FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobitonosne prodaje spustile cijene nafte

Autor: gple
LONDON, 17. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 108 dolara za barel pod pritiskom dobitonosnih prodaja, pri čemu je pozornost usmjerena na izvješće guvernera američke središnje banke u Kongresu o stanju u američkom gospodarstvu.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 37 centi, na 107,77 dolara. U SAD-u barelom se trgovalo po 56 centi nižoj cijeni, od 105,44 dolara.

Ulagači su se danas odlučili za dobitonosne prodaje nafte, nakon duljeg razdoblja snažnog rasta cijena.

"Dobitonosne prodaje normalna su stvar, s obzirom na povišenu razinu cijena", ističe Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

U fokusu je ipak izvješće o stanju u američkom gospodarstvu koje će guverner Feda Ben Bernanke danas i sutra podnijeti u američkom Kongresu. Ulagače zanima hoće li reći nešto konkretnije o tome kada Fed namjerava početi ukidati poticajne mjere za gospodarstvo.

Prošlog je tjedna Bernanke kazao da monetarna politika mora ostati blaga u doglednoj budućnosti jer je stanje na američkom tržištu rada i dalje slabo a inflacija niska. Njegove su riječi iznenadile ulagače koji su očekivali da će se poticaji početi ukidati već u rujnu.

"Cijene roba pod pritiskom su u očekivanju Bernankea. Prisutan je i negativan utjecaj vanjskih faktora poput nešto jačeg dolara", ističe Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Jači dolar poskupljuje robu, poput nafte, čije su cijene iskazane u zelenim novčanicama, za imatelje ostalih valuta pa koči potražnju.

Naftna tržišta dodatno je pritisnuo i neočekivani skok zaliha benzina u SAD-u na vrhuncu ljetne sezone vožnje. Izvješće Američkog instituta za naftu (API) pokazalo je da su zalihe benzina u prošlom tjednu porasle čak 2,6 milijuna barela. Podatak je nakratko potisnuo u drugi plan snažan pad zaliha sirove nafte u proteklim tjednima.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 105,39 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na dan ranije.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙