FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: ilov
ZAGREB, 7. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama otkazao je svoj planirani sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji se trebao održati sljedećeg mjeseca u Moskvi, frustriran zbog azila koji je Rusija dala odbjeglom američkom obavještajcu Edwardu Snowdenu, objavila je Bijela kuća. Istovremeno, Putinov savjetnik za vanjsku politiku rekao je da je Obamina odluka razočaravajuća i potvrdio da je povod bio spor oko Snowdena, bivšeg ugovornog zaposlenika američke obavještajne službe. Juri Ušakov novinarima je također rekao da i dalje vrijedi poziv Obami da posjeti Rusiju. Obamina administracija u više je navrata izražavala razočaranje zbog privremenog azila zviždaču Snowdenu i odbijanjem Rusije da ga izruči u SAD radi suđenja za špijunažu.

LONDON - Britanski premijer David Cameron u srijedu je u telefonskom razgovoru upozorio svog španjolskog kolegu Mariana Rajoya da bi nedavne napetosti u vezi Gibraltara mogle pokvariti bilateralne odnose Velike Britanije i Španjolske, objavio je Downing Street. Cameron je nazvao Rajoya kako bi mu prenio "duboku zabrinutost španjolskim akcijama na granici s Gibraltarom i izjavama španjolskog ministra vanjskih poslova Jose Manuel Garica-Margalloa o poduzimanju novih mjera", naveo je glasnogovornik britanskog premijera u priopćenju. On je istaknuo da je premijer jasno rekao da se neće promijeniti njihovo stajalište o suverenosti Gibraltara i okolnih voda.

KAIRO - Egipatsko predsjedništvo objavilo je u srijedu da diplomatski napori nisu riješili političku nestabilnost i upozorilo da će za posljedice biti odgovorno Muslimansko bratstvo svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija. U priopćenju ureda prijelaznog predsjednika Adlija Mansura navodi se kako je razdoblje međunarodnih napora koji su počeli prije deset dana "danas završilo". Država drži Muslimansko bratstvo potpuno odgovorim za "propast tih napora i za budući razvoj događaja kao posljedice tog neuspjeha, a koji je povezan s kršenjem zakona i ugražavanjem sigurnosti građana", dodaje se.

SANA - Jemen je osujetio plan al Kaide da zauzme dva velika terminala za izvoz nafte i plina i glavni grad istočne jemenske pokrajine, objavila je jemenska vlada u srijedu dok su veleposlanstva zapadnih zemalja u Sani i dalje zatvorena. Objava o spriječenoj terorističkoj uroti u Jemenu dolazi nakon što je Washington zbog upozorenja na možebitne napade militanata prošlog tjedna zatvorio svoja diplomatska predstavništva na Bliskom istoku i Africi i objavio globalno upozorenje za svoje građane na putovnjima. Pozornost je preusmjerena na Jemen kada su izvori iz SAD-a rekli da je prisluškivana komunikacija između čelnika al Kaide Aymana al-Zawahrija i jemenskog krila njegove organizacije dijelom izazvala mjere opreza.

OZD - Tisuće mađarskih Roma u dugim redovima na rekordno visokim temperaturama u mađarskom gradu Ozdu čekaju vodu jer je gradonačelnik zatvorio veći broj javnih crpki o kojima je ovisila siromašna romska zajednica. Zbog temperatura koje danima dostižu 40 stupnjeva Celzija u srijdeu je intervenirala mađarska vlada, naloživši gradonačelniku Palu Furjesu da ponovno uspostavi punu opskrbu vodom romskim četvrtima grada Ozda na sjeveroistoku zemlje. Lokalni Romi sa sarkazmom su popratili gradonačelnikovu odluku za koju kažu da je donesena bez ikakvog prethodnog upozorenja.

LJUBLJANA - Intenzivan val vrućine koji u Sloveniji traje već danima nastavljen je i u srijedu, a u Ljubljani je popodne izmjereno 39,5 stupnjeva Celzija, što je novi temperaturni rekord od kako se vrše mjerenja u slovenskoj prijestolnici i gotovo jedan stupanj više od do sada rekordnih 38,6 stupnja zabilježenih u utorak. Prije ovogodišnjeg toplinskog vala, koji će se po očekivanjima meteorologa nastaviti do petka, u Ljubljani je najvrući dan zabilježen 5. srpnja 1950. godine, kad je zabilježena temperatura od 37,6 stupnjeva.

NAIROBI - Veliki požar buknuo je u srijedu u međunarodnoj zračnoj luci u glavnom gradu Kenije Nairobiju, pri čemu nije bilo ljudskih žrtava. Zrakoplovne kompanije su morale otkazati ili preusmjeriti međunarodne letove. Požar je buknuo ujutro na šalterima međunarodnih odlazaka međunarodne zračne luke Jomo Kenyatta (JKIA) i nakon pet sati stavljen je pod kontrolu. Kenijsko predsjedništvo je najavilo nastavak domaćih i teretnih letova kasnije tijekom dana jer piste nisu zahvaćene požarom. Međunarodni letovi trebali bi biti obnovljeni u četvrtak iz terminala za domaće letove.

CLEVELAND - Ekipe za rušenje srušile su u srijedu kuću Ariela Castra u Clevelandu u kojoj je više od 10 godina silovao i zlostavljao tri otete mlade žene, javlja časopis USA Today. Skupina okupljenih ljudi uzvicima odobravanja popratila je tešku mašineriju koja je počela rušiti dijelove krova i zidove kuće. Ubrzo je sravnjena sa zemljom. Gradske su vlasti odlučile srušiti kuću kako ne bi privlačila čudake i znatiželjnike i postala, kako piše list, neka vrsta jezovitog svetišta. Amanda Berry (27), Gina deJesus (23) i Michelle Knight (32) nestale se u zapadnom Clevelandu između 2002. i 2004. otkrivene su i oslobođene 6. svibnja nakon što su susjedi čuli Berryne pozive za pomoć iz Castrove kuće.

ZAGREB - Dosad neobjavljena priča švedskog književnika i novinara Stiega Larssona, napisana kada je autor popularne trilogije Milenijum imao samo 17 godina, bit će uvrštena u antologiju švedske književnosti koju će na engleskom jeziku iduće godine objaviti američki izdavač Mysterious Press, piše britanski Guardian.Kratka priča autora svjetski poznatih krimi-romana "Muškarci koji mrze žene", "Djevojka koja se igrala vatrom" i "Kule u zraku" bit će dio antologije "A Darker Shade of Sweden" (Mračnija strana Švedske) koja izlazi u veljači 2014., a u kojoj će se naći i priče švedskih autora poput Henninga Mankella, Ase Larsson i Larssonove dugogodišnje životne partnerice Eve Gabrielsson. Antologiju uređuje pisac i Larssonov bliski prijatelj John-Henri Holmberg. Iako zasad nisu otkrivene pojedinosti o sadržaju ili obliku priče, postoje naznake da čitatelje u njoj čeka iznenađenje, piše Guardian.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙