FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: mtau
ZAGREB, 26. srpnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

STOCKHOLM - Anton Abele koji je potukao sve rekorde kada je 2010. izabran u švedski parlament u dobi od 18 godina, tri godine kasnije kaže da će napustiti politiku na kraju mandata jer mu se zgadila. Zastupnik Stranke umjerenih kaže da se svake godine odbaci 99,5 posto od 3.000 amandmana ili prijedloga zakona koji se predstave. "Sav taj posao ni za šta. Ako se amandmanima ne može pokazati utjecaj, zašto nam daju tu mogućnost? I što treba učiniti da se promijene stvari?", upitao se u razgovoru za javni radio SR. Također je kritizirao politiku u kojoj se u parlamentu oporba sustavno suprotstavlja vladajućima i obrnuto.

TOKIO - Japanke su prošle godine preuzele od žena u Hong Kongu titulu najdugovječnijih žena na svijetu, jer se njihov životni vijek ponovno povećao nakon pada uzrokovanog tsunamijem 2011., objavili su dužnosnici u četvrtak. Podaci japanskog ministarstva zdravstva pokazuju da djevojčice rođene u Japanu 2012. mogu očekivati da će živjeti 86,41 godinu, što je više od 85,9 iz 2011. kada je prosjek pao nakon što su tisuće života prerano izgubljene u toj prirodnoj katastrofi. "Zbog prirodne katastrofe 2011. porasla je stopa mortaliteta, ali je očekivani životni vijek ponovno porastao kada je taj čimbenik otpao", rekao je dužnosnik ministarstva, objavio je France 24. Japanci su poznati po svojoj dugovječnosti, što se pripisuje zdravoj prehrani, aktivnom životnom stilu i dobrom zdravstvenom sustavu. Japanke su 2011., prvi put u 25 godina, izgubile vodeći poziciju na ljestvici dugovječnosti od žena u Hong Kongu. Na listi za 2012., stanovnice Hong Konga su pale na drugo mjesto s životnim vijekom od 86,3 godine, a slijede žene iz Španjolske, Francuske i Švicarske. Očekivani životni vijek Japanaca također je porastao sa 79,44 u 2011. na 79,94 prošle godine, što ih smješta na peto mjesto najdugovječnijih muškaraca. Najduže žive Islanđani s prosjekom od 80,8 godina, pa muškarci u Hong Kongu, Švicarskoj i Izraelu.

JOHANNESBURG - Južnoafrička Republika otkrila je da ima najstariju ženu u svijetu, Nkukuthane Johannu Mazibuko kojoj je 119 godina, po preslici njezine osobne iskaznice koju je agenciji AFP poslao novinar što ju je posjetio u Klerksdorpu. Po riječima njezina posjetitelja, kako prenosi dnevnik The Sowetan, Nkukuthane živi sa sinom Tsekom Mazibukom (77) a još su joj živi dvojica braće i sestra. Premda je muči artroza zbog koje se teško kreće i ima vrtoglavice, sama kuha, sprema svoju postelju, oblači se i pere svoje rublje, a ostatak dana provodi gledajući televiziju. "Dobro se osjećam", rekla je u razgovoru s novinarom koji ju je fotografirao, kao i njezinu osobnu iskaznicu izdanu 1986. na kojoj piše da je rođena 11. svibnja 1894. "Bog mi je podario život u obilju plus bonus. Sada sam jako stara", dodala je. Nkukuthane je bila najstarija od desetero braće i sestara a sama je imala sedmero djece, među kojima je već petero umrlo.Na upit AFP-a, južnoafrički ministar unutarnjih poslova nije mogao potvrditi vjerodostojnost njezine osobne iskaznice. Nositelj naslova najstarijeg čovjeka bio je Japanac Jiroemon Kimura koji je sredinom travnja proslavio 116. rođendan a umro je od starosti u lipnju 2013.

ZAGREB - Bivši američki predsjednik George H. W. Bush ovoga je tjedna obrijao glavu u znak solidarnosti s dječakom koji boluje od leukemije, sinom jednog od pripadnika sigurnosti zaduženih za njegovu osobnu zaštitu. Fotografija koju je s tim u vezi objavio ured Busha starijeg prikazuje bivšeg američkog predsjednika u kolicima, kako drži u krilu dvogodišnjeg Patricka, koji je trenutačno na terapiji protiv leukemije, obojicu obrijanih glava i odjevenih u plave polo majice. Bivši američki predsjednik (89) odlučio se na to da obrije glavu nakon što su i svi pripadnici sigurnosti iz njegova okruženja učinili to isto u znak potpore dječaku. Bush i njegova supruga Barbara izgubili su prije 59 godina svoje drugorođeno dijete, djevojčicu Robin, u dobi od četiri godine, koja je također bolovala od leukemije. Predsjednički par već je uplatio novčani doprinos fondu koji je ustanovljen za pomoć u liječenju malenog Patricka. Bush, koji je obavljao dužnost predsjednika u razdoblju od 1989. do 1993., najstariji je živući bivši američki predsjednik, dio elitnog kluba u kojemu su i njegov sin George W. Bush mlađi, Jimmy Carter i Bill Clinton.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙