FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zemlje Perzijskog zaljeva zadovoljne uredbom EU o židovskim naseljima

Autor: vrad
RIJAD, 20. srpnja 2013. (Hina/AFP) - Šest zemalja Vijeća za suradnju zemalja Perzijskog zaljeva (GCC) pohvalilo je u subotu dokument Europske unije koji okupirana područja isključuje iz suradnje s Izraelom, nadajući se da će ta odluka ići u prilog mirovnim naporima.

Ta uredba objavljena u petak u Službenom listu EU-a predviđa da se od 2014. u svim ugovorima s Izraelom o pomoći EU-a mora izričito navesti da ne vrijede za teritorije koje je Izrael okupirao od 1967. (Zapadna obala, istočni Jeruzalem, Pojas Gaze i Golan).

Promatrači su istaknuli da bi to moglo prouzročiti ozbiljnu krizu između EU-a i Izraela.

Zemlje GCC-a su "zadovoljne odlukom Europske unije nadajući se da će ona poduprijeti međunarodne napore usmjerene na obnovu mirovnih pregovora između Palestinaca i Izraelaca te potaknuti Izrael da prekine okupaciju palestinskih područja", ističe glavni tajnik GCC-a Abdellatif Zayani.

Zayani je nazvao odluku "mudrom" istaknuvši da ona "odražava čvrsto stajalište EU-a koji odbacuje kolonizacijsku politiku Izraela i njegovo prisvajanje palestinske zemlje bjelodano kršeći sve ugovore, međunarodne zakone i UN-ove rezolucije".

Širenje židovskih naselja na područjima koje je Izrael zauzeo nakon šestodnevnog rata 1967. je nezakonito po međunarodnim dokumentima i jedan je od glavnih kamena spoticanja između Izraela i Palestinaca.

Američki državni tajnik John Kerry rekao je u petak da su izraelski i palestinski pregovarači postigli načelan dogovor koji utire put za nastavak izravnih pregovora prekinutih prije tri godine.

GCC ima šest članova: Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙