FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 28. kolovoza 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

MOSKVA

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov upozorio je da bi vojno rješenje u Siriji destabiliziralo zemlju i Bliski istok, piše u priopćenju ministarstva vanjskih poslova od srijede. U telefonskom razgovoru u utorak s posebnim izvjestiteljem Arapske lige i UN-a Lakhdarom Brahimijem, "Sergej Lavrov je inzistirao na činjenici da nema alternative političko-diplomatskom rješenju u Siriji, primijetivši da bi pokušaji vojnog rješenja doveli do dodatne destabilizacije stanja u zemlji i regiji". Njih su se dvojica "dogovorila da u ovom kritičnom trenutku sve strane, uključujući strane aktere, moraju djelovati na iznimno odgovoran način i ne ponavljati greške iz prošlosti", piše u priopćenju.

JERUDONG

Američki ministar obrane Chuck Hagel kazao je u srijedu da se protivi prekidu američke vojne pomoći Egiptu ali je naglasio da će Washington nastaviti poticati "pomirenje" u toj zemlji. Washington trenutno preispituje vojnu i gospodarsku pomoć od 1,55 milijardi dolara koju isplaćuje svake godine Kairu. No, usprkos svrgavanju predsjednika Mohameda Mursija 3. srpnja i krvavoj represiji njegovih simpatizera 14. kolovoza, SAD nije donio odluku o eventualnom smrzavanju pomoći. "Prijelazna vlada mora se vratiti na put pomirenja, prekinuti nasilje i vratiti Egipat na put ekonomskih i demokratskih reformi", kazao je Hagel u srijedu u intervjuu za BBC.

NEW YORK

Internetska stranica New York Timesa nije bila dostupna ni u srijedu nakon što je u utorak doživjela cyber napad koji stručnjaci pripisuju sirijskim piratima, dok je Twitter također imao tehničkih problema u utorak. "Naša je stranica bila nedostupna za korisnike u SAD-u izvjesno vrijeme u utorak. Kvar je rezultat vanjskog napada na našu domenu", kazala je Eileen Murphy, glasnogovornica američkog dnevnika.

"Radimo na njezinu osposobljavanju", dodala je ona. Po riječima stručnjaka specijalizirana za informatičku sigurnost Matta Johansena iz WhiteHat Security, "Sirijska elektronička vojska", koja je već napala informatičke sustave nekoliko medija, odgovorna je za taj kvar.

SEUL

Sjedinjene Države poslat će ovaj tjedan u Pjongjang svog izaslanika za ljudska prava u Sjevernoj Koreji kako bi pokušao ishoditi oslobađanje zatočenog američkog kršćanskog misionara, priopćio je u utorak State Department. Robert King, posebni izaslanik za pitanja ljudskih prava u Sjevernoj Koreji otputovat će u Pjongjang u petak u "humanitarnu misiju koja će se fokusirati na oslobađanje američkog državljanina Kennetha Baea", kaže se u priopćenju State Departmenta. King će zatražiti od Sjeverne Koreje da amnestira Baeu na humanitarnoj osnovi kako bi se spojio s obitelji i dobio liječničku pomoć. Bae je osuđen u travnju na 15 godina teškog rada nakon što ga je sjevernokorejski vrhovni sud osudio za potkopavanje države. Sud je kazao da je Bae (45) iskoristio turistički posao kako bi formirao skupine koje su trebale srušiti vladu.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙