FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 23. kolovoza 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

ŽENEVA

Broj sirijske djece koja su zbog sukoba prisiljena pobjeći iz svoje zemlje danas će preći jedan milijun, objavilo je UN-ovo Visoko povjerenstvo za izbjeglice (UNHCR) i UN-ov Međunarodni fond za djecu (UNICEF). Još dva milijuna sirijskih maloljetnika se nalaze u izbjeglištvu unutar Sirije a često su meta napada ili ih se prisilno novači u razne vojne postrojbe, što predstavlja kršenje humanitarnog prava, upozorava UN. "Mladi u Siriji gube svoje domove, članove svoje obitelji i svoju budućnost. I nakon što prijeđu granicu oni su traumatizirani i depresivni, potrebna im je nada", rekao je visoki povjerenik za izbjeglice Antonio Guterres. Skoro dva milijuna Sirijaca nalazi se u izbjeglištvu u Turskoj, Libanonu, Iraku, Jordanu i zemljama sjeverne Afrike.

JERUZALEM

Izraelsko zrakoplovstvo bombardiralo je u petak uporište militantnih islamista u Libanonu koji su u četvrtak ispalili rakete na izraelski teritorij. Izraelski vojni glasnogovornik je potvrdio da je bombardiran cilj pokraj Na'ameha, između Sidona i Bejruta, ne navodeći dodatne pojedinosti o napadu. Četiri rakete ispaljene su u četvrtak na Izrael, gdje su izazvale materijalnu štetu ali bez ljudskih žrtava. Odgovornost za napad preuzela je sunitska skupina bliska Al Kaidi a ne Hezbolah, koji inače kontrolira to područje. "Izrael neće tolerirati terorističku agresiju s libanonskog teritorija", navodi se u pisanoj izjavi glasnogovornika izraelske vojske.

JINAN

Kineski državni mediji prozvali su u petak optuženog političara Boa Xilaija arogantnim lašcem zbog drskog načina iznošenja obrane na suđenju za korupciju, najvećem političkom procesu u Kini od pada "četveročlane bande" 70-tih godina prošloga stoljeća. Suđenje Bou u gradu Jinanu na istoku zemlje ušlo je u petak u drugi dan. Bivši partijski šef pokrajine Chongqing u četvrtak je rekao da su optužbe za mito namještene i da ih je na ispitivanju priznao pod psihološkim pritiskom. Svjedoka koji je iznio dokaze protiv njega nazvao je "bijesnim psom", a za pisani iskaz supruge Gu Kailai rekao je da je "smiješan". Boov odnos prema svjedocima je "izrazito arogantan", piše list Guangming pod kontrolom Komunističke partije ocijenjujući njegovo držanje "zapovjedničkim i prijetvornim".

NEW YORK

Pedeset godina od slavnog govora Martina Luthera Kinga "I have a dream", gotovo polovica Amerikanaca smatra da još puno toga treba učiniti kako ljudi u Americi "ne bi bili prosuđivani prema boji kože, nego prema karakteru", objavljeno je u petak. U anketi istraživačkog centra Pew iz Washingtona, 49 posto Amerikanaca smatra da je potrebno učiniti "puno više" kako bi se ostvarilo društvo jednakosti koje je King zagovarao u čuvenom govoru iz 1963. Ipak, 73 posto crnaca i 81 posto bijelaca odgovorilo je kako se dvije rase slažu "vrlo dobro" ili "prilično dobro". Četvrtina crnih Amerikanaca ocijenila je da crnci u SAD-u danas žive bolje nego prije pet godina, kada su birači izabrali prvog crnog predsjednika Baracka Obamu.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙