FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 23. kolovoza 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

BEJRUT

Ujedinjeni narodi pojačali su u petak svoje zahtjeve Siriji za pristupom predgrađima Damaska koja su u rukama pobunjenika, a na koja je u srijedu navodno izvršen napad bojnim otrovom, dok aktivisti pokušavaju prokrijumčariti uzorke sa žrtava te ih dostaviti inspektorima UN-a za kemijsko oružje. "Ne mogu naći nijedan dobar razlog zašto bi bilo koja strana, bila to vlada ili oporbene snage, odbila ovu priliku da se utvrdi istina", rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon na diplomatskom forumu u Seulu u petak. Protivnici predsjednika Bašara al Asada izjavili su da su bili u kontaktu s inspektorima UN-a u Damasku te da su im poslali uzorke tkiva preko kurira. Rusija, ključna saveznica Sirije, priopćila je da je pozvala Damask da surađuje s misijom UN-a. Kina je, međutim, pozvala sve strane da ne donose unaprijed zaključke o ishodu istrage.

LONDON

Što duže vremena međunarodni inspektori u luksuznom hotelu u Damasku čekaju dopuštenje da obiđu mjesto navodnog kemijskog napada u Siriji, to su manje šanse da će moći istražiti što se doista dogodilo. Navodni napad bojnim otrovom u kojem su poginule stotine ljudi dogodio se samo tri dana nakon što je tim UN-ovih stručnjaka za kemijsko oružje stigao u Siriju. No, zbog njihova ograničenoga mandata dosad nisu mogli otići na mjesto napada, koja se nalazi nedaleko od hotela u kojem borave. "Nas se truje bojnim otrovima dok oni sjede i piju kavu u hotelu", rekla je Bara Abdelrahman, aktivistica u jednom od predgrađa Damaska koje su, prema pobunjenicima, vladine snage u srijedu u zoru zasule raketama punjenima bojnim otrovom usmrtivši stotine ljudi. Sirijska vlada odbacuje optužbe za masovno ubojstvo.

LONDON

Velika Britanija ima tajnu telekomunikacijsku postaju na Bliskom istoku koja nadzire telefonske pozive, elektroničku poštu i promet na internetu, a tako prikupljene podatke dijeli s američkim obavještajnim agencijama, objavio je u petak britanski list The Independent. Postaja je dio 1,5 milijardi dolara vrijednog globalnog projekta prisluškivanja kojim Britanija presreće digitalne komunikacije, piše list citirajući tajne podatke koje je otkrio suradnik američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Edward Snowden. Ne navodeći kako je došao u posjed Snowdenovih dokumenata, londonski list prenosi da se Velika Britanija priključila na podvodne optičke kabele koji prolaze Bliskim istokom. Podaci koje na taj način prikupi postaja, čiju točnu lokaciju The Independent nije želio otkriti, potom se upućuju britanskoj tajnoj službi GCHQ u Cheltenhamu u Engleskoj i američkoj NSA.

MOSTAR

Vlasti u BiH najavile su da bi tijekom dana na gašenju novih požarišta kod Jablanice na sjeveru Hercegovine trebala sudjelovati dva kanadera iz Hrvatske te helikopteri Oružanih snaga BiH i Europskih mirovnih snaga (EUFOR) angažiranih u toj zemlji. Federalna uprava civilne zaštite izvijestila je vlasti u Jablanici, koje su tu informaciju objavile na svojoj internetskoj stranici, da će u gašenju požara pomoći dva kanadera iz Republike Hrvatske. Uz ove letjelice očekuje se dolazak dva helikoptera Oružanih snaga BiH i jedan helikopter EUFOR-a. Jablaničkim vatrogascima trebali bi pomoći vatrogasci iz Konjica, Mostara i Čapljine, te Sarajevske županije.

HIRONO

Operater oštećene japanske nuklearne elektrane Fukushime nije osigurao odgovarajući nadzor spremnika s radioaktivnom vodom zbog čega je voda istjecala u ocean, izazvavši zabrinutost cijele međunarodne zajednice, objavila je u petak japanska agencija za nuklearnu energiju. Osim toga, Tokyo Electric Power Co. nije inspektore izvještavao o stanju spremnika, rekao je član agencije Toyoshi Fuketa nakon posjeta nuklearki Daiichi. Nuklearna kriza u Japanu eskalirala je ovoga tjedna kada je Tokyo Electric objavio da je iz spremnika iscurilo 300 tona radioaktivne vode. UN-ova agencija za atomsku energiju IAEA upozorila je u srijedu da je stanje u Fukushimi "ozbiljno" i ponudila pomoć, dok je susjedna Kina objavila da je "šokirana" činjenicom da radioaktivna voda još uvijek istječe iz nuklearke te pozvala Japan da pruži "pravodobne, temeljite i istinite informacije".

MUMBAI

Indijska fotoreporterka bila je žrtvom brutalnog grupnog silovanja u Mumbaiju, objavila je indijska policija u petak, u događaju koji je podsjetio na sličan napad u New Delhiju u prosincu koji je izazvao prosvjede diljem zemlje i rezultirao revizijom indijskih zakona o silovanju, javljaju agencije. Posebno je šokantno, kažu zgroženi korisnici indijskih društvenih mreža, što se ovaj napad dogodio u Mumbaiju, gradu koji se smatra najsigurnijim za žene u Indiji, prenosi Reuters. Gnusni čin zbio se u četvrtak navečer u napuštenoj tekstilnoj tvornici u četvrti Lower Parel, bivšoj industrijskoj zoni koja se sada ubrzano pretvara u četvrt luksuzne stanogradnje, barova i trgovačkih centara.

SARAJEVO

Državna agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) provodi istragu o okolnostima zbog kojih je došlo do odgode početka gradnje mosta na Savi kod Svilaja koji bi trebao povezati BiH i Hrvatsku na pravcu koridora Vc, potvrdio je ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić. U izjavi koju u petak prenosi sarajevski "Dnevni avaz" Hadžić je pojasnio kako istražitelji SIPA-e prikupljaju dokumentaciju upravo iz ministarstva kojemu je na čelu te kako se to čini na zahtjev Vijeća ministara BiH. Austrijska tvrtka "Strabag" na javnom je natječaju dobila posao gradnje mosta kod Svilaja vrijednog oko 25 milijuna eura a radovi su trebali početi još sredinom 2012. godine no to se nije dogodilo jer bosanskohercegovačka i hrvatska strana nisu osigurale potrebnu dokumentaciju.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙