FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skok cijena u Japanu potaknuo nadu u kraj deflacije

Autor: gple
TOKIO, 30. kolovoza 2013. (Hina/AFP) - Japanske su potrošačke cijene u prošlom mjesecu zabilježile najveći skok u gotovo pet godina, pokazali su danas objavljeni podaci, ulijevajući nadu da se bliži kraj razdoblja deflacije.

Indeks potrošačkih cijena koji ne uključuje oscilacijma podložne cijene svježih prehrambenih proizovda porastao je u srpnju 0,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je njegov najveći rast od studenog 2008. kada je uvećan jedan posto.

Podatak predstavlja dobru vijest za premijera Shinza Abea koji je obećao da će izvući Japan iz 15-godišnjeg razdoblja gospodarske slabosti i potaknuti rast cijena i plaća kako bi aktivnosti ponovo zabilježile uzlazni trend.

Srpanjski rast cijena nadovezuje se na onaj u lipnju kada su cijene porasle prvi puta u 14 mjeseci, a uvećane su 0,4 posto, stoji u izvješću.

Pritom pomnija analiza podataka navodi na zaključak da bitka protiv deflacije još ni izdaleka nije dobivena.

Tako je potrošnja kućanstava u srpnju porasla na godišnjoj razini neznatnih 0,1 posto a raspoloživi dohodak kućanstava čiji su članovi zaposlenih za 0,4 posto.

Analiza pokazuje da je rast cijena u lipnju i srpnju uglavnom rezultat viših cijena energije na međunarodnim tržištima i slabijeg jena zbog kojeg su porasli troškovi uvoza, tumači glavni ekonomist Norinchukin Research Institutea Takeshi Minemi.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙