FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: spuc
ZAGREB, 3. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

TEHERAN - Umjereni klerik Hasan Rohani u subotu je i službeno preuzeo predsjedničku dužnost Islamske Republike Irana obećavši, među ostalim, da će se angažirati na ukidanju nepravednih sankcija donesenih protiv zemlje, tijekom svečanosti koju je izravno prenosila državna televizija. "Izbor kompetentnog čovjeka koji je trideset godina služio islamskom establišmentu i uspio se oduprijeti neprijateljima kao klerik, potvrda je njegove vjernosti režimu i povjerenja u svećenstvo", rekao je vrhovni duhovni poglavar Ali Hamenei. Novi je predsjednik obećao da će raditi na "spašavanju ekonomije, konstruktivnim pregovorima sa svijetom, da će poduzeti nove korake koji će povećati važnost Irana, zajamčiti nacionalne interese te ukinuti nepravedne sankcije", nametnute zemlji zbog nuklearnog programa. Svečanosti su prisustvovali najviši državni dužnosnici. Rahani će u nedjelju položiti zakletvu pred članovima parlamenta na svečanosti na koju su Iranci prvi put pozvali i strane čelnike, među kojima je desetak šefova država iz regije te bivši šef europske diplomacije Javier Solana.

BEJRUT - Sirijska oporba u subotu je izrazila zabrinutost zbog stanja u Siriji gdje je u središnjem gradu Homsu blokirano 400.000 civila zbog žestokih sukoba, a jedan talijanski svećenik smatra se nestalim. Sirijska nacionalna koalicija (CNS) pozvala je na hitno oslobađanje talijanskog jezuitskog svećenika Paola Dall'Oglia koji je putovao u Raqu na sjeveru zemlje kako bi ondje razgovarao s džihadistima. O njemu još uvijek nema novosti. Koalicija je izrazila veliku zabrinutost zbog nestanka oca Paola prije četiri dana u Raqi, a sirijska nevladina organizacija izrazila je zabrinutost da su jezuitskoga svećenika, ogorčenog protivnika režima Bašara al-Asada oteli džihadisti. Sirijski Opservatorij za ljudska prava izvijestio je kako se otac Paolo želio sastati s džihadistima i s njima pregovarati o oslobađanju militanata koje su oteli.

ATENA - Sedamdesetdvogodišnji Nijemac uhićen je na grčkom otoku pod sumnjom da je špijunirao za Tursku, objavila je policija u subotu. Uhićeni je rekao policiji da je fotografirao vojarne i druge vojne zgrade na otoku Hiosu za ljude za koje je vjerovao da su turski državljani, koji su mu za svaki takav zadatak platili 1.500 eura. Policija sumnja da je riječ o ljudima koji rade za tursku tajnu službu, rekao je neimenovani policijski dužnosnik dodajući da je istraga u tijeku. Uhićeni Nijemac četiri godine živi na tom grčkom otoku blizu granice s Turskom i vojne je baze fotografirao najmanje tri godine, kažu u policiji. Glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova rekao je kako je veleposlanstvo u Ateni upoznato sa slučajem i pokušava stupiti u kontakt s uhićenim Nijemcem. Turska i Grčka imaju dugu povijest neprijateljstva, a nekoliko puta su bile na rubu rata. Posljednji put se to dogodilo 1996. oko nenaseljenog otočića u Egejskom moru, no bilateralni su se odnosi otada zatoplili.

BEČ/KLAGENFURT - Temperaturni rekord Austrije star 30 godina srušen je u subotu poslijepodne kada je u koruškom mjestu Dellach izmjereno 39,9 stupnjeva Celzija što je 0,2 stupnja više od temperature izmjerene u istog mjestu 1983., prenosi austrijska novinska agencija APA. Austrijski meteorolozi najavljuju da će se val vrućina nastaviti i sljedećeg tjedna. I u drugim dijelovima zemlje zabilježene su dosad najviše temperature pa se tako Seibersdorf pržio na 39,7, u Lienzu je izmjereno 38,9 a u Beču 38,5. U Štajerskoj je izmjereno 38,8 stupnjeva Celzija u mjestu Frohnleiten.

BUDIMPEŠTA - I Mađarsku je zahvatio val vrućina pa je tako u glavnom gradu Budimpešti, prema podacima državnog meteorološkog zavoda, u subotu izmjereno 37 stupnjeva Celzija. U petak u ponoć za veći dio zemlje izdano je zdravstveno upozorenje zbog opasnosti od toplotnih udara, prenosi mađarska novinska agencija MTI i ono će biti na snazi do utorka. Idućih dana očekuje se da će u većem dijelu zemlje vladati temperaturni maksimumi od 37 do 38 stupnjeva Celzija, prognozira nacionalna meteorološka služba. Tijekom vikenda gradske vlasti u Budimpešti produljile su radno vrijeme bazena a željeznička služba redovito prati temperature u vlakovima i osigurava dovoljno pitke vode za putnike. Ministarstvo obrane je pak za dvodnevno obilježavanje dana avijacije ovog vikenda u Kecskemetu u središnjoj Mađarskoj provelo i dodatne mjere zaštite od toplotnih udara poput postavljanja šatora i raspršivača vode te osiguranje pitke vode za posjetitelje.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙