FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libija: Više od tisuću zatvorenika pobjeglo iz zatvora u Bengaziju

Autor: vrad
BENGAZI, 27. srpnja 2013. (Hina/AFP) - Više od tisuću zatvorenika, među kojima je većina nepolitičkih, pobjeglo je u subotu iz zatvora u Bengaziju, najvećeg grada na istoku Libije, nakon pobune, rekao je za France presse čelnik sigurnosne službe.

"Izbila je pobuna u zatvoru Al Kuifiyji a kaznionica je istodobno napadnuta izvana. Više od tisuću zatvorenika uspjelo je pobjeći. Specijalne snage koje su pozvane u pomoć dobile su naredbu da ne pucaju na zatvorenike", rekao je taj čelnik koji je htio ostati anoniman.

Po njegovim riječima, većina bjegunaca bili su nepolitički zatvorenici, među kojima su i afrički državljani. "No neki su dospjeli u zatvor zbog događaja povezanih s bivšim režimom Moamera Gadafija", dodao je ne navodeći druge potankosti.

Istaknuo je da su redarstvene snage uspjele uhvatiti stanoviti broj zatvorenika nakon bijega.

Premijer Ali Zeidan potvrdio je informaciju. Rekao je da su "stanovnici iz susjedne četvrti napali zatvor jer ga ne žele u blizini svojih domova".

Dodao je da su pogranične i sigurnosne službe obaviještene o imenima bjegunaca kako bi ih mogle uhititi.

Do bijega zatvorenika došlo je u prilikama snažnih napetosti u Libiji nakon ubojstva političkog aktivista u Bengaziju u petak.

Zeidan je izvijestio da je granica s Egiptom zatvorena za putnike kako počinitelji tog zločina ne bi mogli napustiti zemlju, ne rekavši je li odluka motivirana i bijegom zatvorenika.

(Hina) xvrad ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙