FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale ispod 107 dolara

Autor: mpuk
LONDON, 25. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte spustile su se u četvrtak ispod 107 dolara za barel nakon što su slabi kineski gospodarski pokazatelji snizili izglede potražnje za gorivom u tom drugom najvećem svjetskom potrošaču nafte, te nakon što je američka proizvodnja sirove nafte dosegnula najvišu razinu u više od dva desetljeća.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je za 51 cent na 106,68 dolara, a na američkom tržištu za 84 centi na 104,55 dolara.

Podaci su pokazali da je kineska proizvodna aktivnost dosegnula u srpnju najnižu razinu u 11 mjeseci te da je oslabilo njezino tržište rada, povećavši zabrinutost da će potražnja te zemlje rasti sporije nego se očekivalo.

U isto vrijeme, proizvodnja sirove nafte u vodećem potrošaču SAD-u porasla je na 7,56 milijuna barela dnevno, što je najviša razina od 1990., pokazali su podaci američke vlade. Potvrda o padu američkih naftnih zaliha nije uspjela poduprijeti cijene.

"Kina je i dalje ključan pokretač globalne potražnje za naftom, dinamike koja je ove godine znatno zaostala za rastom ponude. Slabija potražnja iz Kine tako će uzrokovati dodatnu prekomjernu ponudu", kazao je Carsten Fritsch iz banke Commerzbank. "Financijski investitori očito to vide kao priliku za ostvarenje dobiti, tako da će cijene nafte vjerojatno ostati pod pritiskom", dodao je.

Američke zalihe sirove nafte pale su u prošlom tjednu četvrti tjedan zaredom, pokazali su podaci američke vlade objavljeni u srijedu. S druge strane, zalihe benzina i destilata su neočekivano pale.

Organizacija zemalja izvoznica nafte objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 105,44 dolara što znači da je bila 51 cent niža nego dan ranije.

(Hina) xmpv ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙