FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 5. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ISTANBUL - Turski sud osudio je u ponedjeljak bivšeg načelnika glavnog stožera vojske Ilkera Basbuga i nekoliko bivših generala na kazne doživotnog zatvora zbog sudjelovanja u pokušaju organiziranja državnog udara protiv islamsko-konzervativne vlade premijera Recepa Tayyipa Erdogana. Među osuđenima se nalazi i bivši zapovjednik prve armije Hursit Tolon zbog "pokušaja nasilnog rušenja ustavnog poretka", po obrazloženju suda u Silivriju, blizu Istanbula. Sud je nešto ranije objavio oslobađajuću presudu za 21 od 275 optuženika u ovom sudskom postupku. Neki od optuženih osuđeni su na dvadeset godina zatvora. Mreža Ergenekon, nazvana prema mitskoj dolini u središnjoj Aziji koja se smatra kolijevkom turskoga naroda, optužena je da je sijući kaos atentatima i propagandom željela vojnim udarom srušiti Erdogana, na vlasti od 2002.

LONDON - Britanski premijer David Cameron "veoma je zabrinut" zbog vijesti da bi Španjolska mogla uvesti namete na granici s Gibraltarom i zatvoriti svoj zračni prostor avionima koji lete na aerodrom toga britanskog teritorija, rekao je u ponedjeljak njegov glasnogovornik. Španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia-Margallo rekao je u intervjuu u nedjelju da Španjolska razmišlja o uvođenju obveze plaćanja 50 eura pri prijelazu granice te o poreznoj provjeri Gibraltaraca koji imaju nekretninu u Španjolskoj. Diplomaska napetost oko Gibraltara porasla je prije desetak dana kad su brodovi iz Gibraltara u more pobacali betonske blokove kako bi stvorili umjetni greben za ribu. Španjolska tvrdi da će novi greben onemogućiti plovidbu njezinim ribaricama.

BRUXELLES - Europska unija u ponedjeljak je pozvala Iran da ostvari "brz napredak" u vezi s nuklearnim pitanjem, dan pošto je predsjednik Hasan Rohani položio prisegu. Potonji je opetovao da Zapad ne može "sankcijama i prijetnjom rata primorati iranski narod da popusti" i da se "s Iranom može razgovarati samo po načelu ravnopravnosti". "Uzeli smo na znanje izjave novog predsjednika", rekao je na tiskovnoj konferenciji Michael Mann, glasnogovornik visoke predstavnice EU-a za vanjsku i za sigurnosnu politiku Catherine Ashton. "Nadamo se da je nova iranska vlada spremna ostvariti brz napredak kako bi odgovorila na zabrinutost međunarodne zajednice zbog njezina nuklearnog programa i konstruktivno sudjelovati u prijedlozima 5+1 radi izgradnje povjerenja", dodao je.

PARIZ - Francuska i Velika Britanija produljile su do 7. kolovoza razdoblje do kada će biti zatvorena njihova veleposlanstva u Jemenu, zbog straha od mogućih atentata Al-Kaide. "Ministar vanjskih poslova Laurent Fabius odlučio je da se produlji razdoblje do kojeg će biti zatvoreno veleposlanstvo Francuske u Sani do 7. kolovoza, uključivo i taj dan", kaže se u priopćenju ministarstva, bez navođenja pojedinosti. Velika Britanija donijela je također odluku o zatvaranju nakon što je Washington u petak izvijestio o mogućnosti atentata Al-Kaide u kolovozu i zatvorio više svojih veleposlanstava i konzulata, posebno na Bliskom istoku i u Africi, do 10. kolovoza.

BERLIN - Njemačka ministrica pravosuđa Sabine Leutheusser-Schnarrenberger izjavila je kako će se Europska unija angažirati na načinima sankcioniranja američkih grupa koje špijuniraju strane tajne službe. U intervjuu objavljenom u ponedjeljak u listu Die Welt izjavila je kako je "potreban niz mjera na razini EU-a protiv špijunaže". "Američke tvrtke koje neće poštovati te mjere bit će isključene s europskoga tržišta", rekla je Lutheusser-Schnarrenberger. Pregovori o europskoj direktivi o zaštiti podataka prvi su važan potez prema stvaranju europskog prostora koji će biti siguran za takve podatke, rekla je ministrica.

BEJRUT - Balističke rakete koje je sirijski režim upotrijebio protiv ustanika ubijaju brojne civile, uključivo djecu, optužila je u ponedjeljak organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) na temelju istrage devet raketa ispaljenih od veljače do srpnja. Tih devet raketa ubilo je najmanje 215 osoba, među kojima stotinu djece, tvrdi organizacija sa sjedištem u New Yorku čiji su predstavnici obišli sedam od devet lokacija napada u Siriji. Organizacija ističe da "vojni zapovjednici ne smiju ispaljivati balističke rakete u civilnim zonama".

LA VALLETTA - Malta, sredozemna otočna članica Europske unije suočena s velikim priljevom potencijalnih useljenika iz Afrike, u ponedjeljak je objavila da je odbila tanker sa 102 afrička emigranta. Ta sredozemna otočna država suočena je s rekordnim dotokom ljudi koji žele pobjeći iz Afrike: prošli mjesec stiglo ih je čak tisuću. Tanker registriran u Liberiji ukrcao je 102 osobe 45 nautičkih milja od libijske obale, ali zaustavio ga je malteški brod ispred malteških teritorijalnih voda, objavilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙