FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte kliznule zbog jačeg dolara

Autor: gple
LONDON, 18. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte spustile su se u četvrtak na međunarodnim tržištima prema razini od 108 dolara za barel, budući da je jači dolar obuzdao očekivanja o povećanoj potražnji, nadjačavši utjecaj naglog pada zaliha u SAD-u.

Na londonskom se tržištu barelom trgovalo po 43 centa nižoj cijeni, od 108,18 dolara. U SAD-u cijene su ostale gotovo nepromijenjene i cijena barela iznosila je 106,37 dolara.

Američki dolar ojačao je prema košarici ključnih svjetskih valuta nakon što je guverner američke središnje banke Ben Bernanke jučer potvrdio da će Fed do kraja godine početi smanjivati poticajne mjere za gospodarstvo. Ipak, nije isključio ni mogućnost promjene tog plana ako se stanje u gospodarstvu pogorša.

"Bernanke je u osnovi poručio da sve ovisi o stanju u gospodarstvu, ali nema razloga za zabrinutost jer se ništa neće dogoditi nabrzinu ako uvjeti ne budu povoljni", sažima dojam na tržištima David Hufton iz PVM-a.

Jači dolar poskupljuje robu čije su cijene iskazane u zelenim novčanicama, poput nafte, za imatelje ostalih valuta, što koči potražnju.

Utjecaj jače zelene novčanice nadjačao je onaj naglog pada zaliha u Sjedinjenim Državama. Izvješće američke vlade pokazalo je jučer da su se zalihe sirove nafte u prošlom tjednu smanjile za čak sedam milijuna barela. U dva prethodna tjedna pale su za ukupno gotovo 20 milijuna barela.

Američki kapaciteti za preradu nafte i dalje su nadomak rekordnim razinama koje su dosegnuli u travnju.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 105,28 dolara, što znači da je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na dan ranije.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙