FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: spuc
ZAGREB, 7. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

KARACHI - U eksploziji bombe u srijedu ujutro u pakistanskom lučkom gradu Karachiju poginulo je 7 i ranjeno 26 osoba, izvijestila je policija. Eksplozija se dogodila nakon nogometne utakmice u siromašnom predgrađu toga grada. "Bomba koja je bila montirana na motocikl parkiran ispred stadiona, usmrtila je sedam osoba, među kojima je veći broj mladih", rekao je načelnik policije. Bomba je aktivirana daljinski, dodao je. Lokalna zastupnica Narodne stranke izjavila je da je u eksploziji poginulo 11 osoba, uglavnom djeca od 6 do 15 godina. Karachi, najveći grad u zemlji s 18 milijuna stanovnika, gospodarska je prijestolnica Pakistana. U tom se gradu zadnjih godina bilježi velik porast kriminala te političkog i etničkog nasilja.

ROSARIO - Zgrada u Rosariju, trećem po veličini gradu u Argentini, uništena je u eksploziji koja je u utorak ujutro izbila u kotlovnici zgrade, pri čemu je najmanje 12 osoba poginulo, petnaest se vode kao nestale a više desetaka je ozlijeđeno, izvijestile su mjesne vlasti. Pročelje te deseterokatnice u središtu grada s 1,2 milijuna stanovnika potpuno je uništeno u eksploziji, izvijestio je France Presse. Oko zgrade od koje je ostala samo konstrukcija ležale su hrpe krša. Pošto su izvukli stanare koji su ostali blokirani u zgradi, vatrogasci su provjeravali stanove u kojima su se srušili zidovi, pa i stropovi. "Pretraživanje ruševina traje. Imamo popis s imenima 19 osoba za koje obitelji ne znaju", rekla je na tiskovnoj konferenciji gradonačelnica Rosarija Monica Fein. Po medicinskim izvorima, "pronađene su četiri nestale osobe i sada je broj nestalih s 19 pao na 15". Najmanje šezdesetak stanara je ozlijeđeno, među kojima tri teže, izvijestile su vlasti pokrajine Santa Fe, u kojoj je Rosario. Po prvim rezultatima istrage o kojima je izvijestila gradonačelnica, uzrok eksplozije je istjecanje plina na koje su se stanari već bili žalili.

NAIROBI - Velik požar buknuo je u srijedu u međunarodnoj zračnoj luci Jomo Kenyatta (JKIA) u Nairobiju, zbog čega je obustavljen promet u jednom od najvećih prometnih čvorišta u istočnoj Africi, rekao je čelnik ministarstva unutarnjih poslova. "Velik požar je buknuo u JKIA-i i činimo sve što je u našoj mogućnosti da spriječimo krizu", rekao je čelnik Mutea Iringo. U srijedu ujutro nije bila zabilježena nijedna žrtva. "Osim prisilnih slijetanja, svi letovi s polaskom i dolaskom u JKIA-u su otkazani (...) i zračna luka je zatvorena", dodao je. Zrakoplovi koji su trebali sletjeti u Nairobi preusmjereni su prema zračnim lukama u Mombasi i Eldoretu, dodaje ministarstvo u priopćenju. Po riječima Mutee Iringa, požar je "potpuno uništio" čekaonicu i ulaz u zgradu. Na snimkama kenijskih medija vide se vatra i golemi oblaci crnog dima koji se uzdižu prema nebu.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama kritizirao je u utorak zemlje koje donose diskriminirajući zakon protiv homoseksualaca, pošto je Rusija prihvatila mjere kojima se kažnjava "propaganda" homoseksualnosti. "Nemam razumijevanja za zemlje koje se prema homoseksualcima, lezbijkama i transrodnim osobama žele odnositi na način koji ih zastrašuju i vrijeđaju", izjavio je Obama odgovarajući kasno navečer na pitanje o donošenju ruskog zakona. "Ako provodite diskriminaciju po rasnoj, vjerskoj i spolnoj osnovi ili po seksualnoj orijentaciji, kršite temeljni moral koji nadilazi svaku zemlju", dodao je Obama. "Rusija nije jedina koja donosi takve zakone", istaknuo je, smjerajući na afričke zemlje koje "na ovaj ili onaj način progone homoseksualce i lezbijke". Mediji su naširoko pisali o Ugandi gdje se za "teži oblik homoseksualnosti" predlagala smrtna kazna. Ruski zakon koji je potpisao predsjednik Vladimir Putin uvodi novčanu kaznu do 5 000 rubalja (156 eura) za građane koji među malodobnicima promiču gay kulturu "s nakanom da potiču netradicionalne oblike spolnosti" ili oblike koji bi prouzročili "izopačeno shvaćanje" po kojemu bi homoseksualne i heteroseksualne veze bile "društveno jednako prihvatljive".

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙