FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: mtau
ZAGREB, 9. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

NEW YORK - Uginuli morski pas pronađen je u njujorškoj podzemnoj željeznici, objavile su gradske prometne vlasti, a prenose američki mediji. Nevjerojatni putnik, dužine 1,2 metra, pronađen je pod sjedalima vlaka za Queens. Putnici su potom zamoljeni da napuste taj vagon, ali je vlak došao do zadnje stanice linije, gdje su truplo morskog psa preuzeli stručnjaci. No, kako je ta životinja dospjela pod sjedala ostaje zagonetka. Dosad su golubovi, a jednom čak i oposum, uspjevali ponekad ući u vagone vlakova njujorške podzemne, ali morski psi nikad. "Teško je biti iznenađen jer se u ovom gradu stalno događaju lude stvari, ali ovo je ipak malo previše", kazala je putnica koja je fotografirala morskog psa u vlaku.

MOSKVA - Posljednji predsjednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov u četvrtak je opovrgnuo glasine o svojoj smrti objavljene na Twitter profilu ruske državne novinske agencije koji su napali hakeri. "Uzalud se nadaju tome. Živ sam i dobro sam", rekao je Gorbačov (82) za ruski list Nova Gazeta u kojemu je dioničar. "Ili netko želi promicati svoje internetske stranice ili izvršava nečije naređenje", dodao je. Hakeri su u srijedu navečer napali Twitter profil ruske državne agencije Ria-Novosti na njemačkom jeziku i profil njezine službe za odnose s javnošću, objavivši dvije lažne poruke o smrti Mihaila Gorbačova u jednom baru u Ekaterinburgu, na Uralu. Ria-Novosti je rekla u četvrtak da je poruku sa svog Twittera povukla pet minuta nakon objavljivanja i da će od ruskog državnog odvjetništva i od Savezne službe sigurnosti (FSB) zatražiti da provede istragu o tom napadu. Gorbačov koji ima šećernu bolest, primljen je početkom lipnja u bolnicu radi pretraga. Tijekom zadnjih pojavljivanja u javnosti imao je podbuhlo lice i izgledao je umorno.

NEW YORK - Dokumenti koji su pripadali Oskaru Schindleru ponuđeni su na internetskoj dražbi, nekoliko dana pošto se na eBayju nije uspio prodati jedan od nekoliko poznatih primjeraka "Schindlerove liste" s imenima stotina Židova koje je taj njemački industrijalac spasio u Drugom svjetskom ratu. Ti dokumenti, među kojima su i nacrti za proširenje njegove tvornice u Poljskoj, prodavat će se na dražbi do 14. kolovoza, objavila je kuća RR Auction u New Hampshireu, na sjeveroistoku Sjedinjenih Država. Koncem srpnja prava "Schindlerova lista" koja obuhvaća 14 stranica s imenima 801 Židova koje je industrijalac spasio, nije našla kupca na eBayju, gdje se prodavala za 3 milijuna dolara. Dokumenti su pripadali privatnom kolekcionaru iz Kalifornije. Među dokumentima koji se sada prodaju su i nacrti za proširenje Schindlerove tvornice emajliranog posuđa u Krakovu, u Poljskoj, u kojoj je zapošljavao više od tisuću Židova iz obližnjeg koncentracijskog logora. Na tim nacrtima iz 1943. s logom njemačke tvornice Siemensa, prikazani su objekti u koje je Schindler naseljavao svoje židovske radnike kako bi ih spasio od strahota logora Plaszowa. Schindler je spasio život više od tisuću Židova u Drugom svjetskom ratu upisujući ih na listu osoblja koje radi za njemačku vojsku. Umro je 1974. u anonimnosti a posmrtno mu je dodijeljen naslov Pravednika među narodima. Njegov život je tema uspješnog filma koji je 1993. snimio Steven Spielberg.

ISTANBUL - Turski premijer Recep Tayyip Erdogan ponovno je u četvrtak pozvao žene da "imaju najmanje troje djece kako bi održavale naciju", u govoru održanom u Istanbulu. "Moje je pravo kao premijera reći da bi bilo dobro da žene imaju najmanje troje djece", rekao je Erdogan u govoru povodom kraja ramazana. "Ako Vladimir Putin može to tražiti u Rusiji, zašto Erdogan to ne bi učinio u Turskoj?", upitao je. "Treba podupirati naciju", kazao je pozivajući majke da korektno odgajaju djecu, a očeve da podupiru financijske i ekonomske potrebe obitelji.

ZAGREB - Izgubljeni nijemi film američkog redatelja Orsona Wellesa "Too Much Johnson" iz 1938., za kojeg se vjerovalo da je nepovratno izgubljen nakon što je jedina poznata kopija izgorjela u požaru koji je 1970. zahvatio redateljev dom nedaleko od Madrida, nedavno je pronađen u jednom skladištu u Italiji, piše američki list Variety. Film će nakon restauracije premijerno biti prikazan 9. listopada na festivalu nijemog filma Le Giornate del Cinema Muto u talijanskom Pordenoneu. Američka je premijera zakazana za 16. listopada u međunarodnom muzeju fotografije i filma George Eastman House u Rochesteru, savezna država New York. "Imati u rukama materijal koji je Welles osobno montirao prije 75 godina izaziva osjećaje koje je nemoguće opisati", kazao je viši kustos Paolo Cherchi Usai, koji nadzire restauraciju u George Eastman Houseu. Trodjelna komedija trebala je biti prikazana kao dio Wellesove kazališne adaptacije drame Williama Gillettea iz 1894. u redateljevu kazalištu Mercury u New Yorku, kao tri kratka prologa pojedinim činovima. U filmu se pojavljuju glumci kazališta Mercury Joseph Cotten, Eustace Wyatt, Edgar Barrier, Ruth Ford, Arlene Francis, Mary Wickes, te sam Welles i njegova tadašnja supruga Virginia Nicholson. U planu je bilo montirati ga uz glazbu i zvučne efekte, no nikada nije završen pa je tako predstava premijerno prikazana bez njega 16. kolovoza 1938.

MINNEAPOLIS - Građevinski inženjer iz američkog Minneapolisa 45-godišnji Paul White jedan je od tri dobitnika na Powerball lutriji. Ukupan dobitak iznosio je 448 milijuna dolara (oko 2,5 milijarde kuna), a njegov udio je 149 milijuna. No, kako se je odlučio da mu dobitak bude isplaćen odmah, a ne u višegodišnjim ratama, pripalo mu je 86 milijuna, a nakon odbitka poreza ostalo mu je 58,3 milijuna dolara (oko 327 milijuna kuna). Sretni dobitnik je razveden i ima 16-godišnjeg sina te 14-godišnju kćerku. Da je vlasnik dobitničkog listića saznao je u četvrtak ujutro dok je bio na poslu u projektnom birou. "Bio sam izvan sebe, nisam mogao vjerovati, pa sam trčao po uredu i pitao ljude da mi pročitaju izvučene brojeve kako bi se uvjerio da je to doista dobitnički listić. Nakon toga sam se u društvu svog šefa odvezao u ured Lutrije Minnesote kako bih podigao novac. Evo što vam je život, ujutro mi je bio šef, a na kraju dana moj šofer", izjavio je novopečeni bogataš. Također, napomenuo je da neće ostaviti svog šefa na cjedilu i da će dovršiti poslove u tvrtki u kojoj je zaposlen, ali više nema namjeru biti ničiji zaposlenik do kraja života. I dok je jedan sretni dobitnik Powerball lutrije poznat, identitet vlasnika ostala dva dobitnička listića još uvijek je nepoznat.

ZAGREB - Svi znaju da je zijevanje među ljudima zarazno, ali je nova studija japanskih znanstvenika pokazala da se ta zaraza širi i na njihove pse. Stručnjaci kažu da je zijevanje zarazno zato što je empatično i pomaže da se održi budnost cijele skupine. U studiji znanstvenika sa sveučilišta u Tokiju, objavljenoj u časopisu Plos One, pokazalo se da i psi počinju zijevati kada vide da im zijevaju vlasnici. U tom eksperimentu psi su promatrali svoje vlasnike i strance kako zijevaju ili glume da zijevaju. Rezultati su pokazali da je mnogo veća vjerojatnost da će pas zijevnuti kada mu zijeva vlasnik u usporedbi s njemu nepoznatom osobom. Pokazalo se također da psi zijevnu samo kada njihovi vlasnici stvarno zijevaju, a ne kada glume da to čine. "Naša studija sugerira da je zarazno zijevanje kod pasa povezano na sličan način kao i kod ljudi. Naši su rezultati u skladu sa stajalištem da takva rudimentarna forma empatije može biti prisutna i u pasa kućnih ljubimaca", napisali su znanstvenici u Plosu. Dvije nedavno objavljene studije pokazale su da psi imaju sposobnost razumijeti ljudsku perspektivu te da psi i njihovi vlasnici dijele duboku povezanost, gotovo nalik onoj roditelja i djeteta.

SAN JOSE - Vlasti u Kostarici planiraju zatvoriti državne zoološke vrtove i dio životinja pustiti u divljinu, prenosi u četvrtak CNN. Ministar zaštite okoliša Rene Castro kaže da zemlja, svjetski poznata po bioraznolikosti, kreće novim smjerom u zaštiti prirode sadržanim u sloganu "Ne kavezima". Prema planu, zoološki vrt Simon Bolivar u glavnom gradu San Joseu, u kojem žive stotine životinja, pretvorit će se u botanički vrt, a centar za očuvanje životinja Santa Ana u drugom dijelu grada postat će park. Životinje iz tih ustanova bit će ili puštene u divljinu ili poslane u utočišta za životinje, navodi CNN na svojim internetskim stranicama. Aktivisti za zaštitu prirode kritizirali su zoološke vrtove tvrdeći da tijesni kavezi i loši sanitarni uvjeti štete životinjama, što su uprave vrtova odbacivale. Odluka o zatvaranju zooloških vrtova i zabrani kaveza posljednji je u nizu poteza kojim Kostarika želi zaštititi životinje. Ta srednjoamerička država je prije više od deset godina zabranila cirkuse koji izvode točke sa životinjama, a nije dopušten ni sportski lov.

NEW YORK - Oko 40 posto bijelih Amerikanaca i oko 25 posto pripadnika manjina u SAD-u nema za prijatelje pripadnike druge rase, pokazalo je istraživanje koje je proveo Reuters/Ipsos. Istraživanje pokazuje koliko je u SAD još snažna segregacija. Postoje dijelovi zemlje u kojima je 'miješanje' rasa češće posebno među Hispanicima gdje samo deset posto nema za prijatelje pripadnike drugih rasa. Oko polovice Hispanika, koji su u vezama ili braku, imaju partnere druge rase dok je to slučaj kod tek deset posto bijelaca i crnaca.

MADRID - Britanka Maxime Marin (40) rodila je u gradu Alicanteu najtežu bebu ikad rođenu prirodnim putem u Španjolskoj, djevojčicu tešku 6,2 kilograma, javlja BBC. Porod je protekao bez ikakvih problema, kazali su liječnici, a majka, koja u Španjolskoj živi s partnerom Kolumbijcem rekla je da nije znala da je beba toliko velika. "Nije mi čak trebala ni epiduralna", rekla je Britanka. Djevojčica Maria Lorena je dobro, ali je preventivno smještena na neonatalnom odjelu intenzivne njege. Djeca ove težine obično se porađaju carskim rezom. "U svojoj 40-godišnjoj karijeri nisam sudjelovao u porodu ovako velike bebe prirodnim putem", kazao je dr Javier Ruis, šef ginekologije i opstetricije u bolnici u Alicanteu.

ZAGREB - Bruce Willis neće sudjelovati u snimanju trećeg nastavka akcijskog filmskog megahita "Plaćenika" jer mu autor franšize, scenarist i glavni glumac Sylvester Stallone nije hito isplatiti traženu plaću, piše Hollywood Reporter. Willis je odustao od snimanja "Plaćenika 3" nakon što je saznao da bi za četiri dana snimanja trebao dobiti tri milijuna dolara. "Willis je tražio milijun po danu i kazao da će odustati ako ih ne dobije. Stallone je rekao 'ne'", kazao je tom holivudskom listu neimenovani izvor blizak produkciji filma. Stallone se brzo snašao i rekordnom roku pronašao odličnu zamjenu - Harrisona Forda. "Mislim da je Bruce bio jako iznenađen što mu je zamjena pronađena u roku od 72 sata. I to kakva zamjena - bolji glumac, mnogo bolja osoba i puno interesantnija za film", kazao je isti izvor. Stallone se prije toga prilično naljutio na svoga kolegu. "Willis je vani.. Harrison Ford unutra!! Odlična vijest!! Godinama sam to čekao!!!", napisao je Stallone u utorak na Twitteru. "Pohlepa i lijenost.. sigurna formula za propast karijere", dodao je. Iako nije poimenice napisao koga smatra pohlepnom lijenčinom, američki mediji su prilično sigurni da se opaska odnosi na Brucea Willisa. Snimanje trećeg dijela "Plaćenika" počinje ovaj mjesec. U kinima bi trebao biti za godinu dana.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙