FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: podatak o BDP-u mogao bi ulagačima dati smjernice

Autor: neba
ZAGREB, 30. kolovoza 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi očekuje mirno trgovanje na kraju tjedna i stagnacija Crobexa, a investitorima bi nove smjernice mogao dati podatak o bruto domaćem proizvodu za drugo tromjesečje.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Crobex indeks prekinuo je jučer 4-dnevni negativni niz, ojačavši 0,14 posto, na 1.833 boda. Crobex10 porastao je, pak, 0,32 posto, na 1.032 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 5,4 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna manje nego dan ranije.

Niti jednom dionicom nije ostvaren milijunski promet. Najveći, 897.000 kuna, ostvaren je dionicom HT-a, čija je cijena ojačala 0,53 posto, na 179,50 kuna.

„Domaće tržište prilično je uspavano zadnjih dana, čini se da se investitori još nisu vratili u većem broju s godišnjih odmora. I danas očekujem mirno trgovanje, a Crobexi bi mogli stagnirati“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Nove smjernice investitorima mogla bi dati prva procjena hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za drugo tromjesečje, dodaje Bešević Vlajo.

Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu BDP-a u drugom tromjesečju, a zbog slabosti industrijske i izvozne aktivnosti očekuje se pad gospodarstva sedmi kvartal zaredom.

Sedam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je gospodarstvo oslabilo 1 posto na godišnjoj razini. Pritom svi očekuju pad, i to u rasponu od 0,8 do 1,4 posto.

Premda oštar, bio bi to manji pad u odnosu na prvo tromjesečje, kada je BDP skliznuo 1,5 posto.

A na inozemnim se burzama cijene dionica blago oporavljaju, jer se čini da će vojni udar na Siriju biti odgođen sve dok se istražitelji Ujedinjenih naroda ne vrate iz te zemlje i predoče dokaze o korištenju kemijskog oružja nad civilima.

„Očekujem stabilno trgovanje na inozemnim tržištima. U fokusu investitora trenutno je politička situacija, ponajviše vezana uz Siriju. Danas će od makroekonomskih pokazatelja biti objavljeni podaci i nezaposlenosti u eurozoni, te podaci o osobnim primanjima u SAD-u“, navodi Bešević Vlajo.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙