FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 17. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović izrazio je danas uvjerenje da će drugostupanjska odluka u tužbi Udruge Franak protiv osam hrvatskih banaka biti nepristrana te odbacio ocjene te udruge da banke preko Vlade vrše utjecaj na pravosuđe kako bi presuda bila u korist banaka. "Uvjeren sam da to nema nikakve veze. Danas u Hrvatskoj nema, ne bi smio biti nitko - bila to Vlada, predsjednik, udruge, banke - tko smije i može utjecati na neovisnost pravosuđa", rekao je Josipović novinarima nakon što je primio djecu iz Srebrenice. "Siguran sam da će neovisna i nepristrana odluka biti donesena u drugom stupnju. Ne znam kakva, ali ono što podržavam do kraja jest neovisnost pravosuđa", rekao je. Upitan o izjavi izvršne direktorice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde kako će od zemalja istočne Europe u recesiji ove godine biti samo Hrvatska i Slovenija, odgovorio je da nije bilo potrebe da to to kaže "jer i sami vidimo da su neki pokazatelji prilično zabrinjavajući". "Svi to vidimo i radi se. Vlada radi, radi gospodarstvo i moramo učiniti sve najbolje što možemo da dogodine ne bude takva ocjena", dodao je. Josipović je potvrdio da postoji ponuda Hrvatskoj da se uključi u misiju Europske unije u afričkoj državi Mali, ali je opovrgnuo pisanje jednog dnevnog lista da je o tome razgovarao s francuskim predsjednikom.

ZAGREB - Udruga Franak i tri organizacije za zaštitu ljudskih prava uputile su danas Vladi, hrvatskom predsjedniku, Europskoj komisiji i ostalim ustanovama otvoreno pismo u kojem tvrde da je izvršna vlast nakon nepravomoćne presude u slučaju "franak" podlegla pritiscima bankarskog lobija. "Izvršna vlast je podlegla pritiscima pa smo mogli čuti poruke kojima se pokušava izravno utjecati na sudsku vlast", navele su udruge Franak, Centar za mirovine studije, B.a.b.e i GONG, ocjenjujući nedopustivim da se takvim postupanjem ugrožava Ustavom zajamčena trodioba vlasti. Udruge podsjećaju da je nedugo nakon sastanaka Vlade s guvernerom HNB-a i predsjednicima uprava dviju od osam banaka koje su nepravomoćno izgubile spor od građana u slučaju "franak", potpredsjednik Vlade Branko Grčić, spekulirajući o implikacijama presude, izjavio da im je stalo da se ne dogodi destabilizacija. Udruge smatraju da je Grčić tom izjavom otvoreno stao na stranu bankarskog lobija, no drže da se vlada neće na kraju dati ucjenjivati od strane banaka. Dragan Zelić iz GONG-a rekao je na konferenciji za novinare kako ne bi htio vjerovati da se vlada sastankom s bankarima upustila u ugrožavanje temelja trodiobe vlasti, ali smatra da je takva percepcija već stvorena. Vlada stoga, poručio je, mora sve napraviti kako bi otklonila percepciju da se petlja u sudbenu vlast.

ZAGREB - Odluku kojom se privremeno odgodila primjena Zakona o PDV-u na dnevne novine, prema kojemu su porez od pet posto plaćali samo dnevnici s najmanje 25.000 riječi, Ustavni sud obrazložio je tvrdnjom da svaka neopravdana razlika u postupanju prema novinama izravno utječe na slobodu tiska, kao dio ustavne slobode izražavanja misli, bez čega nema demokratskog društva. Ustavni suci pojašnjavaju da se tim rješenjem ne prejudicira konačna odluka do koje će sve novine sa statutom medija, osim onih uglavnom namijenjenih oglašavanju, plaćati PDV od pet posto. "Konačna odluka bit će donesena nakon pribavljanja i analize stručnih očitovanja, proučavanja relevantne prakse Europskog suda za ljudska prava i Suda EU te nakon provedbe komparativne analize usporedivih zakonskih rješenja i ustavnosudske prakse u drugim državama", navodi se u obrazloženju.

ZAGREB - Znanstveno istraživački projekt "Primjena robota u neurokirurgiji", vrijedan tri milijuna kuna u sklopu kojeg se razvijaju aplikacije i alati koji bi omogućili strojevima da u hrvatskim bolnicama samostalno obavljaju određene pomoćne zahvate, predstavljen je danas u KB Dubrava. Robotski sustav omogućava uporabu u različitim neurokirurškim operacijama poput stereotaktičkih zahvata gdje je nužna velika točnost, operacijama neurotraume, operacijama tumora mozga i mozgovnih ovojnica, u operacijama na kralješnici kao i rekonstruktivnim operacijma čeljusti i lica zbog mogućnosti točnog prepoznavanja odnosa anatomskih struktura u prostoru. Projekt RONNA (RObotic Neuro-NAvigation) ima za cilj razvoj inteligentnih upravljačkih algoritama, softvera za vizijske sustave, alate i naprave potrebne za izvođenje tih kirurških zahvata. Precizno navođeni vizijskim sustavima roboti mogu osigurati preciznije izvođenje zahvata bez zamora ili drhtanja ruke. Trenutno se izvode ispitivanja u realnim operativnim uvjetima na modelima kako bi se utvrdila pouzdanost tehnologije, robotske interakcije s kirurgom, a obuhvatit će i probe realnih postupaka na biološkim materijalima i bušenje kosti lubanje, te uvođenje elektroda. "Očekujemo da ćemo na pacijentima moći isprobati cijelu tehnologiju, ali na neinvazivan način, što znači da će sve operativne zahvate izvoditi kirurg, ali će ga navoditi robot. Pri tome smanjujemo sve moguće rizike, a tek u idućoj fazi krećemo prema invazivnim operativnim zahvatima koje će izvoditi sam robot", pojasnio je voditelj projekta Bojan Jerbić.

ZAGREB - Ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je danas da je to ministarstvo najuspješnije u povlačenju sredstava iz pretpristupnih fondova od svih ministarstava te da je u prvih šest mjeseci povuklo oko 200 milijuna kuna što je 66 posto od predviđenih sredstava. "Brojni su projekti i dugo bi trebalo da ih nabrajam, tiču se svih sveučilišta u Hrvatskoj. U prvih šest mjeseci Ministarstvo je povuklo 66 posto od predviđenih sredstava, približno 200 milijuna kuna. Istovremeno, pripremili smo niz projekata u vrijednosti od oko 260 milijuna eura te očekujemo da ćemo sve to uspješno povući i na tako osigurati više sredstava za hrvatsku znanost", rekao je ministar Jovanović koji je danas prisustvovao predstavljanju znanstveno istraživačkog projekta "Primjena robota u neurokirurgiji". Istaknuo je da je cilj MZOS-a povećati ulaganje u istraživanje i razvoj s 0,75 posto na 1,4 posto do 2020., pri čemu će, naglasio je, upravo strukturni fondovi biti izvor koji će omogućiti brži rast za istraživanje i razvoj.

ZAGREB - Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je danas da je smanjenje zdravstvenog doprinosa bilo potrebno te da bi ponovno glasao za isto jer je to bio značajan pomak za snižavanje cijene rada i značajna pomoć našim poduzetnicima. "Ponovno bih i digao ruku i glasao za snižavanje zdravstvenog doprinosa ako se taj iznos u apsolutnom iznosu nadoknadi iz drugih sredstava, a on se nadoknadio iz PDV-a. To je bio značajan pomak za snižavanje cijene rada i značajna pomoć našim poduzetnicima. Koliko su oni to iskoristili, to je pitanje za njih, ali mislim da je u apsolutnom iznosu to ostalo potpuno isto jer smo, na žalost istodobno morali podići PDV", komentirao je Ostojić na novinarsku tvrdnju da je Ministarstvo zdravlja izgubilo novce u posljednje dvije godine zbog smanjenja doprinosa i zdravstvenog proračuna. Naglasio je i da je Ministarstvo zdravlja prošle godine napisalo, apliciralo i dobilo pet projekata Europske komisije.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je danas 40-ak djece iz Srebrenice koja šestu godinu zaredom ljetuju u Hrvatskoj u organizaciji Kluba gimnazijalaca "Ivan Merz" i Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije i pritom istaknuo plemenitost akcije kojom se grade mostovi prijateljstva. "Svi znamo da se u Srebrenici dogodila strašna tragedija, strašan zločin i o njemu se treba znati i treba ga suditi. Ali, najvažnija je stvar da, ma što da je bilo i kako god je bilo grozno i strašno, nikada ne zaboravite da trebamo susjedima, prijateljima, pružiti ruku", poručio je mladim Bošnjacima, Srbima i Hrvatima. Znam da među vama ima različitih nacionalnosti, ali ste svi ujedinjeni oko ideje prijateljstva i zajedničkog življenja, rekao je Josipović i mladim Srebreničanima zaželio ugodan boravak u Zagrebu i Hrvatskoj te sklapanje novih prijateljstava.

ZAGREB - Glavni tajnik i saborski zastupnik SDP-a Igor Dragovan najavio je danas da će se idućih dana konzultirati s odvjetnicima i donijeti odluku o pokretanju tužbi protiv medija koji su bez provjere o njemu objavljivali teške klevete. Dragovan je to izjavio novinarima nakon što je Županijsko državno odvjetništvo utvrdilo da je on oštećenik u slučaju u kojem je jedna osoba na njegovo ime otvorila mail s koje je slala prijeteće poruke sa seksualnim sadržajem kako bi naštetila Dragovanovom ugledu i položaju koji ima u društvu. Prije otprilike mjesec dana Dragovan je počeo primati prijetnje SMS-a koje je prijavio policiji. Dragovan je rekao danas da on tada nije znao da je pošiljatelj prijetnje dobio mail s adrese koja je glasila na njegovo ime u kojem se nalazila fotografija neprimjerenog sadržaja. "Ja taj mail naravno nikad nisam koristio niti imam ikakve veze s tom fotografijom, što je sada utvrđeno i potvrđeno kroz vještačenje i istragu koja je utvrdila tko je kreirao tu mail adresu i poslao sporni mail 18. lipnja", kazao je Dragovan na konferenciji za novinare u središnjici SDP-a. Kazao je da nema namjeru govoriti o imenu počinitelja i da ne zna koji je njegov motiv. No, otkrio je da se radi o osobi koja je usko povezana s HRT-om.

ZAGREB - Državno odvjetništvo utvrdilo je da je ljubavnik zaposlenice HTV-a na ime glavnog tajnika SDP-a Igora Dragovana otvorio lažnu e-mail adresu s koje je slao prijeteće poruke sa slikama seksualnog sadržaja kako bi naštetio položaju i ugledu Dragovana. Muškarac je neistinito prikazao da ih šalje Dragovan u namjeri da našteti položaju i ugledu SDP-ovom saborskom zastupniku, čime je doveo javnost u zabludu. U šturom priopćenju, ne imenujući aktere ni njihove međusobne odnose, Državno odvjetništvo je izvijestilo da će nastaviti s provođenjem dokaznih radnji radi donošenja daljnje odluke u tom predmetu. Nakon primitka prijave oštećene osobe, kažu u DORH-u, provedeno je policijsko kriminalističko istraživanje i dokazne radnje, posebno vještačenja elektronske komunikacije. Glasnogovornica Županijskog državnog odvjetništva Dunja Pavliček nije htjela govoriti o motivima i pojedinostima tog slučaja niti odrediti kada bi se mogla očekivati državnoodvjetnička odluka u tom slučaju.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je danas da će sutra na zasjedanju Gradske skupštine grada Zagreba tražiti da usvoji odluku o prodaji stanova u vlasništvu Grada Zagreba, kao i rebalans gradskog proračuna vrijedan 85 milijuna kuna. Bandić je na konferenciji za novinare ocijenio kako je odluka o prodaju gradskih stanova "od životne važnosti" dodavši da se odluka o prodaji gradskih stanova upućuje po hitnoj proceduri. To je prva faza sanacije Zagrebačkog holdinga, rekao je dodavši da je riječ o stanovima u naseljima Jelkovec-Sopnica. Istaknuo je da se to ranije nije moglo uraditi jer za takav potez nije imao ovlasti, a za što je optužio prethodni saziv Skupštine. Taj saziv je, ustvrdio je, donosio odluke koje su bile "neprovedive". Na upit novinara što je s legaliziranjem tih stanova, kao i s energetskim certifikatima koji su potrebni za prodaju stanova, odgovorila je Ines Bravić iz gradskog Ureda za imovinsko - pravne poslove i imovinu grada koja je naglasila da za prodaju stanova do 50 četvornih metara ne treba energetski certifikat, dok će se za ostale stanove to riješiti. Što se tiče uknjižbe u zemljišne knjige za stanove koji su stariji i tamo gdje se to neće moći grad će pokrenuti potrebnu proceduru i upis u zemljišne knjige.

GOSPIĆ - Načelnik općine Karlobag Ivan Tomljenović priveden je, prema pisanju medija, zbog sumnji u korupciju, no ličko-senjska policija navodi tek da zbog kaznenog djela u nadlažnosti USKOK-a provodi kriminalističko istraživanje nad više osoba s područja te županije. "U tijeku je kriminalističko istraživanje koje se provodi nad više osoba s područja Ličko-senjske županije", izjavila je Hini policijska glasnogovornica Maja Brozičević. Potvrdila je da je riječ o nedjelima iz nadležnosti USKOK-a te da će više informacija biti priopćeno nakon kriminalističkog istraživanja, no da još ne zna hoće li ih objaviti policija ili USKOK. Neslužbeno se doznaje da je na kriminalističko istraživanje priveden HDZ-ov načelnik općine Karlobag koji je na nedavnim izborima dobio preko 65 posto glasova, kao i njegova lista za općinsko vijeće. Prema pisanju medija uz Tomljenovića je priveden i vlasnik građevinske tvrtke GS Gradnja Mario Brkljačić, zbog sumnje u malverzacije prilikom radova na karlobaškoj rivi.

ZAGREB - Pravo upisa na studijske programe visokih učilišta ostvarilo je 29.772 kandidata, objavila je danas Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) na temelju podataka iz Nacionalnog informacijskog sustava prijava na visoka učilišta (NISpVU). Konačne rang-liste kandidata za upis za akademsku godinu 2013./2014. objavljene su danas na mrežnim stranicama www.postani-student.hr Najviše prijava prvog prioriteta u ljetnom upisnom roku imao je Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, ukupno 1915. Na Sveučilištu u Zagrebu ostalo je ukupno 1387 slobodnih mjesta, a u potpunosti su popunjeni Medicinski, Učiteljski, Edukacijsko-rehabilitacijski i Stomatološki fakultet te združeni studiji Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Fakulteta organizacije i informatike iz Varaždina. Sveučilište u Splitu ima još 503 slobodna mjesta, a u Rijeci 329, dok je na osječkom Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera ostalo je još 427 slobodnih mjesta. Na sveučilištu u Zadru ima 193 slobodnih mjesta, a u Puli 416 mjesta. U potpunosti su još popunjeno Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu te Veleučilište u Varaždinu.

ZAGREB - Sedam hrvatskih nakladnika ove će godine iz programa Europske unije "Kultura 2007.-2013." dobiti gotovo 300 tisuća eura bespovratnih sredstava za prijevode europske književnosti na hrvatski, a iz istoga su programa dodijeljena sredstva za prijevod 11 djela suvremene hrvatske književnosti na europske jezike, izvijestilo je danas Ministarstvo kulture. Potpore su ove godine dodijeljene nakladničkim kućama Fraktura, Disput, OceanMore, Sandorf, Fibra, Vuković&Runjić i Ljevak za prijevod ukupno 51 naslova. Odabrani projekti, ističu iz Ministarstva, "i ove godine svjedoče o kvaliteti rada i vrhunskim prijevodima koje nam donose hrvatski nakladnici". U sklopu programa Kultura 2007.-2013. ove su godine najveći iznosi osigurani za mađarske i bugarske te potom hrvatske i slovenske izdavačke kuće. Sedam hrvatskih nakladnika dobilo je ukupno 267.268,19 eura, što je dosad najveća ostvarena potpora hrvatskim nakladnicima za prijevode europskih djela. Za usporedbu, u prvoj su godini ostvarili tek nešto više od dvije tisuće eura, nakon čega je potpora postupno rasla.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙