FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izraelci i Palestinci nastavili pregovore

Autor: ztre
WASHINGTON, 30. srpnja 2013. (Hina/AFP) - Izraelci i Palestinci nastavili su u ponedjeljak navečer u Washingtonu izravne pregovore, zamrznute tri godine, pod okriljem Sjedinjenih Država koje su ih pozvale da pronađu "razuman kompromis" kako bi na Bliskom istoku zavladao mir.

Američki državni tajnik John Kerry organizirao je u svečanom salonu State Departmenta ramazansku večeru za glavnog palestinskog pregovarača Saeba Erekata i izraelsku ministricu pravosuđa Tzipi Livni i njihove suradnike.

Kerry ih je prije tog simboličnog susreta pozvao da pronađu "razuman kompromis" kako bi okončali svoj dugogodišnji spor.

Nakon večere u ponedjeljak u utorak će se održati trilateralni sastanak nakon kojeg se očekuju izjave za novinare.

Nakon više od šest desetljeća sukoba i više neuspješnih pokušaja da se oživi mirovni proces, State Department je upozorio da bi pregovori mogli trajati "najmanje devet mjeseci", ne želeći govoriti o točnom datumu do kojeg bi trebali biti završeni.

Američki predsjednik Barack Obama pozdravio je u priopćenju u ponedjeljak ujutro taj "obećavajući" trenutak, upozoravajući dvije strane da će morati učiniti "teške izbore".

Zadnji izravni pregovori između Izraela i Palestinaca propali su u rujnu 2010. nakon samo tri tjedna zbog nastavka izraelske kolonizacije istočnog Jeruzalema i Zapadne obale.

SAD se nada da će se postići dogovor o rješenju koje predviđa dvije države, u sklopu kojega bi Izrael i palestinska država koja bi se smjestila na Zapadnoj obali i u području Pojasa Gaze, mirno egzistirale jedna uz drugu.

Najvažnija pitanja koja treba riješiti su granice, budućnost židovskih naselja na Zapadnoj obali, sudbina palestinskih izbjeglica i status Jeruzalema.

(Hina) xzt yzt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙