FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mkov
ZAGREB, 11. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Zastupnici su danas raspravili i Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda kojem je prvenstveno cilj zaštititi zdravlje ljudi smanjenjem broja pušača, posebno kod mlade populacije. U Hrvatskoj se pušenju pripisuje 9.264 smrtnosti ili čak 18 posto svih smrtnosti u populaciji od 30 godina i starijoj. Kod muške populacije ta procjena za Hrvatsku iznosi čak 28 posto, što je više od prosjeka za Europu, koji iznosi 25 posto. U prvoj dobnoj skupini (od 30 do 44 godine), udio smrtnosti od duhana iznosi čak 21 posto, odnosno kod muške populacije čak 25 posto. Ti podatci za Hrvatsku ukazuju na rani početak pušenja i veliki udio pušača u mladoj generaciji.

ZAGREB - Zamjenik ministra financija Boris Lalovac istaknuo je u okviru rasprave o izvješću o izvršenju prošlogodišnjega državnog proračuna za prošlu godinu da su u određenim područjima započete reforme te da one nailaze na jake otpore, no, rekao je, da će ih ova i svaka buduća vlada morat provoditi, a konačnu bi korist od toga trebali osjetiti i građani. U tom smislu spoemnuo je sustav Centralni obračun plaća (COP) napominjući da je bio velik otpor institucija da uđu u taj sustav, no da unatoč tomu sustav napreduje i da će u njega uskoro biti uključeno 60.000 zaposelnih u zdravstvu.

ZAGREB - Državnom proračunu prijete teški problemi, poručila je danas Martina Dalić u ime HDZ-a tijekom saborske rasprave o izvješću o izvršenju prošlogodišnjeg državnog proračuna, zatraživši od Vlade ozbiljan plan gospodarskog oporavka. "Ovogodišnjem proračunu prijete teški problemi koji traže urgentno postupanje", naglasila je Dalić u ime Kluba HDZ-a, napominjući kako su prihodi u prvih pet mjeseci ove godine manji za 1,6 milijardi kuna, a rashodi veći za 2,5 milijarde kuna.

ZAGREB - Saborski će zastupnici sutra nastaviti s radom raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o željeznici, kojim se nastoji sustavno i cjelovito urediti područje željezničkoga sustava u Republici Hrvatskoj usklađenoga s europskim zakonodavstvom i uvjetima koji vladaju na konkurentnom tržištu željezničkih usluga Europske unije.

PULA - Petstotinjak svećenika iz svih krajeva Hrvatske doputovat će 28. rujna u Pulu u povodu beatifikacije sluge Božjega Miroslava Bulešića, svećenika mučki ubijenog 1947., u pulskoj Areni, najavio je generalni vikar porečke i pulske biskupije mons. Vilim Grbac na današnjoj konferenciji za novinare u Puli. Po njegovim riječima, nakon dugogodišnjega procesa kauze, koji je trajao za vrijeme službovanja biskupa Dragutina Nežića, Antuna Bogetića, Ivana Milovana i sadašnjeg biskupa Dražena Kutleše, papa Benedikt XVI. ovlastio je 20. prosinca prošle godine Kongregaciju za kauze svetaca da proglasi dekret o mučeništvu sluge Božjega Miroslava Bulešića, kojega su komunisti ubili u kolovozu 1947.

RIJEKA - Na drugoj sjednici Županijske skupštine Primorsko-goranske županije u novom mandatu danas je usvojen prijedlog novog ustroja županijske uprave, a najavljena rasprava o reviziji tehnološke metode Centralne zone za gospodarenje otpadom Marišćina odgođena je za idući tjedan.

ZAGREB - Zbog ratnog zločina počinjenog 1991. protiv 16 hrvatskih civila, ratnih zarobljenika, ranjenika i bolesnika, policija je danas u Osijek privela 12 bivših pripadnika nekadašnje teritorijalne obrane Trpinja i odjeljenja milicije, doznaje se od Ravnateljstva policije.

OSIJEK - Osumnjičenici koje se tereti zbog ratnoga zločina počinjenoga 1991. u Trpinji protiv 16 hrvatskih civila, ratnih zarobljenika, ranjenika i bolesnika, privedeni su u prostorije Osječko-baranjske policijske uprave. Ravnateljstvo policije izvijestilo je danas kako je zbog sumnji u to kazneno djelo počinjeno u listopadu 1991. godine nad 16 osoba hrvatske nacionalnosti privedeno 12 bivših pripadnika nekadašnje teritorijalne obrane Trpinja i odjeljenja milicije. Od mještana i članova obitelji osumnjičenika, koji su ih došli posjetiti u policijskim prostorijama, doznaje se kako su uhićenja u Trpinji počela jutros oko 7,00 sati i trajala do iza 10,00 sati, pri čemu su policijski službenici obavili pretragu kuća, gospodarskih i drugih objekata u selu. Neslužbeno se doznaje kako se, nakon ispitivanja osumnjičenika u osječkom Županijskom državnom odvjentištvu (ŽDO), sutra može očekivati rješenje o pokretanju istrage te odluka ŽDO-a protiv koliko će osumnjičenika predložiti određivanje istražnoga zatvora, o čemu će odlučivati sudac istrage osječkog Županijskog suda.

DUBROVNIK- Djelatnici Kriminalističke policije PU dubrovačko-neretvanske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 55-godišnjakom iz Metkovića te utvrdili kako je krivotvorio svoju diplomu. Njega se sumnjiči da je nabavio lažnu diplomu Fakulteta u Sarajevu o stečenom visokom obrazovanju za inženjera u prometu. Diploma je izdana 1991. godine, a 2005. godine u nadležnom Uredu Dubrovačko-neretvanske županije dao ju je upisati u svoju radnu knjižicu

PULA - Festival igranog filma u Puli proslavit će 60. obljetnicu, uz rekordan broj domaćih filmova od neovisnosti Hrvatske, i s pet izložaba, što je dosad najviše, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u pulskome Kinu Valli. Izložba "Festivalska Pula", koja se otvara 13. srpnja, predstavlja 60 godina festivala koji je od početaka prikupio čak 443 filmske noći, 1513 projekcija domaćih i 249 stranih filmova, rekao je Gracijano Kešac iz Povijesnoga i pomorskog muzeja. Izložba je nastala zahvaljujući suradnji tog muzeja, Hrvatskoga državnog arhiva i Festivala igranog filma u Puli, dodao je.

KARLOVAC - "Karlovački tjednik" danas je svečanom akademijom u Zorin domu proslavio 60. obljetnicu neprekidnog izlaženja, čak i kada su, kako je istaknuto, po Karlovcu u Domovinskom ratu padale granate.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙