FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 5. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

KNIN

Svečanim podizanjem hrvatske državne zastave na kninskoj tvrđavi u nazočnosti državnog vrha počelo je u prijepodnevnim satima obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 18. obljetnice vojnoredarstvene operacije „Oluje“. Nazočili su predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović, predsjednik Sabora Josip Leko, predsjednik Vlade Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Lovrić, ministri Ante Kotromanović, Predrag Matić, Ranko Ostojić, Branko Grčić, Rajko Ostojić, Mirando Mrsić. Svečanom podizanju državne zastave na kninskoj tvrđavi nazočili su i umirovljeni generali Ante Gotovina, Mladen Markač i Dario Krstičević. Među nazočnima bili su i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor. Kninska crkvena zvona oglasila su se u 9 sati 43 minute, označivši točno vrijeme kada su na današnji dan prije 18 godina hrvatske snage ušle u Knin, čime je bila završena vojnoredarstvena operacija „Oluja“. Kad je dignuta zastava, kninsku je tvrđavu u brišućem letu preletio vojni zrakoplov MIG 21, a zatim je ispaljeno 18 plotuna u znak 18. obljetnice Oluje. Zatim je u središtu Knina kod Spomenika Hrvatske pobjeda Oluja 95. počela središnja proslava na kojoj su se nazočnima obratili predsjednici Republike, Sabora i Vlade Ivo Josipović, Josip Leko, Zoran Milanović i, kao prvi, general-bojnik u miru Damir Krstičević. Okupljeni su nazočnost generala Gotovine, Markača i Čermaka pozdravili s oduševljenjem, dok su obraćanje premijera Milanovića popratili negodovanjem i zvižducima.

ZAGREB

Cijene naftnih derivata od ponoći će blago pasti, cijene eurosupera 95 i 98 te plavog dizela za lipu-dvije po litri, loživog ulja za šest, a eurodizela za 12 lipa, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena derivata u razdoblju od 6. do 19. kolovoza. Tako će, nakon što su prije dva tjedna, zbog rasta trošarina i rasta cijena derivata na mediteranskom tržištu, cijene derivata znatnije porasle, od 18 do 57 lipa po litri, s početkom ovog tjedna cijene blago pasti. Prema podacima Ministarstva gospodarstva, naftne će kompanije od ponoći moći imati najvišu cijenu eurosupera BS 95 od 10,62 kune po litri, što je dvije lipe manje od dosadašnjih 10,64 kune. Za jednu lipu od sutra će biti jeftiniji eurosuper BS 98 i najviša mu cijena može biti 10,95 kuna (do sada 10,96 kuna), dok se cijena eurosupera BS 100 neće mijenjati i ostaje na 11,17 kuna. Eurodizel BS od ponoći će se prodavati po cijeni od 9,80 kuna, što je 12 lipa manje od dosadašnjih 9,92 kune. Maloprodajna cijena lož ulja od sutra će biti niža za šest lipa i njegova najviša cijena može biti 6,69 kuna (do sada 6,75 kuna), a najvišu cijenu plavog dizela, odnosno plinskog ulja obojanog plavom bojom Ministarstvo je utvrdilo na 6,28 kuna, što je jednu lipu niže od dosadašnjih 6,29 kuna.

VOLODEO

Po od 1997. godine neprekinutoj tradiciji, jutros je u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja iz Volodera točno u šest sati krenulo šest jahača u petodnevni konjanički maraton arapskih konja. Glavni organizator 17. konjaničkog maratona, koji se održava pod sloganom "Tradicija prošlosti – potreba budućnosti", je Udruga uzgajivača arapskih konja Moslavina iz Volodera. U sedlu su Željko Petters, vođa konjanika, Domagoj Petters, Marija Matacun, Paola Tija Tutić, Dubravko Prekser i Tino Trdišević. Logistički maraton, koji je počeo po do sada najvećoj vrućini su: Željko Junković, Mario Tutić i Spomenko Karić. Prvo veće središte u kojega će konjanici danas ujahati je grad Čazma. Jahači su iz Volodera svečano ispraćeni uz državnu himnu, koju je izvelo Kulturno-umjetničko društvo "Moslavec" i pozdrave Josipa Miškovića, gradonačelnika Popovače, koja je pokrovitelj maratona. U ime hrvatskih branitelja zahvalili su Zvonimir Gregurić, ratni zapovjednik 56. kutinske bojne HV i Stjepan Hrastnik, predsjednik kutinskog Ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata. Put je blagoslovio vlč. Dragutin Toplak, u vrijeme Domovinskog rata duhovnik 56. kutinske bojne Hrvatske vojske.

SISAK

Postavljanjem metalne "knjige" s imenima 641 njemačkog vojnika poginulih tijekom Drugog svjetskog rata na širem sisačkom području, nakon pet je godina zavšen projekt uređenja Njemačkog groblja u sastavu sisačkog Gradskog groblja Viktorovac. Tako je Sisak, nakon Zagreba, Splita i Pule, postao jedan od rijetkih naših gradova s uređenim njemačkim grobljem. Već je ranije izgrađena kosturnica, a lani je uz nju postavljeno šest kamenih križeva i podest, na koji je sada montiran i metalni imenik. Akciju je u suradnji sa sisačkim Gradskim grobljima, vodio i financirao Nacionalni savez za skrb o njemačkim ratnim grobljima (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge). Najveću zaslugu za njegovo uređenje ima Berlinčanka Karin Rütter, čiji je otac, bivši poručnik njemačke vojske Günter Amelung pokopan na tom groblju u ožujku 1944. godine. Na području Hrvatske je, prema preciznim podacima iz njemačkih arhiva, u Drugom svjetskom ratu poginulo i pokopano 20.116 njemačkih vojnika. Njemački savez nastoji posmrtne ostatke iz pojedinačnih, prebaciti u skupne grobnice, kao što je učinjeno i u Sisku, kako bi sva imena poginulih ostala zabilježena na jednom mjestu.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙