FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijena barela nafte u Londonu kliznula prema 106 dolara

Autor: mpuk
LONDON, 31. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte na londonskom tržištu spustile su se u srijedu prema 106 dolara za barel, dok ulagači čekaju ishod sastanka američkog Feda i objavu novih gospodarskih pokazatelja kako bi mogli procijeniti kakvi izgledi potražnje za naftom u najvećem svjetskom potrošaču.

Cijena barela sirove nafte u Londonu pala je za 76 centi na 106,15 dolara, dok je na američkom tržištu porasla za 15 centi na 103,23 dolara.

Fed će tijekom dana objaviti priopćenje nakon završetka dvodnevnog sastanka, a investitori se nadaju da će dobiti dodatne informacije o eventualnim planovima smanjivanja programa monetarnih poticaja, koje su dosad uvelike podupirale rast cijena sirovina.

Podaci o zaposlenosti u SAD-u, koji će biti objavljeni u petak, dat će dodatne naznake o zdravlju američkog gospodarstva.

"Hoće li (Fed) pokušati detaljnije pojasniti kada bi mogao početi s povlačenjem monetarnih poticaja te koliko dugo se još mogu očekivati niske kamatne stope ili se neće petljati? Drugi pristup, čini se, bio bi razumniji, ali bi razočarao tržišta, kojima je potrebno stalno uvjeravanje da 'droga' neće biti povučena ", kazao je izvršni direktor PVM-a David Hufton.

Sudionici na tržištu čekaju i objavu podataka američke vlade o zalihama sirove nafte, te o proizvodnji Kine.

Poremaćaji u opskrbi u Iraku, Južnom Sudanu, Libiji i Iranu pomogli su održati cijene nafte iznad 100 dolara za barel, djelomično neutraliziravši porast američke opskrbe naftom iz škriljca i zabrinutost zbog potražnje iz Kine.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 104,92 dolara, što znači da je bila 29 centi niža nego dan ranije.

(Hina) xmpv ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙