FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael će raspisati referendum o svakom mirovnom sporazumu

Autor: rtom
JERUZALEM, 28. srpnja 2013. (Hina/AFP) - Izraelska vlada prihvatila je u nedjelju zakonski prijedlog kojim se obvezuje na raspisivanje referenduma o svakom mirovnom sporazumu potpisanom s Palestincima, objavljeno je iz ureda premijera Benjamina Netanyahu.

"Svaki sporazum koji bi mogao biti zaključen pregovorima dat će se na izjašnjavanje referendumom", navodi se u tekstu i dodaje kako je to važno "jer za takve povijesne odluke svaki građanin treba izravno glasovati o pitanjima budućnosti zemlje".

Palestinski dužnosnik rekao je u subotu za agenciju France presse da bi mirovni pregovori između Izrealaca i Palestinaca, koji tri godine stoje na mrtvoj točki, trebali biti obnovljeni u utorak u Washingtonu.

Izrael obnovu pregovora još nije službeno potvrdio.

Na sastanku u nedjelju vlada je zakonski prijedlog usuglasila kao "hitan i važan" i najavila da će parlament o njemu brzo glasovati.

Smatra se da je referendum o mirovnom sporazumu ustupak desnici u zamjenu za ustupke koje bi Izrael morao učiniti tijekom pregovora s Palestincima. Time bi se birači pitali za mišljenje u slučaju da se mirovnim sporazum zatraži od Izraela odricanje od dijela teritorija koji sada nadzire-

xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙