FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: rtom
ZAGREB, 27. srpnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta

WELLINGTON - Pretili državljanin Južnoafričke Republike na privremenom radu u Novom Zelandu morat će se iseliti jer mu novozelandske vlasti ne žele pokriti troškove potencijalnih bolesti koje bi se kod njega mogle razviti zbog prekomjerne težine, prenosi list The Press. Albertu Buitenhuisu (130 kg) i njegovoj supruzi Marthie prijeti izgon s Novog Zelanda s obzirom na to da je njihov zahtjev za obnovom radne vize odbijen. U objašnjenju Novozelandske imigracijske agencije (INZ) stoji kako je Buitenhuis zbog pretilosti u skupini radnika izloženih velikoj opasnosti od razvoja bolesti poput dijabetesa, visokog tlaka, srčanih bolesti ili apneje tijekom sna. "Važno je da zdravstveno stanje svih imigranata koji su ovdje na privremenom radu bude u 'granicama normale', kako bi troškovi zdravstvenog i radnog osiguranja bili što manji", rekao je glasnogovornik agencije. Bračni par Buitenhuis na Novi je Zeland doputovao prije šest godina. Albert je tada težio 160 kg i od tada su njihove vize svaku godinu bile obnavljane bez poteškoća. Prema nedavnom znanstvenom istraživanju Novi Zeland je na trećem mjestu u svijetu po broju pretilih ljudi, nakon SAD-a i Meksika.

NEW YORK - Novi najstariji čovjek na svijetu ima 112 godina, rodom je Španjolac i živi u državi New York, otkriva Guinnessova knjiga rekorda mjesec dana nakon što je umro njegov prethodnik, Japanac Jiroemon Kimura. Salustiano Sanchez Blazquez živi u Grand Islandu, gradu u blizini Niagarinih slapova na granici s Kanadom, navodi se u priopćenju Guinnessa koji mu je i dodijelio titulu. Jiroemon Kimura umro je 12. lipnja u dobi od 116 godina. Sanchez Blazquez rodio se 8. lipnja 1901. u selu El Tejado de Bajar na zapadu Španjolske i u dobi od 17 godina emigrirao je na Kubu. S Kube je 1920. godine otišao u Sjedinjene Države. Godine 1934. oženio se s Pearl, s kojom ima dvoje djece, Johna od 76 godina i Irene, staru 69 godina. Ima također i sedmero unučadi te 15 praunučadi i 5 prapraunučadi. Svoju dugovječnost Salustiano pripisuje bananama koje jede svakodnevno.

LOS ANGELES - Gradonačelnik San Diega Bob Filner najavio je u petak da će tijekom dva tjedna podvrgnuti intenzivnoj terapiji nakon što je optužen za seksualno uznemiravanje, no da nema namjeru odstupiti s mjesta gradonačelnika. "Želim postati bolja osoba", rekao je Filner kojega je više žena optužilo za seksualno uznemiravanje, a njegovi protivnici zatražili da odstupi s dužnosti.

"Moj manjak poštovanja prema ženama i činjenica njihova uznemiravanja u više prilika neoprostivi su", priznao je gradonačelnik dodavši da se ispričao cijeloj svojoj ekipi. Gradonačelnik San Diega, grada od oko 1,3 milijuna stanovnika, podvrgnut će se stoga idući mjesec intenzivnoj dvotjednoj terapiji na jednoj klinici te će potom nastaviti dalje redovitu terapiju. Prve optužbe na račun nasrtljivog gradonačelnika pojavile su se početkom mjeseca, a u ponedjeljak je njegova bivša glasnogovornica Irene McCormack Jackson bila prva koja je i formalno podnijela prijavu protiv svog bivšeg šefa zbog uvredljivih seksualnih komentara i traženja da radi u donjem rublju te pokušaja da je zagrli i privoli na spolni odnos. U četvrtak su se još četiri žene javno požalile na seksualno uznemiravanje nakon čega su i lokalni dužnosnici Filnerove Demokratske stranke zatražili da se povuče s dužnosti.

ANKARA - Pojavljivanje trudnica u javnosti ne samo da je nemoralno nego je i ružno, rekao je na turskoj televiziji TRT turski islamski filozof Omer Tugrul Inancer, odvjetnik po profesiji, vrlo poznat u vjerskim krugovima. Svojom je izjavom izazvao buru reakcija na društvenim mrežama, kao i prosvjede trudnica. "To nije estetski. Nakon 7,8 mjeseci, trudnice bi trebale izlaziti samo automobilom sa svojim muževima da bi uhvatile malo zraka, ali to činiti kad padne mrak", pojasnio je taj turski mislilac. Uprava za vjerska pitanja pokušala je u petak smiriti situaciju, objavljujući da muslimanska vjera ne traži izolaciju žena.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙