FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashdown "očajan" zbog stanja u BiH, krivi EU

Autor: rmav
SARAJEVO, 3. srpnja 2013.(Hina) - Nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown izjavio je kako je "očajan" zbog sadašnjeg stanja u BiH, u kojoj vladaju "nefunkcionalnost i korupcija" te je upozorio kako postojeći procesi u regiji mogu dovesti do potpune izolacije Bošnjaka.

"S očajem pratim zbivanja u BiH. Hrvatska je ušla u Europsku uniju i to znači da Hrvati koji imaju dvojno državljanstvo gube interes za napredak BiH na europskom putu jer su oni već dio EU. Ako Srbija nastavi ovim ritmom, i ona će razmjerno brzo ući u EU, iako su tu mogući zastoji i povratak na neka stara politička stajališta. Time se točno ostvaruje ono što su Karadžić i Mladić planirali - izolacija male bošnjačke tvorevine u srcu BiH, iz koje ljudi nemaju kamo otići", izjavio je Ashdown u intervjuu koji je u srijedu objavio sarajevski "Dnevni avaz".

Za sadašnje stanje u BiH Ashdown je optužio njezine političare, ali i EU zbog toga što nije iskoristila instrumente moći koji joj stoje na raspolaganju.

"Ono što primjećujem je da Bruxelles, na žalost, dopušta da se napredak u prvih deset godina, ostvaren više zahvaljujući hrabrosti nekih bosanskohercegovačkih političara nego naporima međunarodne zajednice, sad poništava", ocijenio je Ashdown, dodajući kako EU u BiH ima više moći i utjecaja nego u bilo kojoj drugoj državi, a ipak je pala na ispitu.

Izlaz iz sadašnjeg stanja Ashdown vidi u pobuni građana BiH protiv sadašnje vlasti.

"Ako stanovnici drugih zemalja, uključujući i one islamske, mogu ustati protiv svojih političara i zahtijevati promjene, zašto se to ne bi moglo dogoditi i u BiH?", javno se zapitao bivši britanski političar.

Ashdown se dotaknuo i svojedobnih tvrdnji o navodnom švercu oružja iz regije u Siriju.

Kazao je kako "nitko ne dovodi u pitanje podatak da je tri i pol tisuće tona oružja iz Hrvatske prebačeno u Siriju, za što su novac osigurale Saudijska Arabija i Katar".

To oružje, po njegovim tvrdnjama, u golemim količinama potječe iz skladišta u BiH, a završilo je u rukama boraca protiv Asadova režima.

Kazao je kako je to još jedan dokaz korupcije i pozvao na diplomatski pritisak da se to zaustavi.

(Hina) xrmav ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙