FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 17. kolovoza 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

KAIRO

Egipatske vlasti uhitile su više od 1.000 islamista, no vodstvo Muslimanskog bratstva prkosno je pozvalo na cjelotjedne prosvjede diljem zemlje počevši od subote, samo dan nakon novog pokolja u kojem je ubijeno više od 100 ljudi, a zemlja se opasno približila anarhiji. Velika napetost vlada između pristaša svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija i snaga reda. U džamiji u Kairu nalazi se veći broj prosvjednika i tijela žrtava vojnopolicijske intervencije, dok su snage reda raspoređene oko džamije i pregovaraju o odlasku islamista iz objekta. Ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo da je uhićeno oko 1.000 "elemenata" Muslimanskog bratstva, optužujući pripadnike Mursijeva pokreta za djela "terorizma" tijekom sukoba. Od srijede, kada su snage reda krenule u obračun s islamističkim prosvjednicima, ubijeno je oko 700 ljudi. Muslimansko bratstvo, koje je vladalo Egiptom godinu dana sve do vojnog udara 3. srpnja i uhićenja Mursija, pozvalo je svoje pristaše ponovo na ulice kako bi osudili vojno preuzimanje vlasti i represiju nad pristašama prvog demokratski izabranog predsjednika.

SARAJEVO

Svatko kome je stalo do Bosne i Hercegovine uzet će oružje i braniti državu ukoliko bi se Republika Srpska pokušala od nje otcjepiti, izjavio je predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić u intervjuu kojeg je u subotu objavilo sarajevsko "Oslobođenje". Odgovarajući na izravno pitanje što će se dogoditi ukoliko sadašnji predsjednik RS Milorad Dodik doista pokuša realizirati svoje prijetnje o otcjepljenju tog entiteta, Komšić je kazao kako će u tom slučaju državu braniti ne samo Bošnjaci nego i mnogi drugi, uključujući i njega osobno. "Budala je onaj tko misli da tako neće biti ako se pokuša otcjepiti dio zemlje", kazao je Komšić ističući kako se nije zaboravilo što se u BiH zbivalo od 1992. do 1995. godine.

SANA

Najmanje 27 ljudi je poginulo, a više od 40 se smatra nestalim nakon što je svadbenu povorku u južnom Jemenu pomela vodena bujica u dolini na koju su se obrušile monsunske kiše, priopćili su u subotu lokalni dužnosnici. Žrtve, većinom žene i djeca, nalazile su se u tri vozila koja su pratila mladenku preko doline Wadi Nakhla, između provincija Taiz i Ibb, u njezin novi dom. Mladenka je preživjela nalet vode, a spasilačke ekipe pokušavaju pronaći nestale. Jemen je podložan poplavama tijekom monsunskog razdoblja. U protekla dva dana u poplavama je poginulo deset ljudi.

ANKARA

Premijer Recep Tayyip Erdogan optužio je kurdske ustanike što nisu napustili Tursku kao što je bilo predviđeno te je isključio svaku opću amnestiju, prema izjavama koje u subotu citiraju novinari. "Nisu ispunjena obećanja Radničke stranke Kurdistana (PKK) o povlačenju s turskog teritorija. Samo 20 posto ustanika napustilo je Tursku, posebno žene i djeca", kazao je on. U okviru pregovora vođenih od kraja 2012. sa šefom PKK-a na odsluženju doživotne kazne zatvora, Abdullahom Ocalanom, kurdski ustanici proglasili su prekid vatre u ožujku i počeli se u svibnju povlačiti s turskog teritorija. Za uzvrat otada traže vladino djelovanje u korist kurdske manjine u Turskoj.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙