FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: ilov
ZAGREB, 4. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

RIM - Šef talijanske desnice Silvio Berlusconi u nedjelju je izjavio kako vlada mora nastaviti dalje, nakon što je presuda koju je protiv njega donio vrhovni sud potaknula veliku napetost na talijanskoj političkoj sceni. "Jasno i izravno smo kazali kako vlada mora ići naprijed", kazao je Berlusoni pred oko tisuću simpatizera okupljenih pred njegovom kućom u Rimu. Ondje su došli da bi mu izrazili potporu nakon presude. "Vlada mora nastaviti s ekonomskim mjerama. Jasno i izravno smo kazali da parlament mora ići dalje kako bi izglasao ekonomske mjere", rekao je Il Cavaliere.

DUBAI - Iranski predsjednik Hasan Rohani položio je u nedjelju prisegu pred parlamentom, a očekuje se da će tijekom dana imenovati članove vlade za koje je rekao da će biti istaknute osobe različitih političkih orijentacija. "Uz sveti Kuran i pred cijelim narodom, prisežem svemogućem Bogu da ću štititi službenu vjeru Islamske Republike Iran kao i ustav države", rekao je on na svečanosti u parlamentu koju je prenosila državna televizija. Rouhani, koji je na izborima uvjerljivo pobjedio konzervativne suparnike, najavio je da će voditi pomirljivu vanjsku politiku kako bi ublažio međunarodne sankcije uvedene Iranu zbog njegova spornog nuklearnog programa.

TEHERAN - Iranski predsjednik Hasan Rohani u nedjelju je predstavio članove vlade, sastavljene od iskusnih tehnokrata čiji će prioritet biti ponovno "podići na noge" gospodarstvo pogođeno ekonomskim sankcijama te uspostaviti dobre odnose sa Zapadom kada je riječ o nuklearnom programu. Rohani je parlamentu predstavio popis ministara neposredno nakon prisege, unatoč tomu što službeno ima još dva tjedna vremena da to učini. Članovi nove vlade koje bi za deset dana trebao potvrditi parlament, čine iskusni tehnokrati koji su već obnašali slične dužnosti za vrijeme bivšega predsjednika Akbara Hašemija Rafsandžanija (1989. - 1997.) i reformatora Mohameda Hatamija (1997. - 2005.).

WASHINGTON - Sjedinjene Države u nedjelju su objavile da su spremne surađivati s novom vladom iranskoga predsjednika Hasana Rohanija kako bi se riješio problem iranskoga nuklearnog programa, ukoliko se Iranci ozbiljno angažiraju na tom pitanju. "Inauguracija predsjednika Rohanija prigoda je za Iran da djeluje brzo kako bi se odagnala bojazan međunarodne zajednice kada je o iranskome nuklearnom programu riječ", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

BEJRUT - U sukobima između pripadnika vojske lojalne predsjedniku Bašaru al Asadu i sirijskih ustanika u planinama Džabal Akrada koje nadvisuju Mediteran, u nedjelju je ubijeno najmanje 30 osoba. U video snimku vide se borci prepoznati kao članovi islamističkog ogranka Al Kaide dok mašu s krova vojne zgrade u selu Barudi, jednome od nekoliko alavitskih sela koje su u nedjelju napali ustanici. Asadove su snage uz pomoć Irana i pripadnika libanonskog Hezbolaha u zadnjih nekoliko mjeseci osvojile područja koja su držali ustanici. Njih podupiru lokalni sunitski islamisti.

KHARTOUM - Saudijske vlasti spriječile su ulazak u svoj zračni prostor zrakoplovu sudanskog predsjednika Omara Hassana al-Bašira koji se nakon toga vratio u Kartum, objavio je u nedjelju Baširov glasnogovornik. Bašir je letio prema Iranu s kojim Saudijska Arabija ima napete odnose. "Saudijske vlasti spriječile su prelazak zrakoplova predsjednika Bašira koji je letio u Iran", rekao je glasnogovornik Imad Sayed Ahmed.

MOSKVA - Airbus A-320 ruske zrakoplovne tvrtke Utair sa 113 putnika u nedjelju je po slijetanju u zračnu luku Rostov izletio s piste, no nema ozlijeđenih, rekao je za France presse glasnogovornik zračne luke. Zrakoplov je dolijetao iz moskovske zračne luke Domodedovo. U njemu se nalazilo 113 putnika i šest članova posade. Uzrok njegova izlijetanja s piste još nije poznat.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙