FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: rtom
ZAGREB, 18. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta objavljenih do 4,30 sati:

KAIRO - Egipatski tužitelji otvorili su istragu protiv 250 pristaša Muslimanskog bratstva za ubojstvo i pokušaj ubojstva te terorizam, objavila je u subotu egipatska novinska agencija MENA. Policija je uhitila više od 1.000 simpatizera Bratstva koji su se sukobili s vojskom u petak kada je diljem zemlje poginulo 170 osoba.

KAIRO - Članovi Muslimanskog bratstva koji nisu počinili nasilje moći će sudjelovati u tranziciji Egipta, rekao je savjetnik prijelaznog predsjednika Adlija Mansura, dok je ranije u subotu premijer Hazem Beblavi predložio formalno raspuštanje bratstva.

"Tkogod se, bilo da je član Muslimanskog bratstva ili ne, želi pridružiti mirnome putu Egipćana u budućnost dobrodošao je", rekao je Mustafa Higazi. Svrgavanje Mursija koji je potekao iz Muslimanskog bratstva izazvalo je prosvjede njegovih pristaša i represiju sigurnosnih snaga pri čemu je ovaj tjedan ubijeno više od 700 osoba. Vlasti često optužuju Muslimansko bratstvo za terorizam.

Glasnogovornik egipatske vlade ranije u subotu kazao je da je premijer predložio formalno raspuštanje Bratstva. "Nema pomirbe s onima koji imaju krvi na rukama i prekršili su zakon", rekao je Beblavi.

DUBAI - Kapaciteti za obogaćivanje uranija u Iranu dosegli su 18.000 centrifuga, izvijestio je voditelj nuklearnog programa u odlasku. Američki i drugi zapadni izvori sumnjaju kako Iran želi proizvesti atomsko oružje skrivajući se iza svog civilnog nuklearnog programa, što Teheran niječe. Iranski predsjednik Hassan Rouhani, nekadašnji pregovarač u nuklearnom programu, pozdravio je nove pregovore sa svjetskim silama o tom programu, ali i dalje inzistira na tome da Iran ima pravo na obogaćivanje uranija. Iran ima 17.000 starijih centrifuga prve generacije, IR-1, od kojih je 10.000 u pogonu, a 7.000 ih je spremno, izvijestilo je Fereydoun Abbasi-Davani, dosadašnji voditelj Iranske agencije za atomsku energiju (AEOI). Rekao je da imaju spremnih tisuću novih, naprednijih centrifuga, IR-2m, koje će, kad jednom budu puštene u pogon, omogućiti nekoliko puta brže obogaćivanje uranija nego što je to dosad bilo moguće sa IR-1. Po izvješću Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) iz svibnja, Iran je dotada instalirao 16.600 centrifuga u dva odvojena postrojenja. Tada su izvijestili kako je Iran postavio u pogodnima u Natzanu 689 novih centrifuga IR-2m. Iranski predsjednik Rouhani imenovao je u petak Ali Akbar Salehija, nekadašnjeg ministra vanjskih poslova na dužnost ravnatelja Agencije.

ISLAMABAD - Sud u Islamabadu oslobodio je u subotu imama Hafiza Halida Džaduna krivnje za podmetanje dokaza maloljetnoj kršćanskoj djevojčici kako bi je optužio da je spaljivanjem Kurana počinila svetogrđe, piše portal Pakistan Today. Džadun je bio optužen da je 16. kolovoza 2012. podmetnuo dvije spaljene stranice Kurana u dokaze protiv Rimše Masih, nepismene 14-godišnje djevojčice iz siromašne četvrti na periferiji Islamabada. Djevojčica s Downovim sindromom provela je u zatvoru tri tjedna optužena da je istrgnula stranice svete knjige Kurana, što je u Pakistanu kažnjivo djelo. Puštena je uz jamčevinu i kasnije oslobođena krivnje, a danas s obitelji živi u Kanadi koja im je dala azil. Imam je bio uhićen kada su svjedoci potvrdili istražiteljima da je sam podmetnuo stranice Kurana i kazao da je to "jedini način da se kršćani protjeraju iz te četvrti". Tužiteljstvo nije pružilo čvrste dokaze protiv Džaduna, a trojica svjedoka naknadno su povukla svoje iskaze, pa ga je sud oslobodio. Slučaj Rimše Masih lani je izazvao veliku pozornost medija i osudu zapadnih zemalja te je ukazao da se se pakistanski zakoni o svetogrđu često rabe za osobna obračunavanja.

LONDON - Britanska policija ispituje nove informacije koje je primila o smrti princeze Diane i Dodija Al Fayeda 1997., objavio je u subotu BBC. Scotland Yard je priopćio da "procjenjuje važnost i vjerodostojnost" informacija te ističe da se ne radi o ponovnom otvaranju istrage o smrti slavnoga para u automobilskoj nesreći u Parizu 31. kolovoza 1997. Istragom iz 2008. godine utvrđeno je da su poginuli zbog "teške nemarnosti" vozača, podsjeća BBC. U priopćenju se navodi da će procjenu informacija obaviti inspektori odjela za kriminal koji nipošto ne žele odati izvor informacija. Glasnogovornik kraljevske obitelji izjavio je kako prinčevi William i Harry neće komentirati najnovije vijesti. U Scotland Yardu kažu da se ne radi o ponovnom otvaranju tzv. operacije "Paget" u kojoj je policija ispitivala tvrdnje Dodijeva oca, Mohameda Al Fayeda da su Diana i Dodi ubijeni. Ta je istraga, poput one francuske iz 1999., zaključila da je vozač Henri Paul bio pijan i prebrzo vozio, prenosi BBC.

(Hina) xrt/xbdj yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙