FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 27. kolovoza 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama razgovarao je s australskim premijerom Kevinom Ruddom o mogućoj međunarodnoj intervenciji u Siriji, dok je njegova savjetnica za nacionalnu sigurnost o pitanju Sirije razgovarala s izraelskim dužnosnicima, priopćila je Bijela kuća. Obama i Rudd su u telefonskom razgovoru "izrazili veliku zabrinutost zbog navodnoga napada sirijskoga režima na civile u blizini Damaska kemijskim oružjem", stoji u priopćenju. Dvojica čelnika "razgovarala su o mogućim reakcijama međunarodne zajednice", dodaje se. Savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice primila je predsjednika izraelskoga Vijeća za nacionalnu sigurnost Yaakova Amidrora. Sastanak je održan u sklopu niza redovitih bilateralnih konzultacija, a bilo je riječi o Iranu, Egiptu, Sriji i drugim regionalnim sigurnosnim pitanjima, priopćeno je iz Bijele kuće.

WASHINGTON - Američki State Department odgodio je sastanak visokih ruskih i američkih diplomata o Siriji koji se u srijedu trebao održati u srijedu u Den Haagu navodeći kao razlog "konzultacije koje su u tijeku" oko odgovora na napad kemijskim oružjem koji se dogodio u Siriji. Sastanak se trebao baviti planovima za održavanje međunarodne mirovne konferencije o Siriji. Međutim State Department je u priopćenju objavio da je sastanak odgođen zbog "konzultacija koje su u tijeku oko odgovarajućeg odgovora na napad kemijskim oružjem u Siriji 21. kolovoza". "Surađivat ćemo s našim ruskim partnerima kako bismo dogovorili novi termin sastanka", stoji u priopćenju i dodaje da je napad kemijskim oružjem pokazao potrebu za "sveobuhvatnim i trajnim političkim rješenjem" kojim bi se okončalo krvoproliće. U Moskvi je pomoćnik ministra vanjskih poslova Genadij Gatilov u ime Rusije izrazio žaljenje zbog ovog poteza Washingtona. On je rekao da bi baš sastanak ruskih i američkih dužnosnika pomogao u pronalaženju političkog rješenja sukoba u Siriji.

SEUL - Šef povjerenstva UN-a koji istražuje pitanje ljudski prava u Sjevernoj Koreji Michael Kirby pozvao je Pjongjang da mu dopusti istragu u zemlji ali je Pjongjang to ocijenio provokacijom. Tijekom pet dana to je povjerenstvo UN-a, prvo koje službeno istražuje ljudska prava na Sjeveru, saslušalo svjedočenja Sjevernokoreanaca koji su uspjeli pobjeći. Saslušanja su se održavala u Seulu. Službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA javlja da su svjedoke izmanipulirale južnokorejske vlasti. Posao te ekipe samo će poništiti nedavni napredak zabilježen na području odnosa Seula i Pjongjanga, upozorava KCNA. "Nismo ni tužitelji ni suci. Trunak dokaza ima veću težinu od tona uvreda i napada. Najbolje je za Sjevernu Koreju da nam odgovori dokazima dopuštajući nam da pregledamo mjesta gdje je do navodnih kršenja došlo", dodao je on.

PEKING - Kina trenutno ne vidi razloga zašto bi s Japanom raspravljala o suverenitetu nad spornim otočjem u Istočnom kineskom moru, izjavio je u utorak pomoćnik kineskog ministra vanjskih poslova Li Baodong. Odnosi između Tokija i Pekinga zategnuti su zbog spora oko otočja koje Japanci nazivaju Senkaku a Kinezi Diaoyu. Japanski premijer Shinzo Abe želi poboljšati međusobne odnose i pozvao je na održavanje sastanka na visokoj razini s Kinom ali ne želi nikakve preduvjete za održavanje sastanka. Kina nije ni pokazala volju za susretom. Li je rekao da je japanski poziv na razgovore neiskren i da se radi samo o pozi. "Susreti između državnika se ne održavaju samo zbog rukovanja i zajedničke fotografije nego da bi se riješili problemi", dodao je on. Mjesecima kineski i japanski brodovi i zrakoplovi prate i tjeraju jedni druge iz područja oko spornog otočja. Tenzije pojačavaju i izjave nekih japanskih političara koji bi željeli revidirati ocjene o ulozi Japana u Drugom svjetskom ratu.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙