FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Puljić i Komarica: Na popisu svjedočiti vjeru i naciju

Autor: rmav
SARAJEVO, 17. srpnja 2013.(Hina) - Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i banjolučki biskup Franjo Komarica pozvali su u srijedu sve katoličke vjernike u Bosni i Hercegovini da ispune svoju moralnu i građansku dužnost i u listopadu se odazovu popisu stanovništva u BiH kako bi i time posvjedočili soju pripadnost vjeri i narodu.

Komentirajući u Banjoj Luci poziv na sudjelovanje u popisu što su ga nakon zasjedanja Biskupske konferencije BiH zajednički uputili svi bosanskohercegovački biskupi, kardinal Puljić je novinarima izjavio kao se time ništa ne prejudicira nego samo podsjeća kako je riječ o događaju čije se značenje ne smije zanemariti.

"Svi građani imaju svoju građansku dužnost a mi ih podsjećamo ne samo na tu nego i na vjerničku dužnost. Izjasniti se kao vjernici-katolici, to je naša obveza", kazao je kardinal Puljić.

Banjolučki biskup Komarica je istaknuo kako je veoma važno znati koliko točno ima katolika u BiH, posebice zbog rata i masovnih progona stanovništva pri čemu su posebice nastradali Hrvati-katolici s područja današnje Republike Srpske.

"Katolička crkva je na cijelom ovom području kao nigdje u Europi doživjela satrvenost. Danas je ovdje svega pet posto katolika od broja koliko ih je živjelo prije rata što na području Banje Luke, što na području cijelog entiteta Republike Srpske", podsjetio je Komarica.

Bosanskohercegovački su biskupi u srijedu pozvali sve svoje vjernike koji žive u zemlji ali i izvan nje da sudjeluju u popisu najavljenog za 1. do 15. listopada i da na pri tom jasno iskažu svoju vjerničku pripadnost kao katolici te hrvatsko nacionalno opredjeljenje s obzirom da je najveći broj katolika u BiH upravo među Hrvatima.

(Hina) xrmav ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙