FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 22. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas kako je zgrožen odlukom suca zagrebačkog Trgovačkog suda da zaustavi predstečajnu nagodbu nad Dalekovodom radi ocjene ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Osobno sam zgrožen, jer potrošeno je toliko novaca, Ministarstvo financija je angažiralo preko 500 ljudi, imamo odvjetnike, konzultante, analitičare, toliko truda u sedam mjeseci, a jedan sudac to odbacuje jer mu je teško čitati predmet. To pokazuje koliko je velika pravna nesigurnost u Hrvatskoj, jer mnogi suci su već donijelu odluku. Prema tome, imamo suce koji su prihvatili prijedloge predstečajnih nagodbi, a ovdje imamo suca koji smatra da je zakon neustavan, kazao je Linić u izjavi medijima u Ministarstvu financija. Linić smatra i kako je sudac Mislav Kolakušić imao dovoljno vremena da ranije zatraži ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, jer je zakon donesen još u prosincu prošle godine "i ako je moralan mogao je podnijeti na vrijeme zahtjev za ispitivanje ustavnosti". Ima sudaca kojima teško pada da ne prihvaćamo da se vode stečajevi po 15 godina i koji sebi dozvoljavaju da mogu raditi što god hoće na štetu društava i pojedinaca. Ali, to je pitanje pravosuđa, koje mora sad odgovoriti zašto dio sudaca donosi odluku, a ovaj sudac kreće u ovakav postupak, izjavio je Linić.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić najavio je danas kako će lista tvrtki koje ne isplaćuju plaće svojim zaposlenicima, a kojih je trenutno oko 14 tisuća, vjerojatno biti objavljena na jesen, odnosno nakon što predložene izmjene u Zakonu o porezu na dohodak prihvati Sabor. To pitanje pokušavamo riješiti zakonom o porezu na dohodak i zaista ćemo krenuti s objavom tvrtki koje ne isplaćuju plaće svojim zaposlenima, rekao je Linić u izjavi za medije u Ministarstvu financija. Uz napomenu kako broj tih tvrtki varira, Linić je kazao ih je unazad nekoliko mjeseci oko 14 tisuća, od čega je oko 2.000 je tvrtki koje plaće ne isplaćuju više od godine dana, ili više od 6 mjeseci, a povremeno plaće ne isplaćuje njih oko 12 tisuća. Točan broj zaposlenih u tim tvrtkama teško je izračunati, jer se popis mijenja, ali u "kroničnim" tvrtkama, koje duže vrijeme ne plaćaju radnike je oko 12 tisuća zaposlenih, a povremenih i do 20 tisuća, kazao je Linić. Predloženim izmjenama Zakona o porezu na dohodak predviđa se da se na toj listi nađu poslodavci koji plaće ne isplaćuju dulje od tri mjeseca, a na upit zašto se ne stave odmah čim ne isplate jednu plaću, Linić je rekao da se i to može te da će Sabor donijeti konačnu odluku.

ZAGREB - Cijene naftnih derivata od ponoći će, uz ostalo i zbog viših trošarina, znatnije porasti - cijene motornih benzina porast će za 56 odnosno 57 lipa po litri, eurodizel će poskupjeti za 42 lipe, a plavi dizel i lož ulje za 18, odnosno 19 lipa, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva. Ministarstvo je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 23. srpnja do 5. kolovoza, a s ovotjednom se promjenom cijena 'poklopilo' i stupanje na snagu nove Uredbe o trošarinama na naftne derivate kojom su trošarine povećane od 11 do 21 lipu po litri. To će se povećanje trošarine odraziti i na maloprodajne cijene naftnih derivata i to najizrazitije kod motornih benzina, pa će se tako od sutra eurosuper BS 95 prodavati po najvišoj cijeni od 10,64 kune po litri, što je 56 lipa više od dosadašnjih 10,08 kuna. Motorni benzini s 98 i 100 oktana poskupjet će za 57 lipa po litri, jer je Ministarstvo najvišu cijenu eurosupera 98 utvrdilo na 10,96 kuna (do sada 10,39 kuna), a eurosupera 100 na 11,17 kuna po litri (do sada 10,60 kuna). Eurodizel će od ponoći prodavati po cijeni od 9,92 kune, što je 42 lipe više od dosadašnjih 9,50 kuna. Maloprodajne cijene plavog dizela i lož ulja od ponoći će biti više za 18, odnosno 19 lipa po litri. Ministarstvo je najvišu cijenu plavog dizela utvrdilo na 6,29 kuna (do sada 6,11 kuna), a lož ulja na 6,75 kuna (do sada 6,56 kuna).

ZAGREB - Radnice tvornice Adria Zadar mogu na svojih jedanaest neisplaćenih plaće računati samo kroz skoru predstečajnu nagodbu ako ona uspije, rezultat je razgovora sindikata, države i predstavnika radnika koji je priopćen danas ispred Ministarstva rada i mirovinskog sustava u Zagrebu. Oko 70 radnica doputovalo je danas iz Zadra na prosvjed u Zagreb jer se boje da bi stečajem mogle izgubiti ta svoja prava. Neprijeporno je da su radnice radile a rad im nije isplaćen, i da se i dalje vode u tvrtki. Vlada će inzistirati da one dobiju potvrde o neisplaćenim plaćama što je ovršni dokument, da mogu svoja potraživanja realizirati preko Fine u predstečajnoj nagodbi čije je prvo vijeće sazvano za sljedeću srijedu, kazao je ministar Mirando Mrsić. Adria ima budućnost, ima posla a radnice znaju raditi. Nadamo se da će se vratiti na posao, kazao je Mrsić. "Nažalost, ništa pozitivno", komentirala je zaposlenica koja je bila na razgovoru. Svi su sve utvrdili, ali radnike ne vraćaju na posao niti isplaćuju plaće, kazao je predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske Šimo Orešković. Oko 70 od 250 radnica Adrie već oko 11 mjeseci nije dobilo plaće, nakon što je Neven Badurina preuzeo upravljanje tvrtkom od Miodraga Lazića.

ZAGREB - Raiffeisenbank Austria (RBA) i Jadranska vrata potpisali su ugovor o kreditu kojim se financira oprema novog pristaništa kontejnerskog terminala na Brajdici u riječkoj luci, a riječ je o dvije kreditne tranše vrijedne ukupno 10,6 milijuna eura, izvjestili su danas iz RBA. RBA je financirala 45 posto ukupne vrijednosti imovine u dvije kreditne tranše, pri čemu je vrijednost prve tranše 6,2 milijuna eura, do kraja godine realizirat će se i druga tranša u vrijednosti 4,4 milijuna eura. Prva kreditna tranša, kako navode iz RBA, realizirana je u suradnji s Europskom investicijskom bankom (EIB) putem programa "Prioritetni projekti". To je jedan od programa na kojem RBA kontinuirano surađuje s EIB-om, a odnose se na poduzeća koja investiraju u infrastrukturu ili suprastrukturu od šireg društvenog značaja. Sredstvima se financira oprema koju čine dvije post panamax obalne dizalice velike nosivosti, šest kontejnerskih mostova za distribuciju robe cestovnim putem i dva kontejnerska mosta za distribuciju robe željeznicom.

ZAGREB - Na svim hrvatskim autocestama, osim onima u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) proteklog je, trećeg srpanjskog vikenda vozila bilo više nego u usporedivom vikendu prošle godine. Po podacima HAC-a, na autocestama u njihovoj nadležnosti proteklog je vikenda, od 19. do 21. srpnja, prometovalo ukupno 481.164 vozilo, što je oko šest tisuća vozila ili 1,2 posto manje nego u istom vikendu prošle godine. Unatoč manjem broju vozila, HAC je zabilježio porast prihoda od naplate cestarine i to za oko 2,8 posto, na 25,9 milijuna kuna (bez PDV-a). Autocestom Rijeka-Zagreb, po podacima istoimenog koncesionara, za vikend je prošlo ukupno 276.036 vozila, što je 13.340 vozila ili 5,1 posto više nego lani. Na autocesti Zagreb-Macelj, po podacima tog koncesionara, protekli je vikend bilo 5,3 posto više vozila nego u usporednom lanjskom vikendu, odnosno ukupno 110.078 vozila. Istarskim ipsilonom, po podacima tvrtke Bina Istra, proššlo je za vikend ukupno 136.531 vozilo ili 2,3 posto više nego lani.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze tjedan su počeli s padom vrijednosti, Crobex je oslabio za 0,43 posto, na 1.842,69 bodova, a Crobex10 za 0,71 posto, na 1.034,31 bod. Redovni promet na Burzi iznosio je 9,6 milijuna kuna, a na listi milijunaša našle su se dvije dionice - Zvijezde i HT-a. Dionica Zvijezde protrgovano je za 3,5 milijuna kuna, a cijena joj je pala 0,31 posto, na 3.600 kuna. Više od 1,8 milijuna kuna prometa ostvarila je dionica HT-a, čija je cijena pala 2,35 posto, na 179,22 kune. Po prometu slijedi dionica Valamar Adria Holdinga s 552,1 tisuću kuna prometa, uz rast cijene od 0,38 posto, na 158,50 kuna. Za 256,4 tisuće kuna prodano je dionica Atlantic grupe čija je cijena pala 1 posto, na 597 kuna. Po dobitku se danas ističe dionica Dalekovoda čija je cijena porasla 17,78 posto, na 26,50 kuna, a promet tom dionicom iznosi nešto više od 126 tisuća kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙