FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 24. kolovoza 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

JINAN

Optuženi bivši kineski čelnik Bo Xilai je u subotu, trećeg dana suđenja, odbacio iskaz svjedoka tužiteljstva, istaknuvši da čak ni "najgluplji" dužnosnici u Kini ne govore o korupciji preko telefona. Bo Xilai, koji na sudu odgovara za pronevjeru državnog novca, ismijao je izjave Wang Zhengguanga, direktora urbanističkog ureda u Dalianu u vrijeme Boova mandata na čelu toga grada. Wang je na sudu izjavio da je čuo Boa kako u telefonskom razgovoru sa suprugom Gu Kailai traži od nje da preuzme isplatu pet milijuna juana (612 000 eura) namijenjenih projektu na području javnog graditeljstva. "Bi li korumpirana osoba tako postupila? Mislite li da bih o tako osjetljivu pitanju govorio preko telefona?", uzvratio je Bo Xilai protupitanjima. "To ne bi učinili ni najgluplji među političarima", rekao je.

TLALMANALCO

Meksičke vlasti su izvijestile u petak da su pronašle trinaest trupala u tajnoj zajedničkoj grobnici u okolici Ciudad de Mexica, među kojima je barem pet dio skupine mlađih osoba koje su koncem svibnja bile otete u prijestolnici. "Pronašli smo ostatke 13 osoba", rekao je novinarima zamjenik državnog odvjetnika Ciudad de Mexica Renato Sales. Po njegovim riječima, pet trupala - trojice muškaraca i dviju žena - identificirano je DNK analizom i po tetovažama, implantatima i zubnim protezama. Pripadala su skupini dvanaest mlađih osoba koje su koncem svibnja bile otete usred bijela dana ispred bara u meksičkoj prijestolnici, nekoliko metara od policijske postaje. Nastavlja se analiza preostalih trupala.

WASHINGTON

Savjetnici američkog predsjednika Baracka Obame za nacionalnu sigurnost sastat će se ovog vikenda u Bijeloj kući kako bi razmotrili moguće opcije protiv sirijske vlade, uključujući i vojnu akciju, nakon što su preliminarne procjene pokazale da su snage sirijske vlade uporabile kemijska oružja u napadu na područje u blizini Damaska, izjavio je u petak neimenovani američki dužnosnik. Ministar obrane Chuck Hagel dao je, pak, naslutiti da su Sjedinjene Američke Države razmjestile mornaričke snage u iščekivanju odluke Obame o mogućoj vojnoj akciji u Siriji. U razgovoru s novinarima, koji na nosaču zrakoplova s njim putuju u Maleziju, Hagel je dodao i da će mornarica proširiti svoju prisutnost u Sredozemlju zbog građanskog rata u Siriji. Istaknuo je da je Obama pitao za moguće opcije te da Ministarstvo obrane ima obavezu osigurati sve opcije i pozicionirati snage kako bi predsjednik mogao birati između različitih mogućnosti. No, Ministarstvo obrane još nije dobilo nikakve naloge da pripremi bilo kakvu vojnu operaciju u vezi Sirije.

SAN DIEGO

Gradonačelnik San Diega Bob Filner, suočen s optužbama za seksualno uznemiravanje i niz drugih slučajeva neprimjerenog ponašanja prema ženama, obećao je u petak da će podnijeti ostavku na svoju dužnost u tom drugom po veličini kalifornijskom gradu. Sedamdesetogodišnjeg bivšeg kongresnika iz Demokratske stranke, koji je za gradonačelnika izabran prošle godine, u srpnju je prijavila njegova bivša glasnogovornica Irene McCormack Jackson zbog uvredljivih seksualnih komentara, traženja da radi u donjem rublju te pokušaja da je zagrli i privoli na spolni odnos. Nakon toga se još 17 žena požalilo da ih je seksualno uznemiravao. Vidno uznemireni Filner obratio se novinarima u petak, nakon što su članovi gradskog vijeća jednoglasno prihvatili prijedlog nagodbe da do kraja kolovoza odstupi s dužnosti u zamjenu za pravnu pomoć grada u parnici protiv njega.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙