FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 15. kolovoza 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

KAIRO

Egipat se u četvrtak priprema na novi dan pod visokom napetošću nakon krvavog rastjerivanja prosvjeda u Kairu kojim se zahtijevao povratak predsjednika Mohameda Mursija a u kojima je smrtno stradalo 280 osoba prema službenim podacima te 2200 po podacima Muslimanskog bratstva. Nijedan incident nije zabilježen u četvrtak ujutro u zemlji gdje je došlo do smirivanja u srijedu manje od sat vremena nakon stupanja na snagu policijskog sata. Smirivanje bi moglo biti samo privremeno jer je napetost i dalje visoka u zemlji gdje su islamisti pozvali na nove prosvjede dok su snage reda upozorile da neće dopustiti nikakvo okupljanje, nakon što su preuzele nadzor nad dva trga u Kairu gdje su pristaše Mursija kampirale mjesec i pol dana. Nakon dana smrtonosnih sukoba, vlasti su uvele izvanredno stanje i policijski sat u pola pokrajina, među kojima u onima u kojima se nalaze Kairo i Aleksandrija.

NEW YORK

UN-ovi stručnjaci, nakon što su Ujedinjeni narodi i sirijska vlada dogovorili pojedinosti putovanja, uskoro kreću u Siriju kako bi istražili tvrdnje o uporabi kemijskog oružja u građanskom ratu u toj zemlji, rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u srijedu. UN je prije dva tjedna objavio da je vlada sirijskog predsjednika Bašara al-Asada pristala pustiti UN-ove inspektore koje vodi švedski znanstvenik Ake Sellstrom da otputuju na tri lokacije za koje je izvješteno da je na njima uporabljeno kemijsko oružje. Banov ured za tisak je u srijedu priopćio da je sirijska vlada sada "formalno prihvatila uvjete ključne za osiguranje odgovarajuće, sigurne i učinkovite provedbe misije".

TOKIO

Prekidajući s tradicijom japanski premijer Shinzo Abe nije u četvrtak izrazio nikakvo žaljenje azijskim zemljama zbog patnje koju im je nanio Japan tijekom Drugog svjetskog rata, u govoru povodom 68. obljetnice japanske kapitulacije. U kratkom govoru održanom u Tokiju na svečanosti u prisustvu cara Akihita i carice Michiko, Abe se zadovoljio odavanjem počasti žrtvama sukoba i izražavanjem želje da mir potraje. "Nikad neću zaboraviti da je do mira i prosperiteta u kojima sada uživamo došlo žrtvovanjem vaših života", kazao je Abe na račun Japanaca nestalih tijekom rata na Pacifiku. Na kraju je jednostavno zaključio: "Učinit ćemo što je u našoj moći da damo doprinos miru u svijetu". Unazad dvadesetak godina, što je učinio i Abe tijekom svog prethodnog premijerskog mandata 2006. i 2007., premijeri su koristili svečanost komemoracije za izražavanje kajanja zbog patnji nanesenih susjednom azijskom stanovništvu.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙