FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 17. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić kazao je na današnjoj konferenciji za novinare kako ne vidi nijednog razloga zbog kojeg radovi na izgradnji novog terminala Zračne luke Zagreb ne bi počeli u listopadu ove godine. "Realni rok za početak radova je kraj rujna i početak listopada i ne vidim nikakav razlog da ne počne tada", rekao je ministar. Kako je izvijestio građevinska dozvola očekuje se krajem kolovoza. Ocijenio je da su razgovori sa francuskim koncesionarom ZAIC-om uobičajni kod takvog tipa aranžmana jer postoje niz stvari koji se moraju dotjerati, a država, kako je rekao, pritom pazi da strikno zaštiti javni interes. Kazao je kako se koncesijski ugovor neće mijenjati i kompletan projekt odvijat će se u skladu s njim. Istaknuo je da je osiguranje financiranja u potpunosti obveza koncesionara odnosno da država zato ne izdaje jamstva. Christophe Petit, direktor razvoja Bouygues Batiment International, kazao je kako je financijska konstrukcija za izgradnju terminala zatvorena, ali da ugovori još nisu potpisani. Rekao je da taj posao pri samom kraju, o čemu se pregovara s bankama te da su tijeku sastanci odvjetničkih timova koji na tome rade. Nema sumnje u spremnost banaka za financiranje, rekao je Petit. Dodao je da osim temeljnog kapitala koji je osiguran, interes za ulazak u projekt pokazuje jedan veliki europski i jedan ruski investitor. Zaključio je da je financiranje osigurano i raspoloživo, ali da utvrđivanje "posljednjeg zareza ugovora" još traje.

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je danas kako su neugodno iznenađeni odlukom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine o zabrani uvoza proizvoda životinjskog podrijetla proizvedenih u nesukladnim objektima u Hrvatskoj, nada se kako će kolege iz BiH još jednom preispitati svoju odluku, a ukoliko bude potrebno Hrvatske će svoje interese zaštititi kroz institucije EU."Neugodno smo iznenađeni odlukom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH o zabrani uvoza dijela proizvoda animalnog podrijetla iz neusklađenih objekata u Hrvatskoj, prije svega iz razloga što se pozivaju na pravilnik o uvozu, a ne zakon o veterini koji dozvoljava uvoz i iz takvih objekata", kazao je Jakovina u izjavi za novinare. Dodao je kako svi proizvodi iz Hrvatske zadovoljavaju barem minimalno te uvjete. Naveo je kako od 915 poslovnih objekata za proizvodnju i trženje animalnih proizvoda, 825 ima EU broj i najviše standarde za trženje u EU i trećim zemljama, a preostalih 90 su u fazi prilagodbe i do kraja 2015. će postići te najviše uvjete. "Nadamo se da će kolege iz BiH još jednom preispitati svoju odluku i vidjeti da je Hrvatska zemlja partner i da smo do sada vrlo aktivno radili na tome da im pomognemo u njihovoj prilagodbi na EU putu. Naše interese ćemo eventualno zaštititi kroz institucije EU, govorimo o Europskoj komisiji koja trenutno pregovara o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s BiH", kazao je Jakovina.

ZAGREB - Porezna je uprava do sada zaprimila oko 12,3 tisuće zahtjeva za reprogram poreznog duga fizičkih osoba, a ukupan je iznos njihova duga 886,1 milijun kuna, doznaje se u Ministarstvu financija. Zakon o naplati poreznog duga fizičkih osoba stupio je na snagu 9. svibnja ove godine, a u nešto više od dva mjeseca, odnosno do kraja prošlog tjedna ukupno je zaprimljen 12.291 zahtjev za reprogram. Ukupan iznos duga po tim zahtjevima je 886,1 milijun kuna, od čega se 568,4 milijuna kuna odnosi na glavnicu, a na kamatu iznos od 317,7 milijuna kuna. Zakonom je građanima, fizičkim osobama koje su registriranu djelatnost prestale obavljati do dana stupanja na snagu Zakona, odnosno bivšim obrtnicima, ali i drugim fizičkim osobama koje su zatvorile registriranu djelatnost, poput liječnika, arhitekata ili odvjetnika, kao i fizičkim osobama u djelatnostima poljoprivrede i ribarstva, omogućen reprogramiram naplate glavnice duga, uz kamatnu stopu u visini od 4,5 posto, plaćanjem u mjesečnim obrocima, na rok od 36 do 60 mjeseci, uz istovremeni otpis duga s osnove kamata. Dužnici glavnicu duga mogu platiti i jednokratno, pri čemu im se otpisuje dug s osnove kamata.

ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) danas je "odlučno odbacila" spekulacije da se na nedavnom sastanku u Vladi, na kojemu su sudjelovali predstavnici Hrvatske narodne banke i poslovnih banaka, lobiralo na Vladu da utječe na sudbenu vlast u 'slučaju' franak. "S obzirom na zlonamjerne spekulacije koje su se u javnosti pojavile o sadržaju sastanka u Vladi RH na kojemu su sudjelovali predstavnici HNB-a i poslovnih banaka, a prema kojima je sastanak zapravo bio 'pokušaj da se lobiranjem kod izvršne vlasti utječe na odluke sudbene vlasti', HUB ih je dužan odlučno odbaciti", stoji u priopćenju HUB-a. Navodi se kako je jedna od najvažnijih tema sastanka bilo pitanje valutne klauzule i promjenjive kamatne stope, kao temelja cjelokupnog, a ne samo kreditnog poslovanja u Hrvatskoj, u posljednjih dvadesetak godina. To je postavljeno i razmotreno kao sistemsko pitanje, a ne kao pitanje određenog sudskog procesa, kažu iz HUB-a. Dodaju kako su "banke uvjerene da su se i valutna klauzula i promjenjiva kamatna stopa primjenjivale i da se ugovaraju u skladu s hrvatskim zakonima i europskom mjerodavnom regulativom i pravnom praksom". Iz HUB-a ujedno ističu da se tijekom razgovora "nije raspravljalo o detaljima konkretnog sudskog postupka, koji je, dakako, isključivo u nadležnosti hrvatskog pravosuđa".

ZAGREB - Poznata zagrebačka ugostiteljska obitelj Puntijar otvorila je danas u podsljemenskoj zoni hotel Puntijar, ukupne površine veće od 2000 četvornih metara, sa ukupno 35 soba i popratnim sadržajima, poput kavane, sobe za sastanke i teretane. Time je ta obitelj ujedno obilježila i 175 godina obiteljske ugostiteljske tradicije, koja je po riječima zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, prepoznata ne samo u Zagrebu nego i šire. Investitor i vlasnik hotela je Zlatko Puntijar i njegova obitelj, koja je šesta generacija koja se bavi ugostiteljstvom i turizmom. Iako nije želio otkriti visinu investicije u hotel Puntijar naglasio je da nije mala, da iznosi više od milijun eura i da je velik dio tih sredstava iz kvalitetnog kredita banke. Hotel Puntijar je obiteljski mali hotel kategoriziran sa četiri zvjezdice.

ZAGREB - Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze danas bilježe pad vrijednosti, i to Crobex za 0,33 posto, na 1.829,05 bodova, a Crobex10 za 0,08 posto, na 1.027,12 bodova. Današnji ukupni promet dionicama na Zagrebačkoj burzi iznosio je gotovo 30 milijuna kuna, od čega je redovni promet bio nešto manji od 22 milijuna kuna. Ostalih 7,9 milijuna kuna ostvareno je blok transakcijom dionicama Leda, po cijeni od 7.900 kuna. U redovnom trgovanju dionicama Leda ostvareno je još 183,4 tisuće kuna prometa, uz rast cijene za 1,27 posto, na 8.000 kuna. Dionicama HT-a ostvaren je najveći promet u redovnom trgovanju, veći od 7,1 milijun kuna, a njihova je cijena porasla za 3,34 posto, na 180 kuna. Gotovo dva milijuna kuna iznosio je pak promet dionicama Valamar Adria Holdinga, koje bilježe rast cijene za 0,58 posto, na 156 kuna, dok je redovnim dionicama Adris grupe ostvareno 825,7 tisuća kuna prometa, a njihova se cijena zadržala na 320 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙