FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sbak
ZAGREB, 25. srpnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

LONDON - Britanski princ William i njegova supruga Kate su, poštujući tradiciju, nazvali novorođenoga sina George, što bi se trebalo svidjeti kraljici Elizabeti II. i povjesničarima i kladioničarima. Dječakova službena titula glasi Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ George od Cambridgea, pa sada Britanci imaju dodatni razlog za slavlje jer je to ime bilo među vodećim imenima na kladionicama. Ako stupi na prijestolje i zadrži ime, novorođeni dječaćić, treći po redu za britansku krunu, bit će sedmi kralj George.

Sveti zaštitnik Engleske, ime George se smatra simbolom poštenja, neustrašivosti i otmjenosti. To je ime bilo jako cijenjeno početkom XX. stoljeća i neprekidno je među dvadeset najpopularnijih imena u Velikoj Britaniji od 1996. Ime Louis je odabrano u počast lorda Louisa Mountbattena, zadnjeg britanskog namjesnika u Indiji, ubijenog u atentatu IRA-e 1979. Srednje ime kraljice Elizabete II. je Alexandra pa se nagađa da je zato i kraljevićevo drugo ime Alexander.

LONDON - Britanska književnica iz 19. stoljeća Jane Austen pojavit će se na novoj novčanici od deset funta, objavila je u srijedu britanska središnja banka koja želi ublažiti kritike da su žene premalo zastupljene na britanskome novcu. Autorica klasika poput 'Ponosa i predrasuda', 'Razuma i osjećaja' te 'Emme' od 2016. zamijenit će prirodoslovca Charlesa Darwina. Bank of England izazvao je u travnju negodovanje objavom da će nekadašnji premijer Winston Churchill zamijeniti socijalnu reformatoricu Elizabeth Fry na stražnjoj strani novčanice of pet funta i tako će s britanske valute nestati jedina žena. Mark Carney, nekadašnji guverner kanadske središnje banke, otac četiriju kćeri i prvi stranac na čelu te banke u njezinoj 319-godišnjoj povijesti, rekao je kako se poduzimaju koraci da se takve strasti više nikad ne uskomešaju. Na aversu funte od 1960. je britanski suveren, a od 1952. to je kraljica Elizabeta II.

MENDOZA - Bivša svjetska nogometna zvijezda Argentinac Diego Maradona uspješno je operirao oči, izjavio je njegov liječnik Roberto Zaldivar. "Maradona je dobro, radilo se o uobičajenoj operaciji prezbiopije koju redovito izvodimo. Maradona se jako dobro držao, on je dobar pacijent", kazao je Zaldivar novinarima nakon operacije. Svjetski prvak iz 1986., 52-godišnji Maradona, trenutačno živi u Dubaiju gdje je ambasador sporta za Ujedinjene Arapske Emirate. Staračka dalekovidnost ili prezbiopija je stanje u kojem oko, kako starimo, pokazuje progresivno smanjenje sposobnosti da se prilagodi na objekte u neposrednoj blizini.

LOS ANGELES - Britanski glumac Sacha Baron Cohen, poznat po filmu "Borat", odbio je glumiti Freddija Mercuryja, pokojnog pjevača grupe Queen, u filmu koji se snima o usponu i slavnim godinama te glazbene skupine, objavio je njegov glasnogovornik. Navodno se radi o različitim gledištima na opći ton filma, jer bi produkcija željela film namijenjen široj publici, dok bi Baron Cohen želio subverzivniji ton i predstavljanje Mercuryja na manje "izglancan" način. "Sacha je odbio", rekao je glasnogovornik glumca Matthew Labov, bez dodatnih pojedinosti. Jedan od glavnih aduta filma trebala je biti Cohenova fizička sličnost sa slavnim Queenovcem. Freddy Mercury koji je bolovao od AIDS-a umro je 1991. u dobi od 45 godina od upale pluća.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙