FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: rtom
ZAGREB, 14. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta objavljenih do 21 sat

KAIRO - U policijskim i vojnim akcijama protiv pristaša svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija u Egiptu je poginulo 149 ljudi, a ozlijeđene su 1.403 osobe, objavilo je ministarstvo zdravstva u srijedu kada je vlada proglasila izvanredno stanje, a policija objavila da potpuno nadzire trg Raba i da je privela visoke dužnosnike Muslimanskog bratstva. Najnoviji sukobi izbili su u zoru kada je policija buldožerima i oklopnim vozilima počela uklanjati dva prosvjedna kampa s Mursijevim pristašama, među kojima je bilo žena i djece. Agencije navode da bi broj žrtava mogao biti veći. Samo na kairskom trgu Raba al-Adavija, epicentru prosvjeda protiv vlasti i vojske, novinar AFP-a vidio je tijela 124 prosvjednika. Mrtva tijela dopisnici su vidjeli i na trgu Nahda o čemu vlasti šute. U Ismailiji na Sueskom kanalu, u sukobu policije i prosvjednika poginulo je 15 ljudi, a deset je osoba ubijeno u Aleksandriji, prenosi Reuters. Muslimansko bratstvo tvrdi da je u sukobima više od 2.200 mrtvih i više od 10.000 ozlijeđenih.

KAIRO - Egipatski potpredsjednik Mohamed ElBaradei, dobitnik Nobelove nagrade za mir, podnio je ostavku privremenom predsjedniku nakon krvave intervencije vojnih snaga protiv pristaša svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija na dva trga u glavnome gradu Kairu. "Teško mi je i dalje snositi odgovornost za odluke s kojima se ne slažem i od čijih posljedica strahujem", napisao je u pismu predsjedniku Adliju Mansuru. ElBaradei izražava žaljenje zbog žrtava jer "vjeruje da su se one mogle izbjeći" te ističe da će "nažalost, koristi iz onoga što se danas dogodilo izvući ljudi koji pozivaju na nasilje i teror, a to su ekstremističke skupine". Bivši direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), vodeća oporbena ličnost iz laičkih krugova imenovan je početkom srpnja na dužnost potpredsjednika Egipta zadužen za međunarodne poslove. Imenovala ga je oporba kako bi je zastupao u prijelaznom razdoblju i on se na televiziji pojavio u društvu generala Abdela Fataha al-Sisija, zapovjednika moćne egipatske vojske u trenutku objave vijesti o svrgavanju Mursija.

ZAGREB - Ministarstvo vanjskih i europskih poslova preporučuje hrvatskim državljanima da u Egipat putuju samo u slučaju nužde, uz izuzetak turističkih odmarališta na Crvenom moru. "Zbog učestalih prosvjeda i nemira, preporučamo da se u Egipat putuje samo u slučaju nužde", kaže se u novoj preporuci MVEP-a i dodaje da su jedini izuzetak turistička odmarališta na Crvenom moru. MVEP sugerira da se pozorno prati razvoj situacije u Egiptu i da se predvidi mogućnost napuštanja zemlje u slučaju ozbiljne eskalacije sukoba.

ZAGREB - Sjedinjene Države i Rusija u srijedu su pozvale sve strane u Egiptu na suzdržanost, Francuska je pozvala Ujedinjene narode da zauzme zajedničko stajalište, a osude krvoprolića u kojem je po vladinim podacima ubijeno 149 ljudi, stižu iz Europske unije i svijeta. Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest zatražio je od egipatskih vlasti iza kojih stoji vojska da poštuju temeljna ljudska prava egipatskog naroda, istaknuvši da sa SAD snažno protivi proglašenju jednomjesečnog izvanrednog stanja. "U ovom teškom razdoblju koje prolazi Egipat, pozivamo sve političke snage na suzdržanost (...) kako bi se izbjegle nove napetosti i žrtve", objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova i zatim pozvalo "sve strane na dijalog". Francuska je "najoštrije osudila krvavo nasilje u Egiptu i zatražila trenutačni prekid represije", izjavio je ministar vanjskih poslova Laurent Fabius koji je pozvao "glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona i druge partnere da hitno zauzmu međunarodno stajalište". Ban Ki-moon osudio je uporabu sile nad prosvjednicima. Turski premijer Tayyip Erdogan pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a i Arapsku ligu da poduzmu hitne mjere za zaustavljanje "masakra", a Iran je osudio nasilje te upozorio na mogućnost izbijanja građanskog rata u Egiptu. Osudu je izrekla i Europska unija te europske zemlje i Katar.

NOVI SAD - Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je u srijedu da neće prihvatiti zahtjev za postavljanje spomen ploče hrvatskim braniteljima koji je uputila Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. iz Koprivnice. To nije politički realno i ne pridonosi dobrosusjedskim odnosima Hrvatske i Srbije, drži Vučeviću kojemu nije jasno što se time želi postići i zbog čega je baš Novi Sad odabran. Koprivnička Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91) zatražila je dopisom od uprave i gradonačelnika Novoga Sada u Srbiji da joj omogući da u tom gradu 18. studenoga, na dan okupacije Vukovara, podigne spomen-ploču za sve poginule hrvatske branitelje i civile u Domovinskome ratu. Taj zahjev poslala je pošto je novosadska Udruga sudionika oružanih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije najavila da želi u Donjem Žirovcu nedaleko od Siska postaviti spomenik za srpske žrtve stradale u izbjegličkoj koloni između Gline i Dvora tijekom akcije Oluje, čemu su se žestoko usprotivile braniteljske udruge Sisačko-moslavačke županije.

LJUBLJANA - Idućeg tjedna u Finskoj će početi suđenje šestorici nekadašnjih menadžera tvrtke Patria za spornu prodaju oklopnih vozila slovenskoj vojsci, a nakon toga sudit će im se i za sličnu prodaju Hrvatskoj, potvrdio je u srijedu za Slovensku tiskovnu agenciju STA glavni tužitelj u tom procesu Jukka Rappe. U oba se slučaja radi o istim optuženicima, pojasnio je Rappe koji zato očekuje da sud niti presudom dva slučaja neće odvajati nego će presuda biti zajednička. Rappe je rekao da je kazneno djelo već i ako netko obeća platiti mito, a to kasnije ne učini. Jormo Wiitakorpi, Reijo Niitynen, Heikki Hulkkonen, Jarmo Puputti, Tuomasa Korpi i Kai Nurmo optuženi su da su javnim službenicima u Sloveniji obećali mito kako bi Patria dobila posao nabave oklopnih vozila za slovensku vojsku, a terete se i za industrijsku špijunažu. Suđenje bivšim menadžerima Patrije u vezi sa slovenskim slučajem počet će u utorak na okružnom sudu u mjestu Haemeenlinna, sjedištu tvrtke Patria Vehicles i trebalo bi završiti krajem listopada. Tada bi moglo početi suđenje za spornu prodaju Patrijinih oklopnih vozila Hrvatskoj, a presuda se ne očekuje prije kraja veljače 2014.

MOSTAR - Nekoliko ilegalnih imigranata koji su pod nadzorom Službe za strance BiH pokušalo je u srijedu izazvati pobunu, a trojica su se samoranila u nakani da ishode puštanje na slobodu, priopćili su iz ove službe i naveli da je pobuna uspješno okončana.

Osiguranje Imigracijskog centra Službe za poslove sa strancima spriječilo je skupinu ilegalnih migranata afroazijskog podrijetla u jutrošnjem pokušaju izazivanja pobune u Imigracijskome centru u Istočnom Sarajevu, navodi se u priopćenju. Dodaje se da su to osobe bez identiteta, zatečene u ilegalnom boravku na teritoriju BiH u pokušaju tranzita k zemljama Europske unije. Ta skupina ne posjeduje identifikacijske dokumente niti želi otkriti svoj identitet i zemlje podrijetla što onemogućuje njihovu deportaciju u matičnu ili zemlju iz koje su došli u BiH.

BEOGRAD - Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić pozvao je Srbe s Kosova da što prije odluče o izlasku na lokalne izbore u studenome, a državni vrh prenio im je poruku da su statusno neutralni izbori najbolji put ostvarivanja njihovih prava, dok su predstavnici Srba sa sjevera te susjedne države najavili da će odluku o izlasku na izbore donijeti idućih dana. Nikolićev savjetnik Marko Đurić rekao je da će Srbija ostati uz svoje sunarodnjake na Kosovu bez obzira kakvu odluku donijeli. Neće proći nijedna pojedinost koja bi mogao prejudicirati neovisnost Kosova, odnosno Srbija neće dopustiti da se na bilo koji način prekrši statusna neutralnost izbora, rekao je Đurić koji vjeruje da to neće dopustiti ni EU, jer to jamči i Bruxelleski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Kosovski dužnosnici pozdravili su poziv državnog vrha Srbije čelnicima kosovskih Srba da sudjeluju na lokalnim izborima, a ministar vanjskih poslova Enver Hodžaj rekao je kako taj poziv potvrđuje da je službeni Beograd zainteresiran za provođenje Bruxelleskog sporazuma. Lokalni izbori zakazani su za 3. studenoga, a izborne liste predaju se do 4. rujna.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙