FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 11. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - USKOK je izvijestio da je nastavio istragu protiv čelnika Mol-a Zsolta Tamasa Hernadija, ranije osumnjičenoga da je podmitio bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava u Ini mađarskoj naftnoj kompaniji. "Kao razlog odbijanja udovoljenju zamolnicama USKOK-a mađarsko tužiteljstvo se opetovano pozivalo na zaštitu mađarskih nacionalnih interesa, uz obrazloženje da je, nakon pribavljanja mišljenja njihovog Ureda za zaštitu ustavnog poretka, zauzeto stajalište kako bi ispitivanje osumnjičenika štetno utjecalo na funkcioniranje Mol-a, a posredno i na gospodarsku i financijsku stabilnost Mađarske te da bi to kršilo interese nacionalne sigurnosti i predstavljalo prijetnju za sigurnost Mađarske", objavio je USKOK na svojoj internetskoj stranici. No, kada su ulaskom u Europsku uniju "stvorene nove pretpostavke za osiguranje nazočnosti osumnjičenika tijekom istražnog postupka" USKOK je nadležnim mađarskim tijelima putem međunarodne pravne pomoći uputio "zamolnicu za uručenje poziva za prvo ispitivanje osumnjičenika".

POŽEGA - Jedna je osoba poginula, a tri ozlijeđene u eksploziji koja se dogodila sinoć oko 19 sati u požeškoj tvornici "Plamen", koju je zahvatio požar, potvrdila je Hini glasnogovornica požeško-slavonske policijske uprave Ivana Radić. Policija je počela očevid pa glasnogovornica Radić, koja se u 21 sat nalazila na mjestu nesreće, nije mogla dati više podataka. Tri su osobe najvjerojatnije zadobile teške tjelesne ozljede, ali nije se moglo doznati jesu li životno ugrožene. Prema pisanju lokalne internetske stranice 034potral.hr, požar je izbio na peći za taljenje, a prethodila mu je eksplozija. POŽEGA, 10. srpnja 2013. (Hina) - Do nesreće u tvornici „Plamen“, kako je potvrdila glasnogovornica u Policijskoj upravi Požeško-slavonskoj Ivana Radić, došlo je uslijed izbijanja tehnološke eksplozije na talioničkoj peći u pogonu ljevaonice, no još se ne uzrok eksplozije. Poginuo jedan je radnik, a dva su teže i jedan lakše ozlijeđeni. Svi su obrađeni i hospitalizirani u požeškoj županijskoj bolnici.

DUBROVNIK - Podizanjem festivalske zastave Libertas na Orlandov stup sinoć su svečano otvorene 64. Dubrovačke ljetne igre, a svečanosti ispred crkve Svetoga Vlaha, uz brojne goste i uzvanike, nazočili su i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić te drugi. Igre je po tradiciji otvorio dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić. U ceremonijalu svečanoga otvorenja kojeg je režirao Krešimir Dolenčić, tekst napisao akademik Luko Paljetak, a glazbeni dio skladatelj Matej Meštrović sudjelovali su Simfonijski orkestar zagrebačke Glazbene akademije, Udaraljkaški ansambl Sudar, Akademski pjevački zbor Pro Musica iz Mostara, Zbor Libertas, Folklorni ansambl Linđo, KUD Stjepan Radić iz Pridvorja, Dubrovački trombunjeri te članovi ansambla Opere Cosi fan tutte i Festivalskog dramskog ansambla.

OSIJEK - Na Osječkom ljetu kulture sinoć je u dvorištu Kazamata u povijesnoj osječkog jezgri Tvrđi održana praizvedba "Jamesove mačke" Jamesa Joycea, u režiji Nikole Zavišića, a u izvedbi Dječjeg kazališta "Branka Mihaljevića". Riječ je o maštovitoj priči za djecu koja je nastala na osnovu predložaka dvije Jamesove slikovnice "Mačke iz Kopenhagena" i "Mačak i vrag". U predstavi su nastupili članovi glumačkog ansambla osječkog dječjeg kazališta, Edi Ćelić, Ivica Lučić, Areta Ćurković, Lidija Kraljić i Aleksandra Colnarić. Kostimografkinja je Mateja Benedetti, maske je izradio Boris Sekulić. Glazbu je skladao slovenski glazbenik Boštjan Gombač.

ZAGREB - Na središnjoj svečanosti trodnevne manifestacije "Tesla&Friends" uručene su godišnje nagrade "Nikola Tesla - genij za budućnost". Nagrade se dodjeljuju u tri kategorije, a ove su godine dobitnicima proglašeni učenica Srednje škole Sesvete Marijana Mišić, u kategoriji "Kviz znanja iz područja fizike i poznavanja lika i djela Nikole Tesle"; projekt "Posebni svjetleći suveniri i uporabni predmeti Nikola Tesla" autorice Branke Čepuran, u kategoriji "Kreativni i inovativni proizvod, uporabni predmet, suvenir, inspiriran likom i djelom Nikole Tesle ili replika Teslina izuma", te u kategoriji "Projekt iz područja Teslinog proširenog djelovanja" Tino Herljević, student Američkog koledža za menadžment i tehnologiju, za projekt "Prijenos podataka laserom".

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙