FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kršćani istočnih crkava zajedno protiv intervencije u Siriji

Autor: vrad
JERUZALEM, 29. kolovoza 2013. (Hina/AFP) - Crkve na Bliskom istoku, zabrinute za sudbinu kršćana u regiji, pridružile su se papi Franji u osudi svake vojne intervencije u Siriji, ističući da bi se u tom slučaju u još gorem obliku ponovilo bolno iskustvo u Iraku od prije deset godina.

Papa Franjo u nedjelju je uputio apel kako bi "umuknulo oružje", ocijenivši da "nadu ne pruža sukob" nego "mogućnost dijaloga".

Poglavari istočnih crkava, svjesni da njihovi pojedinačni apeli nisu dovoljni, nadaju se da će popularni papa Franjo ponovno progovoriti i da će ga zapadne prijestolnice čuti.

Radio Vatikan i vatikanski dnevni list l'Osservatore Romano izrazili su zabrinutost za kršćane na Istoku kojima prijete sukobi i radikalni islamizam.

U zadnjem broju vatikanskog dnevnog lista kardinal Leonardi Sandri, prefekt za istočne crkve, uputio je molbu u ime svih tih crkava kako bi "viši interesi mira i života prevladali nad svakim drugim interesom i neprijateljstvom".

Istočni kršćani su većinom podupirali autoritarne i sekularne režime - Saddama Husseina u Iraku i dinastiju Assad u Siriji - koji su štitili njihova prava i sigurnost. Nakon pada Saddama Husseina 2003. radikalni sunitski islamizam se proširio i milijuni kršćana su pobjegli iz svojih gradova i sela.

U sirijskom sukobu većina kršćana je podupirala Bashara al-Assada zbog straha od dolaska islamista na vlast. Zato bi mogli platiti visoku cijenu ako radikalni suniti dođu na vlast.

Od Jeruzalema do Alepa, od Bejruta do Bagdada, mogućnost vojnog udara zapadnih zemalja oštro osuđuju patrijarsi istočnih crkava koje su ondje od početaka kršćanstva, koji ne žele da ih islamisti poistovjećuju s "križarima" kao što se dogodilo u Iraku 2003.

Najoštriji je irački patrijarh Louis Raphael Sako, poglavar Kaldejske crkve, koji je rekao da bi američka vojna intervencija bila isto što i "aktiviranje erupcije vulkana koji će progutati Irak, Libanon i Palestinu. A možda netko upravo to i želi".

Biskup Alepa Antoine Audo govori o prijetnji "svjetskog rata". Maronitski patrijarh Bechara Boutros Rai optužio je "zemlje na Zapadu, ali i na Istoku" da "potiču sve te sukobe".

"Upravo gledamo kako se potpuno uništava ono što su kršćani gradili kroz 1 400 godina" suživota s muslimanima, ocijenio je.

Patrijarh Sirijske katoličke crkve Youssef III. Younan optužio je strane sile da su "naoružale pobunjenike, poticale nasilje i još više zatrovale odnose sunita i šijita". "Zapad misli da će dolaskom sunita na vlast demokracija zamijeniti diktaturu, ali se teško vara", upozorio je.

Patrijarsi ističu kako čelnici zapadnih zemalja nisu jako zabrinuti čekajući zaključke UN-ove istrage o prošlotjednom kemijskom napadu. Podsjećaju da su Amerikanci prije deset godina pošli u irački rat u ime navodnog oružja za masovno uništenje. Začuđeni su što Zapad malo pozornosti pridaje etničkoj i vjerskoj dimenziji u sadašnjoj destabilizaciji.

Čak i kršćani koji se protive Basharu al-Assadu odlučno odbacuju mogućnost vojnog udara izvana: tako je samostan oca Paola Dall'Oglija koji je trenutačno u rukama otmičara na sjeveru Sirije, pozvao na "nemirenje sa svakim nasiljem".

(Hina) xvrad yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙