FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 11. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Unatoč nepovoljnim makroekonomskim pokazateljima, proračunski prihodi su lani bili 2,3 posto veći nego 2011., rekao je ministar financija Slavko Linić, izvještavajući Sabor o izvršenju prošlogodišnjeg državnog proračuna, prvog proračuna Vlade Zorana Milanovića. "U usporedbi s 2011., zaključujemo da je proračun u prihodovnoj strani lani bio 2,3 posto veći, uz dva posto manji gospodarski rast, iako nije bilo moguće naplatiti sve prihode", rekao je Linjić. Odbacio je tvrdnje o poreznoj presiji Vlade, podsjetivši da su veći porezni prihodi gospodarstvenicima omogućili dva reprograma poreznog duga, otpis kamata i financijsku konoslidaciju kroz predstečajnu nagodbu. "Ne, samo smo bili daleko odgovorniji. Dobili smo veću odgovornost, nikakvu presiju", tumači Linić. Iako je potvrdio da su porezni prihodi dijelom povećani zbog većeg PDV-a, ustvrdio je da su pad potrošnje domaćinstava i industrijske proizvodnje bili veći od rasta PDV-a. Proračunski rashodi lani su iznosili 119,8 milijardi kuna, što je za oko 1,3 posto manje nego godinu ranije. Zastupnici HDZ-a pokušali su raspravu o lanjskom proračunu "proširiti" i na stanje financija u prvom polugodištu ove godine, tvrdeći da su podaci alarmantni i zabrinjavajući, da su predstečajne nagodobe zapravo grublji oblik pretvorbe i privatizacije, da nije točno da Vlada nije znala kakvo je stanje u državi. Ministar Linić odbio je HDZ-ove pokušaje i ocjene. Zajedno s izvješćem o izvršenju proračuna, Sabor raspravlja i o reviziji izvršenja koja je i ove godine Ministarstvu financija dala uvjetno mišljenje.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila odluku o pretvaranju gotovo 80 milijuna kuna državnih potraživanja u udio u temeljnom kapitalu Croatia Airlinesa, i to kao drugu od tri tranše dokapitalizacije nacionalnog avio prijevoznika u sklopu programa restrukturiranja. Temeljni kapital Croatia Airlinesa povećat će se tako za 79,87 milijuna kuna državnih potraživanja, na 1,9 milijardi kuna, a ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić pojasnio je da je to nužno u cilju opstanka Croatia Airlinesa. Povećanje temeljnog kapitala Croatia Airlinesa unošenjem prava države na temelju potraživanja, dodao je, u skladu je s planom financijskog i operativnog restrukturiranja tog zračnog prijevoznika koji je nedavno odobrila i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

ZAGREB - Vlada je danas u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o zadrugama kojim se uređuju ovlasti Hrvatskog saveza zadruga kao krovne institucije zadruga, kao i potvrde, uvjerenja i druge isprave koje će Savez izdavati, a imat će svojstvo javnih isprava. U Hrvatskoj ima više od tisuću zadruga koje okupljaju ukupno oko 20 tisuća zadrugara i zaposlenih u zadrugama, rekao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. Saboru je upućen i prijedlog zakona o gospodarenju kemikalijama sadržanim u Konvenciji o zabrani razvijanja, proizvodnje, gomilanja i korištenja kemijskog oružja i o njegovu uništenju. Izmjenama Zakona o zračnom prometu Vlada predlaže uvođenje nove kategorije - "registriranih površina za slijetanje i uzlijetanje", zbog omogućavanja operacija tzv. "male avijacije" za privatne i sportske potrebe, te za potrebe aero klubova. Prijedlogom zakona o provedbi uredbi Europske unije o zaštiti životinja, zabranjuje se uporaba stupica. Vlada je donijela i rješenje o odobrenju sredstava Ministarstvu kulture iz ovogodišnje proračunske zalihe, za financiranje osam zaposlenika Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) koje je preuzeo Hrvatski državni arhiv. Inače, današnju sjednicu prvi put premijer Zoran Milanović nije vodio u cijelosti jer je nakratko izašao, kako je objasnio po povratku, zbog nezgode u stanu. "Imao sam jednu nezgodu u stanu pa sam se morao maknuti i javiti se najbližima", rekao je Milanović te na kraju sjednice dodao je da je riječ o puknuću glavnog ventila.

ZAGREB - Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je danas kako se u KBC Rijeka nije podijelilo 36 otkaza već je riječ o zamjenama jer su se vratile zaposlenice s porodiljnih dopusta i bolovanja. "Nema nikakvih otkaza. Javljeno mi je iz KBC Rijeka da su to bile zamjene", rekao je Ostojić novinarima uoči sjednice Vlade koji su ga pitali o tome je li u KBC Rijeka podijeljeno 36 otkaza. Radi se o porodiljnim dopustima, bolovanjima, zamjenama i slično, rekao je Ostojić. Sindikat zdravstva Hrvatske sazvao je za danas u Rijeci konferenciju za novinare jer se, kako se navodi, zbog nedostatka novca za normalno funkcioniranje KBC-a Rijeka otkazuju ugovori o radu za osamdeset i osam medicinskih sestara-tehničara iako su neophodno potrebni za normalno funkcioniranje procesa rada. "Novi list" neslužbeno doznaje iz bolničkih krugova da 36 medicinskih sestara prestaje raditi već u kolovozu.

ZAGREB - Uz poruku – ne ponovilo se, Hrvatski sabor minutom je šutnje danas odao počast žrtvama Srebrenice. Prije 18 godina dogodila se srebrenička tragedija, kao završni čin četverogodišnjeg ratnog pakla u kojem se našla Republika BiH, podsjetio je Nedžad Hodžić (klub nacionalnih manjina). U Srebrenici je više od osam tisuća muškaraca u dobi od 12 do 77 godina odvojeno od ženskog dijela svojih obitelji i likvidirano na najbrutalniji način, rekao je Hodžić. U zaštićenoj zoni, uz prisutnost snaga Unprofora, u srcu Europe i na pragu 21. stoljeća počinjen je genocid, rekao je zastupnik kluba manjina te podsjetio da su tijela žrtava pokapana u masovne grobnice, pa prebacivana u tzv. sekundarne kako bi se zameo trag zločina. Hodžić je izrazio pijetet žrtvama srebreniičke tragedije, sućut članovima njihovih obitelji. Hrvatski zastupnici danas na reverima nose cvijet Srebrenice koji podsjeća na razmjere srebreničke tragedije.

VUKOVAR - Za 20 braniteljskih i stradalničkih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara ujedinjenih u Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, neprihvatljiva je odluka "nekoliko udruga koje se predstavljaju kao Koordinacija braniteljskih i stradalničkih udruga grada Vukovara", a kojom se za dan vukovarskih branitelja određuje 24. kolovoza, izvješćeno je iz Stožera. Koordinacija je donijela odluku da se 24. kolovoza od ove godine obilježava kao Dan vukovarskih branitelja u spomen na 24. kolovoza 1991. godine kada je Vukovar "prvi puta napadnut s kopna, iz zraka i s Dunava", a koji se od tada pa, sve do 18. studenoga, kada je slomljena obrana grada, nalazio u potpunom okruženju bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi. Odluku Koordinacije podržao je i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo. Iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara zamjeraju međutim što se Koordinacija prije donošenja odluke nije, kako se navodi, konzultirala s udrugama udruženima u Stožer, kao niti ostalom braniteljsko-stradalničkom populacijom grada. U Stožeru smatraju kako je za obilježavanje Dana vukovarskih branitelja odabran krivi datum te, uz ostalo, podsjećaju da je još 2. svibnja 1991. godine u Borovu izvršen masakr nad dvanaestoricom pripadnika vinkovačke Specijalne policije, a 4. srpnja počela i uspješno provedena akcija oslobađanja dijela vukovarske gradske četvrti Borovo naselje kojega su u lipnju okupirali pripadnici srpskih paravojnih postrojbi.

DUBROVNIK - Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić ponovno je imenovan predsjednikom Upravnog odbora Hrvatske udruge povijesnih gradova, odlučeno je na izbornoj skupštini te udruge održanoj u Dubrovniku. Za potpredsjednike su izabrani gradonačelnik Karlovca Damir Jelić i gradonačelnik Solina Blaženko Boban. Na skupštini je izabrana i radna skupina za izradu prijedloga projekata za kandidiranje za poticajna financijska sredstva iz fondova Europske unije te je zaključeno da će članovi Hrvatske udruge povijesnih gradova prema zajedničkim potrebama nastojati bolje iskoristiti mogućnosti tih fondova. U pripremi je sporazum o suradnji s francuskom udrugom "Association Nationale" koji će Hrvatska udruga povijesnih gradova uskoro potpisati.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obišao je danas radove na II. etapi rekonstrukcije Radničke ceste – od Ulice Koledovčina do Žitnjačke ceste, a planirana vrijednost svih radova je oko 75 milijuna kuna. "Do proljeća iduće godine planiran je završetak ovog, oko 1500 metara dugog dijela Radničke, s kompletnom komunalnom infrastrukturom, javnom rasvjetom i uređenom hortikulturom", najavio je gradonačelnik. Dodao je da će dovršetkom Radničke u punom profilu, prema Domovinskom mostu, do kraja godine Zagreb dobiti jugoistočni ulaz u i izlaz iz grada te da je to još jedan korak prema konačnom cilju - spajanju Zagreba i Zračne luke Zagreb tramvajem. Tramvaj bi išao od Kvaternikovog trga kroz Heinzelovu ulicu, Radničku cestu, preko Domovinskog mosta pa sve do Zračne luke, i ako sve bude u redu, do kraja ovog mandata bit će izgrađen koji metar pruge, rekao je Bandić.

POŽEGA/ZAGREB - Stanje ozlijeđenih radnika iz tvornice "Plamen" koji su stradali jučer pri eksploziji na talioničkoj peći u pogonu ljevaonice je stabilno, doznaje se danas u bolnici. U nesreći je poginuo jedan radnik, dvojica su teže a jedan lakše ozlijeđeni. Na liječenju u požeškoj bolnici ostala su dvojica radnika, a jedan je nakon stabilizacije općeg stanja i pripreme prevezen u Zavod opekline Klinike za traumatologiju u Zagrebu. "Taj bolesnik ima nešto veći postotak opečene površine, oko 25 posto i ima još tešku ozljedu glave. Od stale dvojice jedan ima tešku tjelesnu ozljedu, frakturu tri rebra i opekline od prvog do trećeg stupnja, ali manje površine. Najmanje ozlijeđeni bolesnik ima nešto opeklina od prvog do trećeg stupnja. Obojica bolesnika u našoj bolnici su dobro i zadovoljavajuće", rekao je predstojnik kirurške službe požeške bolnice Ljubo Begić. Radnik koji se nalazi na liječenju u zagrebačkoj Klinici za traumatologiju stabilno je i izvan životne opasnosti, kazao je za Hinu dežurni liječnik na Odjelu za opekline. Očevid se još provodi te se očekuju i vještaci iz Zagreba koji bi trebali utvrditi točan uzrok tragedije.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙