FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prigušena zabrinutost za opskrbu srušila cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 29. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte pale su u četvrtak na londonskom tržištu na 115 dolara budući da je mogućnost odgode vojnog udara na Siriju pod američkim vodstvom prigušila zabrinutost za opskrbu s Bliskog istoka.

Na londonskom tržištu cijena barela sirove nafte pala je za 1,67 dolara, na 114,94 dolara, da bi se naknadno stabilizirala na 115,4 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 108,6 dolara, u minusu 1,5 dolara, nakon što je u protekla dva dana ostvaren 4-postotan rast vrijednosti.

Zapad se priprema za zračni napad koji bi trebao biti odgovor na prošlotjedni napad kemijskim oružjem u Siriji, iako je američki predsjednik Barack Obama sada suočen s novim preprekama, uključujući britanski parlament i zastupnike u američkom KOngresu.

"Tržište ponovno procjenjuje implikacije sukoba u Siriji po opskrbu. Naše je stajalište da vojna akcija neće destabilizirati cijeli Bliski istok, što znači da je premija rizika previsok. U slučaju da sukob bude ograničen na Siriju, cijene su previsoke", tumači Eugen Weinberg iz njemačkog Commerzbanka.

Cijene nafte skočile su u ovome tjednu na najviše razine u više mjeseci zbog strahovanja da bi potencijalni udar na Siriju mogao potaknuti širenje nemira na velike proizvođače nafte na Bliskom istoku i poremetiti opskrbu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 112,25 dolara, što znači da je bila čak 2,97 dolara viša nego prethodnog dana trgovanja.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙