FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snowden se u najvećoj tajnosti kući u Rusiji

Autor: vrad
MOSKVA, 9. kolovoza 2013. (Hina/AFP) - Američki bjegunac Edward Snowden proveo je, nakon teškog razdoblja, svoj prvi tjedan na slobodi u Rusiji u najvećoj tajnosti i na nepoznatu mjestu očekujući očev dolazak.

Čim je dobio privremeni azil u Rusiji, informatičar kojeg Sjedinjene Države traže zbog špijunaže, napustio je 1. kolovoza tranzitnu zonu u zračnoj luci Moskva-Šeremetjevo, gdje je bio više od mjesec dana, taksijem se odvezao u nepoznatu pravcu, rekao je njegov ruski odvjetnik Anatolij Kučerena, jedina osoba ovlaštena da govori u Snowdenovo ime.

Pošto je na kapaljku davao informacije o tome kako Snowden provodi vrijeme, odvjetnik blizak Kremlju nestao je iz javnosti, kao i njegov klijent, jedan od najtraženijih ljudi u svijetu.

"Kučerena je na godišnjem odmoru do rujna. Nema nikoga osim njega" tko bi mogao govoriti o Snowdenu, rekla je u četvrtak za AFP odvjetnikova tajnica Elena, dajući do znanja da se idućih tjedana neće ništa čuti o Amerikancu.

Po Kučereninim riječima, Snowden se u skladu s ruskim zakonima prijavio u mjestu gdje živi, "na teritoriju Ruske Federacije", ne navodeći druge pojedinosti.

Očekuje dolazak oca Lona i prijatelja kojima je Kučerena poslao pozivnice radi dobivanja ruske vize.

"Edward očekuje dolazak roditelja i prijatelja kako bi donio važne odluke u vezi sa smještajem, svakodnevnim životom i ostalim", rekao je u utorak odvjetnik za javni radio Golos Rosiji.

"Uglavnom se dobro osjeća, uči ruski i zanima se za rusku povijest", dodao je.

Pošto mu je odobren azil na godinu dana, Snowden u načelu može ići kamo hoće na području Rusije i zaposliti se, osim u državnim službama, rekao je u petak direktor Moskovskog useljeničkog ureda Oleg Molodijevski.

No "zbog postojećeg rizika ne može se šetati Crvenim trgom ni ići u ribolov", rekao je Kučerena za radio Vesti FM 2. kolovoza.

Iz istog razloga ne prihvaća pozive da održava tiskovne konferencije: "Zasad to, nažalost, ne može činiti", kazao je.

No ipak ima pristup internetu: "On je potpuno slobodan čovjek i prava mu nisu ograničena".

Iako nevidljiv, bivši konzultant američke obavještajne službe već je dobio ponude za posao.

Osnivač ruskog Facebooka, Vkontakte, Pavel Durov, ponudio je prošlog tjedna Snowdenu da se pridruži njegovu informatičkom osoblju kako bi se bavio zaštitom osobnih podataka korisnika te društvene mreže, najpoznatije u Rusiji.

Ruski senatori su pak rekli da su zainteresirani za suradnju s njim u otkrivanju slabih točaka u zaštiti osobnih podataka.

(Hina) xvrad yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙