FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: spuc
ZAGREB, 10. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

MOSTAR - Na graničnom prijelazu na jugu BiH u subotu su se ponovile gužve na prijelazu granice BiH i Hrvatske zbog čega se poziva na korištenje drugih graničnih prijelaza u blizini koje građani ipak ne odlučuju potražiti zbog iznimno loše prometne signalizacije. Na izlaz iz BiH u Doljanima se iz pravca Čapljine prema Metkoviću čeka oko jedan i pol sat. Istodobno veće gužve se biježe i na graničnim prijelazima Crvenome Grmu, Prisiki i Kamenskom koji vode prema hrvatskom Jadranu. Tamo se čeka 30 minuta na prijelaz granice. Na drugim graničnim prijelazima zadržavanja nisu dulja od 15 minuta, izvijestili su iz Bosanskohercegovačkog automoto kluba (BiHAMK). Oni pozivaju sve građane koji namjeravaju ljetovati na Dubrovačkoj rivijeri da umjesto Doljana koriste granične prijelaze Čepikuće i Ivanicu, a one koji se kreću ka Makarskoj rivijeri i sjevernije da koriste za prijelaz granice Zviriće, Bijaču, Crveni Grm i Orahovlje. Mediji u BiH izvješćuju pak kako se građani ne odlučuju krenuti ka zamjenskim graničnim prijelazim jer je put do njih neoznačen. Najveći je apsurd što je prava prometna pustolovina doći do najsuvremenijeg graničnoga prijelaza Bijače/Nova Sela koji je nedavno pušten u promet. Ovaj granični prijelaz ima tri ulazne i izlazne trake za prijelaz granice, no koriste ga mještani Ljubuškog u BiH jer autocesta na koridoru Vc u Hercegovini nije izgrađena niti pristupne ceste od glavnog magistralnog pravca M-17 na kojemu se nalazi i granični prijelaz u Doljanima.

MOSTAR - Požar koji već petnaestak dana nekontrolirano guta sve pred sobom na području Jablanice u sjevernom dijelu Hercegovine proširio se na planinski masiv Čvrsnice i dalje prema Konjicu, izvijestili su u subotu gasitelji. Ni oblačno vrijeme nije usporilo razvijanje vatrene stihije koju je protekloga tjedna djelomično obuzdala samo intervencija hrvatskih kanadera na području planine Prenja. "Požar se nekontrolirano širi i ide prema masivu Čvrsnice. Požar u području Draganjske planine na Prenju se u svom središnjem dijelu raširio prema Riječicama i ide prema općini Konjic", rekao je ravnatelj vatrogasnog društva Jablanica Omer Drežnjak. Po njegovim riječima požar za sada ne prijeti naseljenim mjestima, a njegovo gašenje otežava iznimno težak teren. "Imamo tek pet vatrogasaca i oko 15 mještana koji gase vatru. Taj dio gdje su požari je iznimno težak teren. Ne možemo dovesti ljude sa strane i tako izazivati nesreću", dodao je Drežnjak. Požar i danas gasi helikopter Oružanih snaga BiH, navodi ravnatelj vatrogasnog društva u Jablanici. Mediji navode i da je vlastima BiH na raspolaganju ruski zrakoplov tipa Berijev, koji se od prije nekoliko dana nalazi u Nišu. Da bi Rusi priskočili vatrogascima Jablanice u pomoć, potreban je službeni zahtjev vlasti BiH vlada te izmirivanje troškova goriva, aerodromskih taksi, smeštaja i ishrane za posadu. Vijeće ministara BiH u državnom proračunu nema predviđen novac za prirodne katastrofe, što je nadležnost entitetskih vlasti, u ovome slučaju Federacije BiH.

MADRID - Mreža koja je krijumčarila Kineze u Europu i u Sjedinjene Države razbijena je a 75 osoba je uhićeno u Španjolskoj i u Francuskoj, priopćila je u subotu španjolska policija. "Uhićeno je 75 osoba, 51 u Španjolskoj i 24 u Francuskoj, među kojima i vođe te europske mreže kojoj je sjedište bilo u Barceloni", dodaje policija koja provodi istragu u suradnji s francuskim kolegama. Pripadnici mreže su "dobivali između 40 000 i 50 000 eura kako bi kineske građane pod lažnim identitetom uveli u SAD i u druge zemlje poput Španjolske, Francuske, Grčke, Italije, Velike Britanije, Irske i Turske". Španjolska policija, koja napominje da je mreža u nekim slučajevima i spolno iskorištavala ljude, izvijestila je da je zaplijenila 81 krivotvorenu putnu ispravu azijskih zemalja kao što su Tajvan, Južna Koreja, Malezija, Japan, Hong Kong i Singapur. Istraga o toj "složenoj" mreži, kako ističe policija, počela je u srpnju 2011. "Ustroj te jako dobro organizirane mreže čiji je vrh bio u Kini, s neovisnim podružnicama koje su u najvećoj tajnosti djelovale u različitim zemljama svijeta, otežavao je istragu", ističe policija u priopćenju. Mreža je u Kini tražila kandidate za odlazak, u zamjenu za 40 000 do 50 000 eura, osiguravajući im lažne putovnice i prateći ih do odredišta. "Španjolska je bila zadnja postaja" tog puta i "odskočna daska za konačno odredište, obično u Velikoj Britaniji ili SAD-u", dodaje policija.

BEJRUT - Libanonske vlasti ulažu iznimne napore kako bi oslobodile dvojicu turskih pilota otetih blizu bejrutske zračne luke, rekao je u subotu ministar unutrašnjih poslova Marvan Sharbel dan nakon otmice. "Libanon ulaže iznimne napore za oslobađanje pilota. Službe sigurnosti ne štede truda", kazao je veleposlanik Turske u Bejrutu Inan Ozjildiz, prenosi državna informativna agencija ANI. Libanonski mediji prenose da je skupina otela pilote zbog devetoro šijitskih muslimana iz Libanona koji su prošle godine oteti blizu tursko-sirijske granice i najavila da će ih pustiti kada se oslobode libanonski taoci. Skupina Tursku smatra odgovornom za sudbinu libanonskih šijita koji su bili u skupini od 11 osoba što su ih u svibnju prošle godine oteli sirijski suniti u gradu Azazu na sjeveru Sirije, blizu granice s Turskom. Prema obiteljima talaca, oni su oteti na povratku s hodočašća u Iranu. Dvoje talaca kasnije je pušteno. Nepoznata "skupina posjetitelja imama Ali al-Rida", prema imenu imama kojeg poštuju šijiti, preuzela je odgovornost za otmicu pilota. Turska je pozvala svoje državljane da ne putuju u Libanon, a one koji su već tamo da se vrate u domovinu.

BEJRUT - Žestoke borbe između sirijskih pobunjenika i snaga predsjednika Bašara al-Asada nastavljene su u noći s petka na subotu kada su borbeni zrakoplovi sirijskog režima bombardirali sela na sjeveru Sirije, u očitom pokušaju Asada da spriječi napredovanje pobunjenika u uporištima njegove alavitske sekte. Najmanje 20 osoba poginulo je u zračnim napadima na selo Salma, među kojima je desetoro civila, šestorica sirijskih ustanika i četvorica stranih boraca, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Salma je sunitsko selo na planini Jabal Akrad s koje se pruža pogled na Sredozemno more i baza islamističkih brigada, uključujući dvije skupine povezane s al-Kaidom koje su ovoga mjeseca ubile stotine vladinih vojnika i osvojile nekoliko alavitskih naselja. Asadovi vojnici su u defanzivi u njegovoj rodnoj pokrajini Latakia na sjeverozapadu zemlje, a posljednji uspjesi pobunjenika širom sjevera zemlje, uključujući osvajanje vojne baze u Alepu, dodatno su oslabili njegov čvrsti "stisak" nad zemljom. Asad kontrolira većinu južnog i središnjeg dijela zemlje, dok ustanici drže sjever uz granicu s Turskom i dolinu Eufrata prema Iraku. Većinom sunitski muslimani bore se za svrgavanje Asada, čija je manjinska alavitska sekta jedan od ogranaka islama, u građanskom ratu koji je izbio prije dvije godine.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙