojeg se San Francisco opskrbljuje većinom potrebne pitke vode. Vatrogasci napadaju istočni bok požara koji se širi prema Yosemitskoj dolini kao i zapadni rub požara gdje oko 4.500 kuća stoji na putu pošasti. Uzrok požara još se istražuje.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙