FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 22. kolovoza 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

SARAJEVO - Optužnica protiv predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Živka Budimira osumnjičenog za korupciju mogla bit biti podignuta već do kraja kolovoza i u tom se slučaju početak suđenja može očekivati tijekom rujna, tvrdi u četvrtak sarajevski "Dnevni avaz". Pozivajući se na neimenovane izvore bliske istrazi list tvrdi kako su dva tima Tužiteljstva BiH koja su četiri mjeseca radila na prikupljanju dokaza završila svoj posao i dokumentirala predmet. Navodno je od 26. travnja kada je Budimir i uhićen te je nakon toga proveo gotovo mjesec dana u pritvoru saslušano više od 200 svjedoka a neki od njih su u međuvremenu dobili status osumnjičenika. Budimira i još tri osobe tereti se da su protuzakonito odobravali pomilovanja osobama optuženim za teška kaznena djela te za to primali mito. Neovisno o tom predmetu Budimiru će krajem kolovoza na općinskom sudu u Sarajevu početi suđenje za nedopušteno držanje oružja.

SARAJEVO - Sjedinjene Američke Države nemaju povjerenja u predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika jer on ne ispunjava dana obećanja a od nekoga tko je osuđivao ratne zločine pretvorio se u branitelja tih istih zločina, izjavio je američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Patrick Moon. U intervjuu za sarajevsku komercijalnu televiziju Face TV koji će u cjelosti biti objavljen u petak američki je veleposlanik kazao kako mu je u nizu slučajeva Dodik obećao da će uraditi jedno a postupio bi sasvim drugačije. Otvorene kritike na račun Dodika koje je izrekao odlazeći američki veleposlanik nisu prve takve vrste. Moon je proteklih mjeseci otvoreno polemizirao a predsjednikom RS upravo zbog neispunjenih obećanja a Dodik mu je pak uzvraćao tvrdnjama kako on ne predstavlja američku administraciju nego govori tek u svoje ime.

PARIZ - Francuska je priopćila u četvrtak da bi međunarodna zajednica trebala odgovoriti silom ako se pokaže da su istiniti navodi da je sirijska vlada odgovorna za kemijski napad na civile. "Međunarodna zajednica bi (u tom slučaju) morala odgovoriti silom u Siriji, ali nema govora o slanju vojnika na teren", izjavio je ministar vanjskih poslova Laurent Fabius za francusku televizijsku mrežu BFM. Sirijski oporbeni aktivisti optužili su snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada da su ubile nervnim plinom više od tisuću ljudi, među kojima žene i djecu, u napadu u srijedu.

BEJRUT -Dvije organizacije za zaštitu ljudskih prava zatražile su da stručnjaci UN-a, koji se nalaze u Siriji, obiđu predgrađe Damaska kako bi istražili optužbe oporbe o korištenju kemijskog oružja. "Bilo kemijsko oružje korišteno ili ne, napad je uzrokovao smrt velikog broja civila a oni koji su to učinili morati snositi posljedice", piše u priopćenju te Human Right Watcha (HRW) sa sjedištem u New Yorku. Amnesty International također traži provjeru navoda o napadu kemijskim oružjem. "Optužbe o korištenju kemijskog oružja protiv civila koje Amnesty ne može provjeriti na nezavisan način ističu hitnu potrebu da se ekipi UN-a koja se nalazi u Siriji da mandat i potpuni pristup svim mjestima kako bi istražili incidente u kojima je kemijsko naoružanje navodno korišteno". Sirijska oporba ustvrdila je u srijedu da je režim usmrtio 1300 osoba u napadu kemijskim oružjem blizu Damaska.

PEKING - Osramoćeni visoki kineski dužnosnik Bo Xilai pokazao je u četvrtak da se na jednom od najvažnijih političkih suđenja u Kini zadnjih desetljeća ne namjerava predati bez borbe, odlučno negiravši krivnju po najmanje jednoj optužbi za korupciju i rekavši da ju je prvotno priznao protiv svoje volje tijekom ispitivanja. Taj bivši partijski šef u jugozapadnom gradu Chongqinu optužen je za ilegalno primanje 27 milijuna juana (oko 25 milijuna kuna), korupciju i zlouporabu ovlasti i očekuje se da će gotovo sigurno biti proglašen krivim. Bo je u četvrtak "oštrim riječima", kako navodi Reuters, opovrgao jednu od optužbi i pokazao da nema namjeru dopustiti da mu suđenje protekne po zadanom scenariju kineskih političkih moćnika. Predviđeno je da suđenje traje dva dana, a presuda se očekuje početkom rujna, objavila je državna televizija CCTV.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙